hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kendőzetlen igazságok
A nagy hidzsáb-kérdés, avagy feminizmus svéd módra

2017. 06. 24.
Egy politikus vagy éppen egy diplomata öltözködése  mindenképp túlmutat egy esztétikai vagy protokolláris kérdésen, politikai állásfoglalásnak tekinthető. Így történt ez az Iránba látogató svéd delegáció tizenegy női tagjával is, akiknek öltözéke éles bírálatokat váltott ki.

Idén februárban az iráni elnök, Haszan Rohani meghívására a Stefan Löfven vezette kabinet tagjai Teheránba látogattak egy fontos államközi tárgyalásra. Számos (bilaterális) egyezményt kötöttek, többek között a tudomány és a technika területén, a magasabb színvonalú oktatás és kutatás ügyében, a telekommunikációval kapcsolatban és családjogi kérdésekben is. A címlapok azonban azóta sem a tárgyalásról szólnak, hanem sokkal inkább arról: hogyan lehetséges, hogy a hatalmon levő svéd szociáldemokraták női vezetői, akik a világ első „feminista kormányának” vallják magukat, a teheráni tárgyaláson egytől egyig fejkendőben és csadorra emlékeztető hosszú kabátban jelentek meg?

A svéd kormány ugyanis hangsúlyozza, hogy első számú célkitűzése a „feminista külpolitika” megvalósítása, amelynek lényege – nemzeti és nemzetközi szinten – a női esélyegyenlőség biztosítása és az elnyomás alatt élő nőkért folytatott harc. Az ENSZ Nőügyi Bizottságának idén márciusban megrendezett 61. ülésén Åsa Regner Svédország nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere határozottan állította, céljuk az, hogy „erős és konstruktív hangot adjanak a nők jogainak, és ezért vállalják is a felelősséget”. Így aztán nem meglepő, hogy az ominózus teheráni tárgyalás után minden irányból érkezett kritika. A svéd liberálisok elnöke, Jan Björklund a kendőt inkább az elnyomás jelképének, mintsem hagyománynak, az esetet pedig „hajótörésnek” titulálta. Véleménye szerint, ha a tárgyalást Svédországban vagy egy harmadik országban folytatták volna le, elkerülhető lett volna a kínos önellentmondás. Amineh Kakabaveh iráni származású svéd baloldali politikus egyenesen képmutatóknak nevezte a delegáció tagjait és hozzátette: „Azzal, hogy eleget tesznek az Iszlám Köztársaság előírásainak, az Iránba látogató nyugati nők legitimizálják a kötelező és diszkriminatív hidzsáb-törvényt.”

Masih Alinejad, iráni nőjogi aktivista a Stealthy Freedom nevű Facebook- oldalán arra invitálja honfitársnőit, hogy kendő nélkül posztoljanak magukról fotókat. Véleménye szerint ezzel a lépéssel a svédek semmibe vették ezeket a nőket, akik képeikkel rengeteget kockáztatnak. „Azt állítani, hogy ez csak egy kulturális vita, tévedés.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!