hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az őszi Mikulás csomagja

2002. 10. 06.
A száznapos program "gyermekei" a héten megkapták az "őszi Mikulás" csomagját. Megszámolták, és tényleg ötven százalékkal több. A csomagok nem voltak minden esetben egyformák: volt, hogy harminc, máshol negyven, helyenként pedig nyolcvan százalékkal is dagadtabb volt. Örülnek is, meg nem is. Remélik, ez csak a kezdő lépés. Messze van még Európa.



Bohócdoktor akcióban egy fővárosi kórházban. Gyógyító gondoskodás Fotó: MTI

A pedagógusok többsége elégedett volt – számolt be Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szóvivője. A különbség miatt több esetben csalódtak a kollégák, sokan egyszerre örülnek és keseregnek. 

A közoktatásban és az egészségügyben a kezdeti reakciók után mára központi kérdéssé vált a pótlékok ügye. Ezeket ugyanis nem érintette a "Mikulás". Kerpen szerint az alacsony pótlékok nem jelentenek motivációt osztályfőnökség vagy túlóra elvállalására. A szóvivő komoly aggályait fejezte ki a jelenlegi adótáblával kapcsolatban, néhány kolléga bére ugyanis nominálisan még csökkenhet is amiatt, hogy a decemberi emelt bér után januárban majd többet kell adóznia, mivel magasabb adósávba kerülhet. 

Náluk egy fokkal jobban jártak a felsőoktatásban dolgozó tanárok, hiszen az ő területükön nincs nagy súlya a pótlékoknak – mondta Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Huszonkétezer kolléga részesedett a fizetésemelésből. "Ezt el is vártuk – fűzte hozzá az elnök –, hiszen az utóbbi tizenkét évben háromszorosára nőtt a felsőoktatásban tanulók száma, az oktatók száma viszont erősen stagnált. A béremelés fogadtatása egyértelműen pozitív – állítja Kis Papp –, növelte a profeszszorok elismertségét, ami talán gátat vethet majd kényszer? külföldre távozásuknak." Kis Papp számításai alapján a jelenlegi béremelés áthúzódó hatása 2003-ban egy stabil, havi tizenöt százalékos bérnövekedést jelent. Ennek finanszírozását viszont határozottan az állami költségvetéstől várják, ragaszkodva a korábbi szakszervezeti megállapodásokhoz. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének álláspontja annak ellenére is sziklaszilárd, hogy a Pénzügyminisztériumból áthallatszó szirénhan-gok időnként az ellenkezőjét rebesgetik. 

Kovács Ágnes, a Magyar Kórházszövetség elnöke is kizártnak tartja azt a felvetést, hogy a gyenge lábakon imbolygó intézmények gazdálkodják ki a béremelést. Az elnök asszony a kedvező fogadtatás ellenére még hiányosnak tartja a rendszert, például kimaradt a tizenharmadik havi bér. Kovács hangsúlyozta, az egészségügy eddig is a leginkább elhanyagolt ágazat volt, és a mostani bérkorrekció ellenére is utolsó az ágazati listán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!