Irán 25 méteres rakétát tesztelt, Amerika aggódik
Irán 25 méteres rakétát tesztelt, Amerika aggódik

forrás:Youtube/IFP News

2022. 06. 27.
Irán vasárnap másodszor is tesztindítást végzett a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával – jelentette a Fars iráni félhivatalos hírügynökség.

A kísérletet néhány nappal az iráni atomprogramról folyó bécsi tárgyalások újrakezdése előtt hajtottak végre.

A szilárd üzemanyaggal hajtott rakéta indításáról az iráni televízió is beszámolt, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mikor és hol hajtották végre. Ahogy azt sem, hogy sikeres volt-e a kísérlet.

A bejelentést azután tették, hogy műholdas felvételeken látni lehetett az előkészületeket a Szemnán tartományban lévő Homenei Imán űrrepülőtéren, ahol gyakoriak voltak a műholdak Föld körüli pályára helyezését célzó sikertelen kísérletek.

Ahmad Hoszeini, az iráni védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Mohamed próféta unokájának lováról elnevezett Zol-Dzsanna, amelyet a 25,5 méter hosszú, 220 kilogramm hasznos terhet szállító rakéta juttat a világűrbe, tudományos adatokat gyűjt majd a Föld körüli pályán.

Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház közölte, hogy tudomása van az iráni bejelentésről, és

„haszontalannak és destabilizálónak”

nevezte a kísérletet. Washington megismételte eltökéltségét szankciók alkalmazására és más intézkedésekre, hogy megakadályozza az iráni ballisztikusrakéta-program előrehaladását.

A rakétaindítás bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Teheránban tárgyalt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tárgyalások újrakezdéséről.

Borrell szombaton azt mondta, hogy a 2015-ben Teherán és nagyhatalmak által aláírt, majd 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök által felmondott atomalkuról folyó tárgyalások néhány napon belül újrakezdődhetnek.

(Hetek/MTI)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!