hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A népszerűtlen döntések ára
Zuhan Schröder támogatottsága

2002. 12. 16.
Az utóbbi hetekben mind a szociáldemokrata (SPD) párton belül, mind pedig a szociáldemokrata–zöld kormánykoalícióban egyre élesebb nézeteltérések tapasztalhatók. A két kormánypárt sem kül-, sem pedig belpolitikai kérdésekben nem találja a közös hangot. Az SPD népszerűsége történelmi mélypontra, 30 százalék alá süllyedt – Gerhard Schröder kancellár azonban kitart.



Elmar Brandt, a népszerű humorista Schröderről írt dalt. Kancellár-rock Fotó: Reuters

"Aki úgy gondolja, jobban tudja, jöjjön és csinálja" – mondta Schröder a hétfő esti elnökségi ülésen. Kijelentését, melyet az adóemelések körüli heves vita közben tett, az ellenzék máris lemondásként és az új koalícióra való felszólításként értékelte. Schröder azonban, állítja Wolfgang Clement gazdasági miniszter, mindössze pártjának elsősorban a szociál- és adópolitikában tanúsított határozatképtelenségét bírálta. Hosszas vita után a múlt héten ugyanis ígéretet tett arra, nem vezetik be újból a vagyonadót, mely az üres kasszáknak igencsak jól jönne, a gazdaság dinamikáját azonban lassítaná. Több minisztere továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy az ország jelenlegi gazdasági válsághelyzetében – pláne egy szociális kormánynak – kötelessége effajta népszerűtlen intézkedéseket hozni. 

Heide Simonis, Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöknője szeretne továbbá a tehetősebbek nyugdíjából is lefaragni egy keveset, illetőleg tovább emelni a hagyatéki adó összegét. A miniszterelnök asszony az elmúlt hetekben többször is szembefordult a kancellárral, legutóbb arra szólította fel Schrödert, árulja el végre, milyen mély tulajdonképpen a gazdasági recesszió. Pártjuk sorra szegi meg ugyanis a választási ígéreteit, adóemeléseket vezetnek be, népszerűségük közben rohamosan csökken. "Adóemeléssel nem lehet választást nyerni" – feleli erre Schröder. 

Úgy tűnik, a jelenlegi helyzetben bármit tesz Schröder, ellenállásba ütközik, mindenfelé érdekeket sért. Eddig viszonylag jól működött taktikája, mellyel hol az egyik félnek, hol a másiknak kedvezett, s ideig-óráig mindenkit elégedetté tett. A múlt keddi javaslatával azonban, miszerint a jövőben az üzletek szombaton 20 óráig tartsanak nyitva, súlyos sebet ejtett a munkavállalók érdekképviseletén. Németországban olyannyira erős a szakszervezet, hogy még az évente egyszer megrendezett "Lange Nacht"-ot – a bevásárlás hosszú éjszakáját, amikor az üzletek éjfélig maradnak nyitva – is csak nehezen engedélyezték. Az Irak-kérdésben – akárcsak egy évvel ezelőtt az Afganisztán elleni bevetés esetében – a zöldekkel nehéz a konszenzus. Bela Anda kormányszóvivő elmondta, egy esetleges iraki támadás során, még ENSZ-megbízatás nélkül is, Németország megnyitja légterét az USA számára, s engedélyezi az amerikai támaszpontok használatát. A zöldek a párt hétvégi ülésén azonban határozatot fogadtak el, mely szerint, ha az Egyesült Államok ENSZ-mandátum nélkül kezd háborút Irak ellen, nem járulnak hozzá Németország légterének használatához. 

Schröder a koalíción belüli hangzavarról beszél, az ellenzék azonban koalíciós válságot emleget, s már-már egy új szövetség alakításának esélyeit mérlegeli. A szocdemeknél olykor – bár inkább csak a zöldek boszszantására – felmerül ugyan a nagykoalíció, vagyis a konzervatív kereszténydemokrata párttal való kormányzás lehetősége, ennek valószínűségét a CDU azonban határozottan elutasítja. A szocdem elképzelés tulajdonképpen nem volna azonban más, mint a jelenlegi helyzet hivatalos megpecsételése. A választások után ugyanis csak hajszálnyi különbség volt az SPD és a kereszténydemokrata–keresztényszociális (CSU) unió között, a kormányzás során így már most is több esetben konszenzusra van szükség a két párt között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!