hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hétköznapi terrorizmus
Már a konyhákban gyártják a piszkosbombákat a merénylők

2017. 05. 25.
Szinte azonnal jelentkezett az Iszlám Állam a Manchesterben végrehajtott véres bombatámadás elkö­vetőjeként. Hogy „lopták”-e a merényletet, vagy a huszonkettő éves manchesteri születésű, líbiai származású Salman Abedi valóban a „kalifátus katonája” volt, nem tudni. Egy biztos, az európai terrortámadások történetében példátlan, hogy az elkövetők kifejezetten gyermekeket vegyenek célba.

A manchesteri horror egyik azonosított áldozata, a nyolcéves Saffie Roussos. Rajta kívül még huszonegyen haltak meg Ariana Grande manchesteri koncertjének végén.

A számtalan sebesült között is nagy számban voltak kiskorúak, az öngyilkos merénylő a jegypénztáraknál robbantott pont akkor, amikor a tömeg éppen távozni készült az épületből. Nagyon rejtegetnie nem kellett az eszközt, szemtanúk beszámolója alapján szinte semmi biztonsági átvizsgálás nem volt az épületben. Bárki bármit bevihetett a többezres koncertre.

A The Telegraph információi alapján úgy tűnik, egy iszlamista kliséhalmaz a manchesteri merénylő háttere. Salman nem volt ismeretlen a titkosszolgálatok előtt, dzsihadista kapcsolatai miatt a hatóságok már nyomoztak utána. Az sem meglepő, hogy a líbiai fiatal 20 éven keresztül teljesen átlagos, békés életet élt, csak az elmúlt években radikalizálódott, hagyta abba az iskolát és lett rendszeres látogatója a helyi mecseteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!