hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Euforikus várakozás
Szigetlakók az EU-ról

2002. 10. 06.
Némelyek azért fohászkodnak, hogy a tizenkét csillagot ábrázoló világembléma együtt jelentse a teljességet, a tökéletességet és a békét. Mások "bort, búzát, békességet és keménységet" várnak tőle. Egyesek punk létükre sem utasítják el, míg mások az ottani szabványoknak nem megfelelő, 2,8% zsírtartalmú tej megszűnését fájlalják, csakúgy, mint a tilalomlistára kerülő mákot, és az esetlegesen csorbát szenvedő nemzeti hagyományokat – derül ki a nyári Sziget Fesztiválról az EU-nak küldött közel hatvan graffitiből. 

A sajátos üzenőakciót az Európai Tájékoztatási Központ bonyolította le a Pepsi Szigeten. Ugyanitt közvélemény-kutatás keretében önkitöltő kérdőíves felmérés készült azzal kapcsolatosan, miként vélekednek az unióról azon fiatalok – értékrendjüket és politikai attit?djüket alapul véve –, akiknek többsége beszél angolul, és akik szinte kivétel nélkül és heti rendszerességgel használnak mobiltelefont. A megkérdezettek fele-fele arányban nők és férfiak voltak, politikai szempontból többségük mérsékelt, míg a markánsan jobb- és baloldali szavazótábor egyforma arányban volt jelen. A felmérésben részt vevők túlnyomó többsége egyetért a házasság előtti szexuális kapcsolatokkal. Több mint ötven százalékuk támogatja a homoszexuálisok házasságkötését és az örökbefogadáshoz való jogukat. Csaknem háromnegyedük egyetért az eutanáziával és a kisjövedelm? családok gyermekvállalásának korlátozásával, csakúgy, mint a halálbüntetéssel. Az EU legfőbb előnyének a határok megszűnését, az ezzel együtt járó kötetlenebb munkaerőáramlást és a szabadabb utazási lehetőségeket tartják. Viszont a hetvenhét főnyi megkérdezett nem várja a jogvédelem javulását: csupán ketten vélték úgy, hogy az unió számukra a polgárok jogainak védelmét jelképezi. Sokuk negatívumként említette a csatlakozásra váró államok hátrányos helyzetét is. A válaszadók kritikával illették az Európai Unió szervezeti felépítését, túlságosan bürokratikusnak érezve a kiterjedt apparátus miatt. A megkérdezettek túlnyomó többsége számára az unió megléte realitás, csupán egyetlen személy tartotta utópisztikusnak. Egyharmaduk határozott életszínvonal növekedést és munkalehetőség-bővülést vár az Egyesült Európától.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!