hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanmese erős idegzetűeknek

2002. 10. 06.
A tizenhatodik században a francia parasztok körében egy elég különös történet járt szájról szájra. A mese – vagy inkább nevezzük horrornak – valahogy így kezdődött: Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kislány, aki útban a nagymamája házához találkozott egy farkasemberrel. A farkas megveri és megöli a nagymamát, majd a holttestet a kamrába zárja, a vérét pedig egy üvegbe teszi. Miután a kislány megérkezik az élelemmel teli kosárral a nagymamához, leveti a ruháját, és bebújik a farkas mellé az ágyba. A farkas őt is meg akarja enni, ám a kislány azt mondja, hogy kimegy a fürdőszobába. A farkas kiengedi, és a kislány elmenekül. 

Ez a kannibalisztikus, trágár történet valójában nem a Disney filmgyár "alkotása", azonban erről a furcsa női alakról lett a Piroska és a farkas cím? mese "kicsi Piroskája" mintázva. A történetnek már rengeteg változata, átirata született, mindig az aktuális kornak megfelelő burkolt üzenettel töltve. Az első "meseváltozat" 1697-ben Charles Perrault tollából született meg. Ez a XIV. Lajos korabeli változat a bíróságon elítélt nőket figyelmeztette. A mese főhősnője akkoriban piros ruhába öltözött utcanőt alakított. A történet egy újabb változatát a Grimm testvérek készítették el 1812-ben. Itt már a gyerekek felé irányult a mese üzenete. Arra figyelmeztettek, hogy a helyes útról nem szabad letérni. A Grimm testvérek egy új elemet szőttek a mese szálába: egy vadász menti meg Piroskát. A történet végén pedig a kislány kövekkel tölti meg a farkas hasát, aki így meghal. Érdemes itt megjegyezni, hogy a Grimm testvérek voltak azok, akik meséjükben levágták Hamupipőke mostohatestvéreinek sarkát, hogy beleférhessen lábuk az üvegcipőbe.

1943-ban és 1977-ben a Piroska és a farkas újabb változataival ismerkedhettek meg az olvasók. Természetesen ezek az átiratok sem hanyagolták a trágár elemeket. Mindezek után méltán kérdezhetjük: tényleg gyerekeknek szóló, ártatlan meséről van szó? (Newsweek – Meleg Viktória)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!