hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Speedy Gonzales a nyerő
Vuelta 2002

2002. 10. 06.
Vasárnap Madridban a Real Madrid Bernabeu stadionjában mintegy húszezer lelkes szurkoló bíztatása közepette ért célba az idei spanyol kerékpáros körverseny három hét után csaknem felére apadt mezőnye. A spanyol rendezőket dicséri, hogy az útvonal összeállításával, az elmúlt évhez hasonlóan idén is, végig izgalmassá tették a viadalt. 

Az összetettgyőztes személye, az aranysárga trikó végső tulajdonosa csakúgy, mint tavaly, az utolsó etapon dőlt el. A huszonegyedik szakasz, a madridi egyenkénti időfutam győztese a Kelme csapat időfutam-specialistája, Aitor Gonzales lett. A társai között csak Speedy Gonzalesnek becézett huszonhét éves spanyol az időfutamban csaknem 3,5 percet vert az addig összetettben több mint egy perccel előtte vezető US Postal versenyzőjére, Roberto Herasra. Gonzales, a nevető harmadik, a háromhetes verseny alatt egyetlen percig sem birtokolta az aranysárga trikót. A második versenyhéten azt végig csapattársa, Oscar Sevilla, majd a harmadik héten a 2000-es bajnok, Heras viselte. Herast igazán nem lepte meg, hogy "Speedy" az utolsó pillanatban kiénekelte a szájából a sajtot. Számára a meglepő az volt, hogy Gonzales a hegyi szakaszokon a vártnál sokkal jobban tartotta magát, és nem sikerült vele szemben behozhatatlan előnyre szert tennie. Az újdonsült bajnok a verseny során összesen három szakaszgyőzelmet aratott, egyet mezőnyfutamban, és megnyerte mindkét időfutamot.

A győztesnek a Real Madrid elnöke a tiszteletbeli 1-es Real-mezt adományozta. A siker végül egy csapásra feledtette Gonzalesnek a csapatban mutatott korábbi taktikai fegyelmezetlenségeit. Vincente Belda csapatfőnök is kiengesztelődött: "Mindig tudtam, hogy Gonzales képes megnyerni a Vueltát, csak ezt nem éreztettük vele, hogy addig se nyomja a felelősség súlya." 

A csapat favoritja, Sevilla az utolsó napon végképp híján volt a szerencsének, az időfutamon kétszer is defektet szenvedett, így harmadik helyét sem tudta megőrizni. A bronzéremért folytatott küzdelemben végül Beloki, a Tour de France másodikja bizonyult jobbnak.

A sprinterek között zajló pontversenyt a német Erik Zabel nyerte, annak ellenére, hogy a tavalyi három szakaszgyőzelméhez képest idén egyet sem sikerült öszszehoznia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!