hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A miniszter színrelép
Henry Kissinger nyomoz

2002. 12. 16.
Márer György, New York

Az utóbbi hetekben ismét rivaldafénybe került szeptember 11-e. George W. Bush elnök, aki egy éven át ellenezte egy kétpárti vizsgálóbizottság létrehozását a terrorcselekmény előzményeinek és a hatóságok által elkövetett hibáknak, illetve nemtörődömségeknek felderítése céljából, megváltoztatta véleményét, és Henry Kissinger volt külügyminisztert nevezte ki a nyomozó szerv élére. 



A WTC maradványai két nappal a tragédia után. Új szálakat keresnek Fotó: Reuters

A vizsgálóbizottság hatáskörébe tartozik, hogy többségi szavazat esetén bárkit beidézhet kihallgatásra, sőt a törvényhozók arra ösztönözték, hogy a beidézettek közé sorolható akár Bush elnök, avagy elődje, Bill Clinton is, hiszen bármelyikük külpolitikája esetleg hozzájárulhatott ahhoz, hogy a terrortámadásoknak több mint háromezer halálos áldozata volt. A törvény ünnepélyes aláírásakor Kissinger ott állt az elnök mellett, aki kijelentette: "Fel kell derítenünk minden részletet, és le kell vonnunk minden tanulságot." Kissinger szerint bármely országgal szemben egyenlő alapon vizsgálódnak, így Szaúd-Arábia sem kap mentességet.

Miután az FBI-t széleskör? bírálatokkal illették szeptember 11-e előtt folytatott tevékenységéért, felmerült, hogy a terroristaellenes működési területet ki kellene venni az FBI hatásköréből, és átadni egy független szervezetnek. A polgári szabadságjogok és egyéb alkotmányos kérdések felett érzett aggodalom miatt azonban mind a kormány, mind a törvényhozás vonakodott attól, hogy támogassa ezt az elgondolást.

Az elmúlt években sok javaslatot terjesztett elő mind a kongresszus, mind több független bizottság, amelyek gyökeres változtatásokat indítványoztak a központi hírszerzés igazgatói szerepét illetően. A volt igazgatók egyik legsúlyosabb panasza az volt, hogy ők ugyan felelősek voltak a hírszerzés egész közösségéért, de hiányzott az ehhez szükséges hatáskörük. Az egyik bizottság a közelmúltban azt javasolta, hogy a központi hírszerzés igazgatója kapjon valódi pénzügyi hatáskört az egész hírszerzési gépezet felett. Ez azonban már hosszú ideje a Pentagon ellenállásába ütközött. Az országos hírszerzési igazgató tisztségének megteremtése sok hasonló nehézséget megoldana azzal, hogy kettéválasztaná a hatáskört. A kongresszusi meghallgatásokat most háttérbe szorította az új Kissinger-bizottság, amely világosan lefektette valamennyi szeptember 11-éről szóló jövendőbeli vizsgálat alapjait. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!