hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki a vétkes?
Nyomozás a terrortámadások ügyében

2002. 10. 06.
A Fehér Ház engedett a kongreszszus egyre hangosabb követeléseinek, és beleegyezett, hogy független nyomozás induljon a tavalyi terrortámadások ügyében. A nyomozás előkészíti a talajt egy átfogó vizsgálatra, melynek eredményeként nyilvánosságra kerülnek azok a hibák és sebezhető pontok, amelyek lehetővé tették a géprablásokat. A Fehér Ház lépése nem kis meglepetést okozott republikánus körökben, mivel hónapokon keresztül ellenezte egy ilyen bizottság felállítását arra hivatkozva, hogy az elterelné a figyelmet a terrorizmus ellen folyó háborúról, és a több hónapos visszatekintés kínos helyzetbe hozná a kormány egyes illetékeseit. 

A Fehér Házat azok a kongreszszusi meghallgatásokon elhangzott vallomások késztették irányvonala megváltoztatására, melyek lesújtó képet festettek a hírszerzés szeptember 11-e előtt elkövetett hibáiról. Sokat nyomott a latban emellett az áldozatok családtagjainak közbenjárása is. A bejelentés azzal egyidejűleg került nyilvánosságra, hogy a törvényhozók további adatok birtokába jutottak a hírszerzés baklövéseiről, valamint az egyes szervek kapcsolattartásának hiányosságairól. 

2000 elején, példának okáért, a Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) értesülést szerzett, amely szerint a későbbi géprablók közül ketten gyanúsíthatók voltak az al-Kaidával való kapcsolattartással, valamint korábbi terrortámadások elkövetésével. Ezt azonban a CIA csak jóval később közölte a Szövetségi Nyomozó Hivatallal (FBI). A két terrorista, Khalid al-Midhar és Nawaf al-Hazmi így csak 2001 augusztusában került fel a megfigyelendők jegyzékére, ami korábban lehetetlenné tette volna belépésüket az országba. A CIA nyilvánosságra hozott egy 2000 januárjában kelt e-mailt, amelyben tájékoztatta az FBI-t Midhar vízumának ügyében, de a címzett oldalán senki sem emlékszik, hogy az értesítés megérkezett volna. 2000. január 15-én Midhar és Hazmi Los Angelesbe repült, és megkapta a belépési engedélyt. Midhar 2000 júniusában Amerikából Németországba utazott, de mivel nem szerepelt a megfigyelési jegyzéken, ekkor sem gördült akadály visszatérése elé. 2001 januárjában a CIA tudta, hogy az amerikai Cole cirkáló ellen végrehajtott bombatámadás tervezője, Tawfiz al-Atash Malajziában találkozott Midharral. Ennek ellenére nem tette fel a megfigyelési jegyzékre sem Midhart, sem Hazmit. 

A júniusi találkozó után mindössze két nappal Midhar újra amerikai vízumot szerzett Szaúd-Arábiában, és július 4-én visszatért az Egyesült Államokba. A CIA a Cole cirkálóval kapcsolatos vizsgálatai során végül mégiscsak fontosnak látta, hogy augusztus végén kérje a malajziai találkozó bin Ladennel kapcsolatban álló négy tagja, köztük Midhar és Hazmi felvételét a megfigyelési jegyzékre. Akkor azonban már túl késő volt ahhoz, hogy megtalálják őket. Augusztus végén az FBI Oszama bin Ladennel foglalkozó egysége hírszerzési nyomozást ajánlott Midhar ügyében, de a New York-i körzeti iroda ehelyett egy sürgősebb bűnügyi vizsgálatra tett javaslatot. 

A törvényhozási bizottság azzal zárta jelentését, hogy a CIA és az FBI túl lassan fogta fel az al-Kaidának azt a képességét, hogy támadást hajtson végre az Egyesült Államokon belül, még azt követően is, hogy 1999 decemberében sikerült meghiúsítani a Los Angeles-i repülőtér bombázását. Michael E. Rolince, az FBI egyik vezetője elmondta a törvényhozóknak, hogy tavaly szeptember 10-én kevesebb FBI nyomozó volt terrorellenes beosztásban, mint 1998 augusztusában, a kelet-afrikai nagykövetségek elleni bombamerényletek idején. Hírszerzési elemzők 2001 júniusában eligazító jelentést küldtek a kormány vezetőihez, amelyben Oszama bin Ladennel kapcsolatban így írtak: "Az utóbbi öt hónap valamennyi jelentésének vizsgálata alapján úgy véljük, hogy Oszama bin Laden jelentős terrortámadást fog végrehajtani amerikai vagy izraeli érdekeltségek ellen az elkövetkező hetekben. A támadás látványos lesz, és célja, hogy tömegek essenek áldozatul… A támadások előkészületei megtörténtek. A támadásokat kevés vagy semmi figyelmeztetés nem előzi majd meg" – olvasható a jelentésben. Vajon ki a vétkes abban, hogy mégis megtörténhettek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!