hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezt most tényleg
Mozinéző

2002. 10. 06.
Madarak a szabad, tiszta térben. Irdatlan távolságokat gyűrnek le. Államhatár, etnikai fal, bevándorlási kvóta fölöttük nem uralkodhat. Onnan fentről nézve egyedül a küldetés számít, hogy odaérjünk, ahol a nagy szabályzat szerint lenni kell. Időben ott lenni, méghozzá.Minden egyes madárfajhoz külön-külön módszert kellett kitalálni

Ám ha ez – vagy egyéb magasröpt? idea – föl sem ötlik a nézőben, csak egyszerűen átadja magát a szépséges látványnak, a Vándormadarak cím? francia film akkor is maradandó élményhez juttatja a mozijegy tulajdonosát. 

Egyetlen mozgóképiparos se szponzorálta a javaslatot, ám ha valaminél, ennél a filmnél (az évi termés jó részével ellentétben) tényleg kár a videokiadásra várni. Ez a vizuális csemege csak a mai mozi technikájával elbeszélve teljes. Szó nincs ugyanis a kábelcsatornákon ömlesztett szokvány "állatos" dokumentumfilmről. Inkább lélekemelő képkölteményt adnak elő nekünk, melyet folyamatosan illeszkedő zene kísér, míg a halk narrátorszöveg csak elemi tényekre és néhol pici hangulatfestésre hagyatkozik. A magasan szárnyaló vadludak "arcát" érintésnyi távolságból látjuk, együtt repül a kamera velük, de annyira, hogy a néző részese lesz a csapatnak. Nyilván iszonyú drága teleobjektívek, szuperérzékeny távmikrofonok segítségével komponáltak az alkotók, meg persze óriási profizmus is kellett (és számtalan nem eléggé sikerült felvétel) ehhez a végeredményhez. Viszont megérte.

Érdekes az embervilág jelenléte a filmben. Míg a madarak a hibátlan szépség? tájjal szoros harmóniában teszik a dolgukat (főként a sarkköri képek megkapóak), a civilizáció ahol csak belép e viszonyba: sebeket okoz. Autóroncs a sivatagban, madártollat összetapasztó, madárlábat fogva tartó iszapszenny. És égnek meredő puskacsövek, melyek hirtelen, de előre megfontoltan törik meg az otthon és messzi dél közé feszülő sokezer mérföldes ívet. Csak ez – és más nem – képes megrendíteni a hazatérés reményét. Azt a nagy és átfogó érvény? értéket, amit az embervilágnak üzenve emel ki a film néhány, még itt sem harsány mondatban. Az arányok azonban nem tolódnak el a vádirat, a környezetvédő kiáltvány vagy az ennél is radikálisabb mozgalmárság irányába ("az ember mint az evolúció zsákutcája"). Pedig ez is benne a századelő levegőjében, de nem itt – szerencsére. 

Mindezért, amint a cím is jelzi, most teljesen egyértelm? az ajánlat. Ilyet tévében nem látni. Vándormadarak (Le Peuple migrateur), színes, feliratos francia–német–olasz–spanyol–svájci természetfilm, 95 perc, 2001.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!