Háromezer éves aranygyöngyöt talált egy kisfiú Jeruzsálemben
Háromezer éves aranygyöngyöt talált egy kisfiú Jeruzsálemben

Forrás: Youtube/CBN News

2020. 12. 02.
Háromezer éves aranygyöngyöt talált egy kilencéves kisfiú Jeruzsálemben - jelentette a The Jerusalem Post izraeli híroldal. Az aranyból készített kicsiny gyöngy annyira ép állapotban vészelte át az évezredeket, hogy amikor a kisfiú megmutatta a felügyelő régésznek, eleinte azt hitte, mai tárgyra bukkantak.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A gyöngy négy rétegben egymáshoz illesztett kicsi, virágalakú aranylapokból áll.

Az önkéntes munkában segítő gyerek a Templomhegyről származó föld átszitálásánál bukkant az első Szentély korában, a babiloni fogság előtti királyság idején készített különleges aranygyöngyre.  

A Templomhegynél ez az első aranygyöngy, ami előbukkant, de a Katef Hinom nevű ősi temetkezőhelyen Jeruzsálemben már találtak hasonló, bár ezüstből készített tárgyakat, valamint Izrael földjén más helyekről is előkerültek effélék a Kr. e. 12-6. század tárgyi kultúráját feltáró lelőhelyeken.

Az első Szentély idejének régészeti leletei között ritka az aranyékszer, mert akkoriban még nem finomították az aranyat, és általában jelentős százalékban ezüstöt is tartalmazott.

Egyelőre nem világos, hogy milyen célt szolgálhatott a gyöngy, de úgy sejtik, hogy egy ékszer része lehetett, amelyet a Szentélyben járó előkelőségek vagy papok egyike viselt.

A Biblia leírása szerint a Izrael földjére a bibliai időkben Dél-Arábiából és a szomáliai Ofirból érkezett arany, de föníciai kereskedőkön keresztül Egyiptomon át, a Mediterráneumból is behozhatták a nemesfémet.

A gyöngy ékszer is lehetett. A Biblia számos ékszertípust megemlít, legrészletesebben az Ézsaiás könyvében (3. rész 18-23. vers), ahol többek között a "netifot" vagyis "függő" is megjelenik, melyet rendszerint nyakláncon használatos függőként interpretálnak. A kifejezés gyöke azonban a függő megalkotási technikájára is utalhat, mivel az a "cseppekre" utal a Templom-hegyi feltárási projekt honlapja szerint.

Az Izrael északi részén működő Iszlám Mozgalom 1999-ben illegális felújításokat végzett a Templomhegyen, majd több mint 9000 tonna, régészeti leletekkel kevert talajt rakott le az alant fekvő Kidron-völgyben. Az izraeli hatóságok a kitermelt földet elszállították egy jeruzsálemi dombra, és ott 2005 óta folyamatosan átvizsgálják a régi korok nyomai után kutatva, melyekre rendszeresen rá is bukkannak.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!