hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Telcsi, Tercsi, Kata, Klára

2002. 10. 06.
Mozgalmas kora délelőtti bizsergéstől izzik a belváros, teendőik után siető embertömeg zötykölődik a 49-es villamos jellegzetes sárga kalitkáiban. Hátizsákos fiatalok, munkába igyekvő harmincasok, szolidan elegánsra sminkelt hölgyek életük delén. Mobiltelefonnal. Mikor is nagy hirtelen a kilencvenes évek elején még státusszimbólumnak számító maroktelefon összetéveszthetetlen tónusú csöngése veri fel a villamos viszonylagos csendjét, riogatva az irkáikba borult diákok seregét. És csörömpöl, csörömpöl és csörömpöl feltartóztathatatlanul, a munkába igyekvő tömörület idegein pillanatról pillanatra bosszantóbban táncol már-már rétestészta hoszszúságú másodpercekig. 



– A zöld gombot, Mami, ez nem a Bartók Rádió!

Egyszer csak, mintegy álomból felserkenve jól öltözött ötvenes asszony kotorja elő retiküljéből a bűnös telekommunikációs eszközt szemlesütve, kiemeli, majd tanácstalanul mered a kezében szorongatott készülékre. – Fiatalember! – pihegi a segítségére siető úrnak szégyenkező rebegéssel egyre tetemesebbre duzzadó nézőközönsége előtt. – Hogy működik ez a vacak? A gyerekeim vették tudnillik nem is olyan régen. Még mindig okoz nekem meglepetéseket. 

Egyre több szempár pásztázza a hölgyet.

– Semmi probléma, hölgyem – mondja megértő tónusban a segítségére siető fiatalember. – Látja? Zöld gomb. Így lehet felvenni. Ám hamarosan akcióba lendül a figyelem fókuszpontjába került asszony szemben ülő utastársa.

– Ne is törődjön vele, én is jó párszor megjártam ezzel a vacakkal. Nekem is a gyerekek vették, csak sokáig én sem tudtam ám neki sok hasznát venni. Mindig problémám volt a billentyűzárral. Kértem is a gyerekeket egyfolytában, hogy vegyék már ki belőle ezt … ezt az izét… Mert én nem tudok mit kezdeni vele. Ha meg ki volt véve – hajol szembeszomszédjához az alig másfél perce összebarátkozottak ingatag bizalmával –, összevissza nyomódtak a gombok a táskámban. De nekem sikerült kiküszöbölni ezt a problémát ! – húzta ki magát diadalittasan. Majd résnyire nyílt retiküljéből előrántotta vastag falú üvegpohárban lapuló mobiltelefonját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!