hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 10. 04. (VI/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Választás utáni helyzetkép

A kormányon maradt szociáldemokrata–zöld koalíció megkezdte a tárgyalásokat; a liberálisok megváltak a "fekete báránynak" számító Jürgen W. Möllemantól, akinek a gyenge választási eredményeket tulajdonították; a posztkommunisták egyenesen elnökváltást terveznek a választási kudarc után; az unió pedig mint a legnagyobb ellenzéki frakció mindent megtesz, hogy patthelyzetbe hozza a vörös–zöld kormányt.

Karib-tengeri rémálom

Szerdán négyes fokozatúnak nyilvánították a karibi térségben mozgó Lili hurrikánt. A gyorsan növekvő sebesség? szélvésztől tartva Lousiana és Texas államokban számos ember elhagyja házát, hogy biztonságosabb tartózkodási helyet keressen. A hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön éri el a szárazföldet. A floridai Nemzeti Hurrikán Központ vezetője, Max Mayfield szerint Lili "nagyon-nagyon veszélyes" lehet. 

Elég volt Haiderékből

November végén az osztrák választópolgárok 183 képviselőt választanak a parlamentbe, miután a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nemzetközi vihart kavart koalíciója csak harmincegy hónapig kormányozhatott. Ha a szocialisták és a zöldek nem tudnának német mintára többséghez jutni, újra előkerülhet a nagykoalíció korábban már egyszer megbukott alternatívája.

Ki a vétkes?

A Fehér Ház engedett a kongreszszus egyre hangosabb követeléseinek, és beleegyezett, hogy független nyomozás induljon a tavalyi terrortámadások ügyében. A nyomozás előkészíti a talajt egy átfogó vizsgálatra, melynek eredményeként nyilvánosságra kerülnek azok a hibák és sebezhető pontok, amelyek lehetővé tették a géprablásokat. A Fehér Ház lépése nem kis meglepetést okozott republikánus körökben, mivel hónapokon keresztül ellenezte egy ilyen bizottság felállítását arra hivatkozva, hogy az elterelné a figyelmet a terrorizmus ellen folyó háborúról, és a több hónapos visszatekintés kínos helyzetbe hozná a kormány egyes illetékeseit. 

FÁK-tól az erdőt

Október hetedikén lesz a moldovai Kisinyovban a Független Államok Közösségének csúcstalálkozója. Néhány nap múlva a volt Szovjetunió polgárai – akik most különböző független országok állampolgárai – választ kapnak a kérdésre: létezik-e ezeknek a független államoknak a közössége, él-e még a FÁK? Miután 1991-ben a volt szovjetköztársaságok egyesülése úgy döntött, hogy a "közösség" megnevezést alkalmazzák, a tagok egy sor ezzel ellentétes döntést hoztak: először ellehetetlenítették az egységes fegyveres erőket, majd a rubel mint egységes valuta gondolatát.

Belföld

Baló világ

Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé.

Az MSZP szocdemre vált?

Nem új elképzelés az, mely szerint a Magyar Szocialista Párt nevét az európai példákhoz hasonlóan meg kellene változtatni, mert a szociáldemokrata jelző illene a párt új arculatához. Ismeretes, hogy Szili Katalin hozta nyilvánosságra ezen elképzelést, majd a hét végén már a párt elnöke, Kovács László is nyíltan felvetette egy, a szociáldemokrácia jövőjéről szóló konferencián. Arra, hogy mi áll a háttérben, hogy miért éppen az önkormányzati választás finisében történt ez a bejelentés, többféle magyarázat van. 

