hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszaszámlálás

2002. 10. 06.
Nem az iraki Scud-rakéták jelentik a reális veszélyt, hanem az, ha a palesztinok a "felperzselt föld" taktikáját alkalmazva megpróbálják újabb, eddigieknél is pusztítóbb merényletekkel összezavarni még az Irak elleni támadás előtt a helyzetet – mondta a héten Moszkvában tárgyaló Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A Szaddám Huszein elleni akció a vártnál előbb bekövetkezhet: a Le Figaro értesülései szerint a december 4-e utáni hét a legvalószín?bb időpont.



Az iraki tábornoki kar. Klónok támadása Fotó: Reuters

A francia lap úgy véli, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán befejeződése (december 4-e) után azonnal elindulhatnak az amerikai légicsapások, amelyek olyan intenzitásúak lehetnek, "amilyet a világ eddig még nem látott". Az Afganisztán elleni csapásoknál nagyságrenddel erősebb, elsöprő erej? bombázás célja, hogy lelkileg is megbénítsa az iraki ellenállást, és utat nyisson a mintegy 60 ezer fős elit csapatok számára. A speciálisan képzett egységek belülről kifelé először Bagdadot foglalnák el. A Le Figaro nem minden célzatosság nélkül Blitzkriegként emlegeti az amerikai tervet, amely – siker esetén – akár két hét alatt, még az év vége előtt győzelemre vezethet. E forgatókönyv szerint gyakorlatilag csak amerikai csapatok vennének részt a hadműveletekben, így az európai szövetségesek vonakodása nem befolyásolná az akciót.

Bár a héten Bécsben megegyezésre jutottak az ENSZ és Irak képviselői a fegyverzetellenőrök visszatéréséről az országba, az Egyesült Államok világossá tette: csak a feltétel nélküli és teljes kör? ellenőrzést fogadja el. A múlt héten közzétett Blair-dossziéban található légifelvételek szerint például Szaddám Huszein elnöki rezidenciája – amely tiltott zóna az ellenőrök számára – hússzor akkora területen fekszik, mint a londoni Buckingham palota. És ilyen védett helyszínekből több tucat található az országban. Irak ugyanakkor jelezte: nem fogad el új biztonsági tanácsi döntést a korlát nélküli ellenőrzésről, így napról napra valószín?bb (sokak szerint már meg is történt) az amerikai döntés a háborúról. 


Bush elismerte Jeruzsálemet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!