hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 12. 13. (VI/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A miniszter színrelép

Márer György, New York

Könnyek könnye

"Értsék meg, nem vagyok \'Szupernő\' – én is hibázhatok" – mondta könnyek között Tony Blair brit miniszterelnök felesége, miután napokon át bujkált az őt üldöző újságírók elől. A botrány a körül zajlik, hogy valóban magánügye-e Cherie Blairnek, hogy egy többszörösen büntetett csalót bízzon meg lakásvásárlásai lebonyolításával, avagy ő is felelősséggel tartozik a nyilvánosságal szemben, mint mások?

Kalózkodó vírusok

Óceánjáró hajók az elmúlt hetek során egymás után jelentették: ételmérgezéshez vagy influenzához hasonló tüneteket produkáló vírus támadja meg a fedélzetükön utazókat. A legújabb áldozat az Oceana nev? hajó, amelyen több mint kétszázan betegedtek meg a hétvégén.

Új békemenetrend

A lassan két és fél éve tartó palesztin háború, az al-Kaida globális – és a helyi palesztin – terror fenyegetése, az Irak elleni háború valószínűsége együttesen teszi próbára Izrael biztonságát. Ebben a nemzetközi környezetben ült össze az izraeli Herz-liában egy terrorizmusellenes konferencia "Izrael nemzetbiztonsága egy új stratégiai helyzetben" címmel. A konferencián Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy új rendezési tervet javasolt a palesztin konfliktus megoldására.

A népszerűtlen döntések ára

Az utóbbi hetekben mind a szociáldemokrata (SPD) párton belül, mind pedig a szociáldemokrata–zöld kormánykoalícióban egyre élesebb nézeteltérések tapasztalhatók. A két kormánypárt sem kül-, sem pedig belpolitikai kérdésekben nem találja a közös hangot. Az SPD népszerűsége történelmi mélypontra, 30 százalék alá süllyedt – Gerhard Schröder kancellár azonban kitart.

Belföld

Füstbe ment terv

Igaza lett azoknak, akik az átvilágítási törvénytervezet folyamatos felpuhulását jósolták a parlamenti vita során. A héten ugyanis a T. Ház eljutott odáig, hogy a szakszervezeti vezetők, a média vezetői és az egyházi tisztséget viselő személyek is "megússzák" az átvilágítást. 

Vigyázat, hamis

A márkahamisításnak, illetve utánzásnak több fajtája létezik. Lehetséges, hogy egy terméket külalakra nézve egy az egyben lekoppintanak, de az is lehet, hogy a márkás terméket gyártó cég gépsorán készül az illegális úton forgalomba hozott darab. Az "utánérzések" közé sorolható, ha egy termék egy márkához hasonló nevet vesz fel – például "ADIOS" – minden alap nélkül.

Hit és értékek

A félhold árnyéka

Az elmúlt időben számos írás jelent meg – többek között lapunkban is – arról, hogyan értelmezik zsidó és keresztény teológusok a Biblia jövővel kapcsolatos próféciáit. Kevesebb figyelmet kapott azonban az, hogy a harmadik nagy monoteista vallásban, az iszlámban is az elmúlt évtizedekben megnőtt az érdeklődés az apokaliptikus szövegértelmezések iránt, amelyek a Koránnak a profetikus utalásaival foglalkoznak. Randall Price amerikai történész hamarosan magyarul is megjelenő Dzsihád cím? könyvében bemutatja az iszlám jövőre vonatkozó tanításait, és összehasonlítja azokat a zsidó és keresztény hit eszkatologikus magyarázataival. Az alábbiakban részleteket közlünk Randall Price könyvéből.

HÁTTÉR

Egy magyar megdicsőült

– Fejtő úr, miben áll a Sorstalanság egyedisége, Kertész életének, életművének egyedisége? Az irodalmi kvalitáson kívül jutalmaztak-e másfajta értékeket is e Nobel-díjjal?– Jutalmazták például Kertész bátorságát, ahogy a múltjával – és egyben a huszadik század legnagyobb botrányával – szembenézett. Vállalva azt évtizedeken keresztül, hogy ennek semmi visszhangja nem lesz. Szinte egyedül való, kilátástalan küzdelembe kezdett. Ez a díj ezt az erkölcsi tartást, ezt a pimasz bátorságot koronázta meg, tette hitelessé, rehabilitálta, kürtölte szét a nagyvilágnak. Amellett, hogy a m? irodalmi értéke fantasztikus, a díj szólt a témának is, annak ellenére, hogy Magyarországon köztudottan nehézségekbe ütközik a múlt bevallása. Egyébként Franciaországban is. Emberfeletti késztetés lehetett nem csak erről írni, de erről írni akarni is. Kertész életműve emberileg is nagy tett. A Svéd Királyi Akadémia rendszerint olyan életművet, munkát díjaz, amely az emberek millióit gondolkodásra készteti. Sőt történelmileg, a jövőt illetőleg is számba veszik a hatását. 