Jutalmat kaptak a numizmatikai kincsek feltáróinak

Tízmillió forintos jutalmat és elismerő oklevelet adott át Görgey Gábor kulturális miniszter az idén áprilisban Újfehértón talált numizmatikai kincsek "feltáróinak", egy újfehértói házaspárnak, Polonkai Andrásnak és feleségének. Az újfehértói házaspár áprilisban kertásás közben bukkant rá a 64 darab középkori-koraújkori aranypénzre, amelyek bevittek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. A múzeum szakemberei még aznap kivonultak a helyszínre, s további 44 érmét találtak, majd az elkövetkező három napban folytatták a kutatást, amelynek eredményeként további érmék kerültek elő a földből. 

Drogtörvény: a jövő választása

Rémisztő látvány fogadta kedd hajnalban az angyalföldi Hun utcában a lakásba toppanó családtagokat, amikor huszonnégy éves hozzátartozójukat halva találták. A helyszíni szemlén gyilkosság nyomait nem fedezték fel, elsődleges szakvélemény szerint a halál oka: kábítószer-túladagolás.

Érdekaréna

A Hősök tere, Budapest és az ország legnagyobb és talán leglátványosabb tere, idén ünnepli fennállásának, illetve hivatalos elnevezésének hetvenedik évfordulóját. A teret különböző szerzők sokféle jelzővel illetik: az "ország tere", a "szertartások tere", a "magyar történelem szabadtéri színpada". Valójában mindegyik elnevezés a tér és építményei által szimbolizált valóság egy-egy szegmensét fejezi ki.

Hit és értékek

Valláskárosodás

Az egyes nemzetek eredetéről már számos könyv látott napvilágot, és valószínűleg még sok meg fog jelenni a jövőben is, ami azt mutatja, hogy az eredetkutatás nem egy lezárt dolog, újabb információk bukkanhatnak fel egy nép múltjából, melyek átrajzolhatják az addigi képet. Kevesen tudják azonban, hogy a Biblia is sok érdekes állítást fogalmaz meg a nemzetek eredetével kapcsolatban. De vajon igaza volt-e Ady Endrének, amikor azt mondta: "Góg és Magóg fia vagyok én", vagy valamely másik bibliai őstől származhatnak a magyarok? Egyáltalán mit tudhatunk a Bibliából és a népek emlékezetéből nemzetünk eredetével kapcsolatban?

HÁTTÉR

Amerika rangja

Lapunk nemrég ismertette a Gallup harminckét országban végzett felmérésének eredményeit, mely szerint az emberek többsége Európában úgy véli, hogy az Egyesült Államok külpolitikája negatív hatással van saját országa biztonságára. (A meggyűlölt jótevő – Hetek, 2002. szeptember 13.) Az Amerikáról szóló vita az Irak elleni tervezett támadás kapcsán lángolt fel újra, az érvek és ellenérvek azonban a napi aktualitásoknál mélyebbre, az Ó- és az Újvilág sorsának, történelmi útjainak különválásáig nyúlnak vissza. 

S mit tenne Demszky?

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere számít arra, hogy a szocialisták ismét visszaléptetik javára a jelöltjüket. Lapunknak adott interjújából kiderül: bár az MSZP fővárosi vezetése megvétózta a korábbi, Gy. Németh Erzsébet visszaléptetéséről szóló megegyezést, a szocialisták országos vezetése a mai napig mellette áll a kérdésben.

Visszaszámlálás

Nem az iraki Scud-rakéták jelentik a reális veszélyt, hanem az, ha a palesztinok a "felperzselt föld" taktikáját alkalmazva megpróbálják újabb, eddigieknél is pusztítóbb merényletekkel összezavarni még az Irak elleni támadás előtt a helyzetet – mondta a héten Moszkvában tárgyaló Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A Szaddám Huszein elleni akció a vártnál előbb bekövetkezhet: a Le Figaro értesülései szerint a december 4-e utáni hét a legvalószín?bb időpont.

Szerbátültetés?

A szerbiai szavazáson mintegy 6,55 millió szavazópolgár 11 elnökjelölt közül választhatott, és 8600 szavazóhelyiségben adhatta le voksát. Koszovóban is szavaztak, igaz, csak a többségében szerbek lakta településeken, mivel a koszovói albánok bojkottálták a választást. Ennek ellenére is érvényes volt a szavazás, hiszen a részvételi arány 55,7 százalékos volt. 

