hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kalózkodó vírusok

2002. 12. 16.
Óceánjáró hajók az elmúlt hetek során egymás után jelentették: ételmérgezéshez vagy influenzához hasonló tüneteket produkáló vírus támadja meg a fedélzetükön utazókat. A legújabb áldozat az Oceana nev? hajó, amelyen több mint kétszázan betegedtek meg a hétvégén.

Az utóbbi hetekben négy nagy óceánjáró hajó kapitánya számolt be arról, hogy hajója fedélzetén egy kórokozó fertőzte meg az utasokat. Az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) jelentése szerint elképzelhető, hogy szalmonellamérgezésről van szó, ám valószín?bbnek látszik, hogy egy Norwalk nev? vírus a felelős az esetekért. A Norwalk az egyik legelterjedtebb kórokozója a gyomor-, illetve bélbetegségeknek, amely általában zárt helyen levőket támad meg, és hányást, valamint hasmenést okoz – a tünetek azonban kezelés nélkül is pár napon belül megszűnnek. 

A legutóbbi áldozat, az Oceana fedélzetén 212 megbetegedéses eset fordult elő, ám ez korántsem volt egyedinek tekinthető: a Disney cég Magic nev? hajója pár nappal korábban tért vissza saját kikötőjébe, fedélzetén száznyolcvan beteggel. A hajó következő útját törölték, hogy másodszor is elvégezhessék rajta az egészségügyi fertőtlenítést, ugyanis már az előző utazás során is észleltek problémákat. Hozzá hasonlóan a Holland America Amsterdam nev? hajójának négy utolsó útján is jelentkezett a járvány – ott több mint ötszázan betegedtek meg.

A hajótársaságok általában nem fizetnek kártérítést a fedélzetükön történő megbetegedésekért, hiszen nincs ismert eljárás a betegség megelőzésére, és a CDC a mostani esetekben is mindent rendben talált az ellenőrzések során. A hajókat tökéletesen lehet ugyan fertőtleníteni, ám ha valakiben már ott lappang a vírus, és úgy száll fel, akkor az egész semmit sem ér. "Az az igazság, hogy mindig vannak ilyen jelleg? esetek" – nyilatkozta az egyik hajózási társaság vezetője. "Baj csak akkor van, ha kicsúszik az ellenőrzésünk alól."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!