hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallás igen, Isten talán

2017. 06. 23.
A vasfüggöny leomlása után fölerősödött Közép- és Kelet-Európában a vallásosság szerepe. Az egyházak társadalmi elfogadottságában a sok évtizedes üldözés és ellenzéki szerepvállalás is közrejátszott. A térség országaiban a két domináns egyház az ortodox és a római katolikus: míg az előzőt létszámnövekedés, erősödő nacionalizmus és gyenge vallási aktivitás jellemzi, addig a katolikus többségű országokban szekularizáció és a hívek számának csökkenése tapasztalható.

A közép- és kelet-európai országok jelentős részében az ateista rezsimek bukása óta a vallás szerepe fölerősödött, újból a nemzeti és az egyéni identitás egyik meghatározó eleme lett – állapítja meg a Pew Research friss jelentése. Az amerikai kutatóintézet 2015-ös nagyszabású felmérése a régió 18 országában – köztük Magyarországon – vizsgálta a vallásosságot, és annak kapcsolatát a közélettel.

Vallási térkép

Ma, közel 30 évvel a vasfüggöny leomlása után a régió felnőtt lakosságának 83 százaléka azt mondja, hogy hisz Istenben, és nagy részük kötődik is valamelyik valláshoz. Ugyanakkor a valláshoz, illetve egyházhoz kötődőknek egy része nem feltétlenül hisz Istenben – a magyarok például e tekintetben a sereghajtók között vannak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!