Az őszi Mikulás csomagja

A száznapos program "gyermekei" a héten megkapták az "őszi Mikulás" csomagját. Megszámolták, és tényleg ötven százalékkal több. A csomagok nem voltak minden esetben egyformák: volt, hogy harminc, máshol negyven, helyenként pedig nyolcvan százalékkal is dagadtabb volt. Örülnek is, meg nem is. Remélik, ez csak a kezdő lépés. Messze van még Európa.

Középpontban a kis- és középvállalkozások

Miközben a vállalkozások kilencven százalékát a kis- és középvállalkozások adják, fejlődésük egyik legnagyobb akadálya a tőkeszegénység. Az eddigi kormányok verbális szinten elkötelezték magukat a szektor támogatására, az eredmény azonban igen csekély. A kis- és középvállalkozások finanszírozása Közép-Kelet-Európában cím? konferencia – nemzetközi példák bemutatásával – új dimenziók keresését szolgálta.

Döntsd a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) feltámasztása érdekében több változtatásra szánta el magát a Medgyessy-kabinet. A szándék az Orbán-kormányban is megvolt, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter azonban nem piaci eszközökkel kívánt beleavatkozni a kedvezőtlen folyamatokba – miután a felszínre tört közgazdászi énje –, majd úgy döntött, mégis csak lemond tervéről. Most utódján, László Csabán van a sor, s csak reméljük, több szerencséje lesz. (Esélyeit növelik a Varga-terv kudarcának tanulságai s az azóta eltelt időszak nem túlságosan kedvező tapasztalatai is.)

Zajlik az adótörvény vitája

Varga Mihály és Révész Máriusz fideszes képviselők a Parlamentben a jövő évi adótörvény általános vitáján. "Ez az adótörvény úgy rossz, ahogy van – summázta Varga az ellenzéki párt véleményét. – A Medgyessy-kormánynak sikerült elérnie, hogy tizenkét éve először a köztisztviselők és a kórházi dolgozók is a legmagasabb adósávba kerüljenek." Fotó: MTI

Elbocsátási hullám várható

A világ első számú pénzügyi vezetői kényszerűen ismerték be a hétvégi washingtoni G7-csúcson, hogy nem enyhül a másfél-két éve tartó világgazdasági recesszió. A várva várt fellendülés a legoptimistább számítások szerint jövő év első felében, a pesszimistább kalkulációk szerint viszont ennél később érkezik el, addig viszont csak lassan növekvő, inkább stagnáló világgazdasági környezetre kell számítani. A pangó gazdaság már most is érezteti a hatását: a vállalatok visszafogják a termeléseiket, beindultak az elbocsátási hullámok, nő az államháztartási hiány. A világ pénzügyi vezetői eddig még nem találták meg a növekedés beindításának a kulcsát, a pangás folytatása viszont tovább mélyíti és szélesíti a recesszió következményeit, amely hazánkat sem hagyja érintetlenül. 

KÁVÉSZÜNET

Hódító Ferrari Indianapolisban is

A várakozásoknak megfelelően Indianapolisban is a két Ferrari-pilóta állhatott a dobogó legfelső két fokára. Az olasz istálló a starttól kezdődően fölényesen vezetve kettős rajt-cél győzelmet aratott. Az első rajtkockáról induló, és a versenyben végig élen álló Michael Schumacher és az őt szorosan követő Rubens Barrichello azért így is tartogatott némi meglepetést a verseny végére, hiszen a célvonalon gyakorlatilag fej fej mellett haladtak át, s a befutó annyira szorosra sikerült, hogy szabad szemmel nem is lehetett eldönteni, ki a 2002-es USA Nagydíj győztese.