Hullámvölgylovaglás

Új fogalommal, az eurorealizmussal lepte meg a Fidesz a közéletet, melylyel egyes vélemények szerint a csatlakozás eufóriája után a csalódott tömegeket akarja megnyerni.  E felosztás szerint vannak az Eu-szervilisek, az MSZP és az SZDSZ politikusai, és az Eu-szkeptikusok, a MIÉP hívei. A Fidesz pedig valahol a kettő között található.

Paktum és megbékélés

"Birkanép", s a legutóbbi parlamenti választás dátuma – mind a mai napig – öles betűkkel olvasható egy hűvösvölgyi ház falán. Nyilvánvaló, a választási eredménnyel elégedetlen kéztől származik. S nem is az elégedetlenséggel van baj, hiszen arra a demokrácia játékszabályai szerint mindenkinek joga van, hanem a sommás ítélettel, amivel – akaratlan – még a vele azonosan szavazók táborát is megsérti. Hiszen ők is a magyar néphez tartoznak. Így aztán ők is – legalábbis a feliratkészítő szerint – birkák. Sőt, még a feliratkészítő is az… Így hullik vissza minden megosztó és átgondolatlan törekvés nem is annyira a falfirkálás szintjén gondolkodó emberekre, hanem elsősorban azokra a politikusokra és pártideológusokra, akik a muníciót fáradhatatlanul szállítják. Mégpedig olyan területekre, ahol a legfájdalmasabb a megosztottság. Ahol az ellentétek a dolog lényegét teszik tönkre. 

Különleges esetek a Nobel-listán

December 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján minden évben egy napra Stockholm a világ tudományos és kulturális fővárosa. Bár a díjátadás ünnepélyes pillanataiban ez nehezen elképzelhető, a Nobel-díj elmúlt százegy éve nem volt teljesen konfliktus- és problémamentes.

Megérkezett a régen várt meghívó

Az Európai Unió e heti koppenhágai csúcstalálkozóján tíz új tagállam kapja kézbe a 2004-es belépésre jogosító meghívóját. A tejkvótákról és mezőgazdasági támogatásokról szóló éles viták közepette azonban kevesen érzik át a pillanat történelmi jellegét. Az uniós vezetők sokak szerint gyér munkát végeztek az elmúlt időszakban: az EU költségvetése és intézményei még mindig inkább a múltat idézik, mintsem a jövőt.

Forint front

Valami történt. Zsarolás? Fenyegetés? Vállalkozók segélykiáltása vagy bújtatott politikai játszma áll a háttérben? Az erős forint valóban aláássa a hazai gazdaságot, és valóban tömeges elbocsátási hullámot szül – ahogy ezt az érintettek állítják –, vagy a jobboldal által delegált jegybankelnök elmozdítását, szakmai alkalmatlanságát kívánják ily állításokkal alátámasztani – ahogyan a jobboldal érvel. 

Karácsonyi ármustra

Belefutottunk a karácsonyi készülődés finisébe. A bevásárlóközpontok és piacok áruik dömpingjével várják a vásárlókat. A Hetek körsétát tett a piacokon, hogy megtudjuk, milyen árakkal kell számolniuk a háziasszonyoknak a karácsonyi asztalra kerülő élelmiszerek vásárlásánál.

Kamatcsökkentés az euró-zónában

Lefelé mozdultak el a világ vezető részvénypiacai a héten. Amerikában a jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta, míg az Európai Központi Bank 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát. Az USA-ban lemondott a pénzügyminiszter és főtanácsadója, a leendő utód elképzelései az export-orientált gazdasági növekedésről jelentős dollárgyengülést eredményeztek. Európában sem volt jobb a helyzet, a munkanélküliségi ráta emelkedése, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése és a GDP stagnálása mind a gazdasági fellendülés késlekedésére utalnak.

