hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy magyar megdicsőült
Fejtő Ferenc Kertész Imréről, a Sorstalanságról és a világ jövőjéről

2002. 12. 16.
– Fejtő úr, miben áll a Sorstalanság egyedisége, Kertész életének, életművének egyedisége? Az irodalmi kvalitáson kívül jutalmaztak-e másfajta értékeket is e Nobel-díjjal?– Jutalmazták például Kertész bátorságát, ahogy a múltjával – és egyben a huszadik század legnagyobb botrányával – szembenézett. Vállalva azt évtizedeken keresztül, hogy ennek semmi visszhangja nem lesz. Szinte egyedül való, kilátástalan küzdelembe kezdett. Ez a díj ezt az erkölcsi tartást, ezt a pimasz bátorságot koronázta meg, tette hitelessé, rehabilitálta, kürtölte szét a nagyvilágnak. Amellett, hogy a m? irodalmi értéke fantasztikus, a díj szólt a témának is, annak ellenére, hogy Magyarországon köztudottan nehézségekbe ütközik a múlt bevallása. Egyébként Franciaországban is. Emberfeletti késztetés lehetett nem csak erről írni, de erről írni akarni is. Kertész életműve emberileg is nagy tett. A Svéd Királyi Akadémia rendszerint olyan életművet, munkát díjaz, amely az emberek millióit gondolkodásra készteti. Sőt történelmileg, a jövőt illetőleg is számba veszik a hatását. 



Kertész Imre átveszi az irodalmi Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Stockholmban. Távolról jött elismerés Fotó: MTI

Kertész Nobel-díja után sem a holokausztról, sem a zsidóságról, sem a fasizmusról nem lehet úgy beszélni vagy gondolkodni, ahogy azt sok helyen Európában tették. 

– Mi látszik ebből a sikerből Franciaországban?

– Kertészhez fogható művészi nagysággal és színvonalon nálunk sem foglalkoztak a témával, és nálunk sem dolgozták föl. Itt is ugyanúgy sorban álltak a könyvesboltokban másnap, mint Budapesten. Az látszik innen, hogy egy kiváló magyar íróember a legszebb értelemben megdicsőült. De egy olyan magyar író, amilyen költő volt annak idején Ady, Kosztolányi, József Attila, akik bátran mertek ostorozni és önkritikát gyakorolni, és olyan emberi értékeket képviseltek, amelyek európaivá tették őket. Az is elgondolkodtat, hogy a Nobel-díj előtt Németországban volt Kertész Imrének a legnagyobb sikere. Abban a Németországban, ahol a holokausztot mint történelmi eseményt, mint botrányt, mint az identitásuk részét sokkal inkább feldogozták, mint bárhol máshol Európában. Ennek ellenére Kertész egészen újszerűen nyúlt a témához, a mögött a szinte hűvös tárgyilagosság mögött, ahogy Kertész az auschwitzi és buchenwaldi hétköznapokat leírta, egy szenvedélyes ember kiállása dübörög. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!