Speedy Gonzales a nyerő

Vasárnap Madridban a Real Madrid Bernabeu stadionjában mintegy húszezer lelkes szurkoló bíztatása közepette ért célba az idei spanyol kerékpáros körverseny három hét után csaknem felére apadt mezőnye. A spanyol rendezőket dicséri, hogy az útvonal összeállításával, az elmúlt évhez hasonlóan idén is, végig izgalmassá tették a viadalt. 

Bajnokok ligája

Saviola sikerre vezette a Barcelonát Moszkvában. Az argentin támadó két góllal járult hozzá a 3–0-ás győzelemhez. A forduló egyik negatív szenzációját ismét a Bayern München szolgáltatta, a Milan elleni hazai pályán elszenvedett vereségével.

Ezt most tényleg

Madarak a szabad, tiszta térben. Irdatlan távolságokat gyűrnek le. Államhatár, etnikai fal, bevándorlási kvóta fölöttük nem uralkodhat. Onnan fentről nézve egyedül a küldetés számít, hogy odaérjünk, ahol a nagy szabályzat szerint lenni kell. Időben ott lenni, méghozzá.

Belém vagyok gabalyodva

Szeptember végén nyílt Váli Dezső gyűjteményes kiállítása az Ernst Múzeumban. A művész hatvanadik születésnapját ünnepli éppen, s ennek fényében válogatott össze ismert, de kiállításokon oly ritkán látható alkotásokat. 

Euforikus várakozás

Némelyek azért fohászkodnak, hogy a tizenkét csillagot ábrázoló világembléma együtt jelentse a teljességet, a tökéletességet és a békét. Mások "bort, búzát, békességet és keménységet" várnak tőle. Egyesek punk létükre sem utasítják el, míg mások az ottani szabványoknak nem megfelelő, 2,8% zsírtartalmú tej megszűnését fájlalják, csakúgy, mint a tilalomlistára kerülő mákot, és az esetlegesen csorbát szenvedő nemzeti hagyományokat – derül ki a nyári Sziget Fesztiválról az EU-nak küldött közel hatvan graffitiből. 

Telcsi, Tercsi, Kata, Klára

Mozgalmas kora délelőtti bizsergéstől izzik a belváros, teendőik után siető embertömeg zötykölődik a 49-es villamos jellegzetes sárga kalitkáiban. Hátizsákos fiatalok, munkába igyekvő harmincasok, szolidan elegánsra sminkelt hölgyek életük delén. Mobiltelefonnal. Mikor is nagy hirtelen a kilencvenes évek elején még státusszimbólumnak számító maroktelefon összetéveszthetetlen tónusú csöngése veri fel a villamos viszonylagos csendjét, riogatva az irkáikba borult diákok seregét. És csörömpöl, csörömpöl és csörömpöl feltartóztathatatlanul, a munkába igyekvő tömörület idegein pillanatról pillanatra bosszantóbban táncol már-már rétestészta hoszszúságú másodpercekig. 

Mi van a képen?

1. Az egyszer használatos, eldobható zsilettpenge 2. Józsi bá\' hegesztőmaszkban 3. Jelenet a Csillárok háborúja cím? filmből

Tanmese erős idegzetűeknek

A tizenhatodik században a francia parasztok körében egy elég különös történet járt szájról szájra. A mese – vagy inkább nevezzük horrornak – valahogy így kezdődött: Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kislány, aki útban a nagymamája házához találkozott egy farkasemberrel. A farkas megveri és megöli a nagymamát, majd a holttestet a kamrába zárja, a vérét pedig egy üvegbe teszi. Miután a kislány megérkezik az élelemmel teli kosárral a nagymamához, leveti a ruháját, és bebújik a farkas mellé az ágyba. A farkas őt is meg akarja enni, ám a kislány azt mondja, hogy kimegy a fürdőszobába. A farkas kiengedi, és a kislány elmenekül. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!