Teleljünk plusz 30 fokban

Az utóbbi napokban érezhetően beköszöntött a december, de vele együtt beköszöntött a téli turizmus csúcsidőszaka is. Hamarosan felpezsdülnek az osztrák, francia és olasz síparadicsomok, és egyre többen veszik útjukat a lappföldi Mikuláshoz. Aki viszont irtózik a hidegtől, annak sem szükséges jégbe fagyva várnia a tavaszt. Idén is számos egzotikus utazás közül választhat a magyar közönség. A téli hónapokban is ellátogathatunk Thaiföldre, Kenyába, Mexikóba, Indiába vagy éppen a karibi térségbe.

KÁVÉSZÜNET

A Fradi és az MTK meglépett a mezőnytől

December 6-án a Kispest–Honvéd–Ferencváros mérkőzéssel fejeződött be a Borsodi liga őszi szezonja. A Ferencváros 2–1 arányú győzelmével megszerezte az őszi elsőséget. A legjobb játékosállománnyal rendelkező IX. kerületiek a nagy rivális MTK elleni győzelmük után kezdhettek reménykedni abban, hogy a Honvéd elleni siker esetén első helyen várhatják a tavaszi szezon kezdetét. 

Akadozik a magyar gépezet

Jó kezdés után erős visszaesés – legtömörebben így lehetne jellemezni női kézilabda-válogatottunk eddigi szereplését a dániai Európa-bajnokságon. 

Sípszó

 Újra nekivág a sivatagnak Palik László A Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója, illetve társa, Darázsi Gábor egy 170 lóerős Toyota Land Cruiser terepjáróval vág neki a január elsején kezdődő 25. Dakar-ralinak. Palik már idén januárban is indult a versenyen, akkor azonban műszaki hiba miatt a kilencedik szakaszon fel kellett adnia a viadalt. Mint a páros hangsúlyozta: óriási sikerként könyvelnék el, ha célba tudnának jutni. Palik és Darázsi saját kategóriájukban ötödikek lettek a szeptember végén – október elején rendezett Egyiptom-ralin, ami kiváló főpróbának számított. 

Könyvek Aranykönyve

Gyűjteményes kiadást értek meg idén az Aranykönyvek: az 1997 óta, sorozatban megjelent nagy siker? kiadványokat egyszerre tartalmazza az a kötet, amely a napokban került könyvesbolti forgalomba. A bővített, összevont kiadásra azzal a szándékkal került sor, hogy az eddig megjelent műveket időrendi és tartalmi egységbe foglalva, a megszokott igényes kivitelben foghassa kezébe az olvasó. 

Ünnepi újdonságok

A kiadók év végén is sok meglepetéssel kedveskednek olvasóiknak. Elsőként talán Kertész Imre kötetére érdemes odafigyelni, amely három regényét – Sorstalanság, A kudarc, Kaddis a meg nem született gyermekért – foglalja magában. A Nobel-díj átadásának napján, december 10-én került a boltokba ez a rendkívül impozáns, bőrkötéses könyv (Magvető, 9990 Ft). 

PROGRAMAJÁNLÓ

II. Budapesti Nemzetközi Haditechnikai Modellverseny és Makettkiállítás a HM Kulturális és Szabadidő Központban szombaton 13 órától. (Stefánia Palota, XIV., Stefánia út 34. Info: 321-7850)

Európa leggyorsabb mosogatói a britek

Egy nemrégiben a németországi bonni egyetemen végzett felmérés szerint az európai nemzetek közül a britek mosogatnak a leggyorsabban, míg a németek használják fel a legkevesebb energiát hozzá. Az említett két országból érkezett résztvevőkön kívül volt lengyel, olasz, portugál, szlovák, spanyol, török és cseh származású is. Az egyetem kutatói megállapították, hogy 140 piszkos edény tisztára mosásához a briteknek csak egy órára, míg a törököknek, akik a leglassúbbak voltak, 108 percre volt szükségük. 

Felhívás

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthonát fenntartó alapítvány a bennlakó gyermekek részére a karácsonyi ünnepeket szeretné gazdagabbá tenni. A felajánlott anyagi és természetbeni adományokat (játékokat, édességeket, könyveket, ruhákat stb.) köszönettel fogadják. Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 165. Telefon: 06 (1) 209-7993.

Mi van a képen?

1. Energiatakarékos megoldások: kifordítom lámpaoszlop, befordítom csillár 2. Bukott építészmérnök vizsgamunkája  3. Lopásbiztos villanyoszlop
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!