hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika rangja
Jóságos nagyhatalom vagy modern Róma?

2002. 10. 06.
Lapunk nemrég ismertette a Gallup harminckét országban végzett felmérésének eredményeit, mely szerint az emberek többsége Európában úgy véli, hogy az Egyesült Államok külpolitikája negatív hatással van saját országa biztonságára. (A meggyűlölt jótevő – Hetek, 2002. szeptember 13.) Az Amerikáról szóló vita az Irak elleni tervezett támadás kapcsán lángolt fel újra, az érvek és ellenérvek azonban a napi aktualitásoknál mélyebbre, az Ó- és az Újvilág sorsának, történelmi útjainak különválásáig nyúlnak vissza. 



A csillagsávos lobogó milliók számára a büszkeség tárgya, míg mások csak az árnyoldalait látják Fotó: Reuters

E heti számunkban egy Magyarországon nem publikált, ám a közelmúltban világszerte nagy feltűnést keltett véleményt ismertetünk: Oriana Fallaci világhír? olasz írónő Harag és büszkeség cím? – hamarosan magyarul is megjelenő – új, nagy siker? könyvében így ír: "Amerika azért különleges ország, mert az Egyenlőség eszméjével párosított Szabadság eszméjét az egyszerű, többnyire írástudatlan és minden tekintetben műveletlen parasztok is megértették." Jonathan Freedland ezzel szemben az angol The Guardian hasábjain megjelent cikkében brit történészek véleményére hagyatkozva az egykori Római Birodalom utódjaként, illetve örököseként ábrázolja az Egyesült Államokat, amely az ókori nagyhatalom nyomdokát követve a dicsőségen át a bukás felé halad. 

Nyikolaj Smeljev közgazdász, a moszkvai Európa Intézet igazgatója, és Andronyik Migranyán politológus, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora Budapesten tartott előadásukban az orosz külpolitikát bírálva cáfolják, hogy Moszkvának az "Amerika barátja" kitüntető címre kellene törekednie. A neves orosz szakértők javaslata a Franciaországgal és Németországgal való szorosabb szövetség.

(Cikkeink:Hogyan tegyük rendbe Oroszországot

Ahol szabad boldognak lenni

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!