hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jönnek a robotok?
Avagy lesz még munkánk húsz év múlva?

2017. 06. 24.
„Mit fogsz dolgozni egy olyan világban, ahol már most automaták intézik ügyeidet, robotok csetelnek helyetted és hamarosan drónok szállíthatják vacsorára a pizzádat? Jól nézd meg a könyvtárost, a raktárost, a kamionsofőrt, a privát bankárt vagy a könyvelőt, mert tíz éven belül megszűnnek ezek a szakmák. De akkor honnan tudod meg, hogy merre indulj, mit tanulj és milyen »jövő álló« állások várnak rád?” – így szólt az idei Future Work Fesztivál beharango­zója, amely azt ígérte, hogy a háromnapos ren­dezvényen megkapjuk kérdéseinkre a választ.

A finnek sikertörténete az oktatás

A Future Work Fesztivál kiemelt témája volt a világszerte híres finn oktatás. Finnországban a diákok sorra a nemzetközi felmérések élén végeznek, miközben az iskolába járás nem stressznek, hanem örömforrásnak tűnik, hiszen minimális a házi feladatok és tesztek száma, a tananyag pedig nagy hangsúlyt fektet a zenére, a művészetekre és a szabadtéri tevékenységekre. A fesztivál vendégelőadóitól megtudtuk, hogyan próbál a finn iskolarendszer alkalmazkodni a jövő munkaigényeihez. Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet szerint két dolog miatt sikeresek, és ez a munkaetika és az oktatás.

„Jó iskolát mindenkinek! – Nem csak egyeseknek”– ez a finn oktatás egyik alapértéke, egészítette ki a Future Work Fesztivál első finn előadója, Marjaana Manninen oktatási tanácsadó a nagykövetet. A szakértő hangsúlyozta, hogy a hibák megengedettek a finneknél. Sőt, fontos azt is megtanítani a gyerekeknek, hogy mit tanulhatnak a hibákból, hiszen ez is a tanulási folyamat része.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!