David Pressman megjelent a parlament rendkívüli ülésén: Orbán Viktort bírálta
Az amerikai nagykövet szerint most kellett volna megszavazni a svéd NATO-csatlakozást
David Pressman megjelent a parlament rendkívüli ülésén: Orbán Viktort bírálta

Forrás: X/David Pressman

2024. 02. 06.
Nemzetközi hírverése lett, hogy hiába kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést az ellenzéki pártok hétfő délutánra, arra a Fidesz-KDNP képviselői nem mentek el, így nem lehetett megszavazni Svédország NATO-csatlakozását sem. Amit viszont nagyon szeretett volna az Egyesült Államok nagykövete, David Pressman is, aki a helyszínen tekintette meg az üres padsoroktól kongó parlamentet. Majd nyilatkozott is arról, mit kellene tennie szerinte a magyar kormánynak, és képviselőknek.

Előre jelezték a kormánypártok képviselői, hogy nem fognak elmenni arra a rendkívüli parlamenti ülésre, amit az ellenzéki pártok kezdeményeztek abból a célból, hogy utolsó tagállamként Magyarország is megszavazza Svédország NATO-csatlakozását. A szavazás körül már hónapok óta nagy a vihar: kormánypárti képviselők szerint méltatlan, ahogyan a svéd politikusok Magyarországról nyilatkoznak, – ezért egy ilyen szoros katonai szövetséghez az volna a minimum, ha legalább valami kulturált, bizalmi kapcsolat létrejönne a két ország vezetése között. Éppen ebből a célból hívták meg Magyarországra a svéd kormányfőt, hogy legalább egy ilyen gesztussal fejezze ki, hogy számít neki annyira a magyar támogatás, hogy egy látogatást tesz a cél érdekében. Jelen állás szerint viszont ezt a NATO-tagság megszavazása előtt nem hajlandó megtenni.

David Pressman is megjelent az országgyűlésben

Az amerikai külügyminisztérium egyenesen csalódottságát fejezte ki, amiért Magyarország még mindig nem ratifikálta a csatlakozást. Demonstratíve meg is jelent a rendkívüli ülésen David Pressman amerikai nagykövet, valamint több kollégája, a holland, norvég, dán, lengyel és szlovák nagykövet is. A kormány éppen ezekben a napokban rendhagyó módon egy háromnapos kihelyezett kormányülést tartott Sopronbánfalván. Az országgyűlésnek Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője üzent, a Facebook oldalán írta azt, hogy a svéd NATO-ratifikációra a rendes parlamenti ülésszak elején kerülhet sor, de ehhez feltétlenül szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. "Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek." - fogalmazott. Szijjártó Péter külügyminiszter is hasonló véleményen van, a kormányülésről üzente azt, hogy ha a svéd kormányfő elfogadná a meghívásukat, azzal bizonyítaná azt, hogy Svédország számára ez egy valóban fontos kérdés.

Az országgyűlésben megjelent ellenzéki képviselők természetesen kritikával illeték a kormányt a svéd csatlakozás hátráltatása miatt. Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője azt sérelmezte, hogy a miniszterelnök azt ígérte korábban, hogy az Országgyűlés az első adandó alkalommal meg fogja szavazni a NATO-csatlakozást. Ehhez képest pedig nem mentek el a fideszes képviselők, pedig alkalmuk lett volna rá. Tordai szerint akkor sem mondott igazat Orbán Viktor, amikor azt mondták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja a svéd belépést. Novák Előd, a Mi Hazánk részéről a másik oldalról közelítette meg a kérdést: szerinte is el kellett volna menniük a kormánypárti képviselőknek, mert a törvény előírja kötelezően a részvételt, ám Svédország ügyében kijelentette, hogy szerinte nem megszavazni, hanem megvétózni kellene a NATO-csatlakozást, mert szerinte Európa békéjét akkor lehet biztosítani, ha vannak katonailag semleges zónák, azaz pufferzónák.

amerika retorziókkal fenyeget

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman szerint Orbán Viktor ígéretet tett a lehető leghamarabbi jóváhagyásra, és szerinte a hétfői nap meglett volna erre a lehetőség. „Svédország csatlakozása a NATO-hoz olyan kérdés, ami közvetlenül érinti az Egyesült Államok biztonságát és az egész szövetségünk biztonságát. A miniszterelnök azt ígérte, hogy meggyőzi, sürgeti a Parlamentet, hogy a lehetséges legkorábbi alkalommal cselekedjen, a mai nap lehetőség volt rá, hogy ezt megtegye. Mi továbbra is közelről figyeljük, és azt várjuk, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen.” - fogalmazott a sajtónak a nagykövet.

A csalódottságon túl persze az Egyesült Államok más módon is igyekszik nyomást gyakorolni Magyarországra: Pressman február elsején Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is tárgyalt Washingtonban, a szenátusi demokrata vezetők szerint olyan retorziók is felmerültek Magyarországgal szemben, mely alapján eltörölhetnék a magyar állampolgárok amerikai vízummentességét, illetve alkalmaznák a Magnyiczkij-törvényt egyes magyar döntéshozókkal szemben. Ennek lényege, hogy kifejezetten az emberi jogok megsértése miatt bizonyos személyeket kitiltanak az Egyesült Államokból, illetve befagyasztják az ottani vagyonukat.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!