hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kamatcsökkentés az euró-zónában
Tőzsdejelentés 2002. 12. 04–10.

2002. 12. 16.
Lefelé mozdultak el a világ vezető részvénypiacai a héten. Amerikában a jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta, míg az Európai Központi Bank 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát. Az USA-ban lemondott a pénzügyminiszter és főtanácsadója, a leendő utód elképzelései az export-orientált gazdasági növekedésről jelentős dollárgyengülést eredményeztek. Európában sem volt jobb a helyzet, a munkanélküliségi ráta emelkedése, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése és a GDP stagnálása mind a gazdasági fellendülés késlekedésére utalnak.

Itthon az ipari termelés maradt el jelentősen a várakozásoktól, a 3,5 százalékos növekedés helyett 0,6 százalékos csökkenést mutatott. A GDP 30 százalékát kitevő mutató romlása megkérdőjelezi a jövő évre tervezett 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedés teljesíthetőségét. A BUX közepes forgalom mellett 1,6 százalékos eséssel "megúszta" a hetet, azonban nem sikerült 8000 pont feletti értékét megtartania.

Abban, hogy az index jól tartotta magát, legnagyobb szerepe a Richternek volt. 

A papír 4,5 százalékos erősödéssel zárt, miután napvilágot látott a hír, miszerint 2004-től ismét 100 százalékos adókedvezményt élvezhet a társaság. A kisebb papírok közül szárnyalt az immár 10 éves tőzsdei múlttal rendelkező Danubius (+12,24%), valamint a kivezetési pletyka által generált vételi érdeklődésnek köszönhetően az IEB (+10,5%). Az Egis nem változott a hírre, miszerint új készítménye a Deramciclane a vártnál egy évvel később, csak 2005-ben kerülhet forgalomba Európában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!