hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 08. 12. (IX/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hadititkot vagy életet

Az utóbbi években az augusztus amolyan fekete hónap az orosz haditengerészeti flotta életében: idén e hó elsején Szeverodvinszk-ben tűz ütött ki egy kiszolgált atom-tengeralattjáró szétbontása során, minek következtében két munkás életét vesztette. Ötödikén pedig arról adtak hírt az orosz médiumok, hogy Kamcsatka közelében bajba jutott a "Priz" tengeralattjáró. Természetesen mindenki azonnal az öt éve történt tragédiára gondolt, ami a Kurszk-kal történt – mellesleg szintén augusztusban. 

Nagy szavak mestere

Ötvenkilenc éves korában váratlanul elhunyt Robin Cook, Nagy-Britannia korábbi külügyminisztere és a parlament alsóházának vezetője. Cookot Tony Blair 2001-ben menesztette, alsóházi pozíciójáról pedig ő maga mondott le 2003-ban, az iraki háború elleni heves tiltakozása jeléül. Bár a politikust ezért a lépéséért a liberális sajtó, a barátai – no, és a választókerületére pályázó riválisai – most kis híján szentté avatják megemlékezéseikben, pályafutása során Cook sokszor éppen baklövései és magánéleti botrányai miatt került az újságok címlapjára.

A hírek szerelmese volt

67 éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás újságírója, műsorvezetője, akit több mint negyven éven keresztül minden este látni lehetett a csatorna híradójában. Peter Jennings tudósítónak született; talán ezért sem volt szüksége arra, hogy iskoláit befejezze. Bármilyen hihetetlen ugyanis, az egyik legnagyobb hatású amerikai újságírónak nemhogy főiskolai vagy egyetemi diplomája nem volt, de még a középiskolát sem fejezte be. 

Összefogás a terror ellen

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára szerint a londoni, törökországi és egyiptomi merényletek azt bizonyították, hogy a terroristák nem tesznek különbséget nemzetiségek és vallások között. Éppenséggel arra utalnak, hogy minden nemzet, illetve minden vallás képviselői áldozatai lehetnek a terrorizmus megkülönböztetés nélküli fenyegetésének, ezért a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie e fenyegetéssel szemben.

Belföld

Jobbra hangolva

Hősöknek tartja Kondor Katalint, Hollós Jánost és a rádiókuratórium fideszes tagjait a jobboldali közvélemény azért a küzdelemért, mellyel megakadályozzák, hogy a Magyar Rádiót a baloldal újra "megkaparintsa". Megsüvegelik őket, mert a konzervatív táborban elevenen él az a vélemény, miszerint a magyar sajtó kilencven százalékban baloldali-liberális, és csak tíz százalékban jobboldali, miközben a társadalomban nem ilyenek ezek az arányok. Legutóbb az Orbán Viktor sorvezetőjének szánt, szerényen csak zsinórmértéknek minősített Szent István-tervben utaltak arra, hogy a médiaegyensúlyt szükséges a jobboldal javára billenteni. Némi képmutatás azért tetten érhető, hiszen a "töpörödő", baloldalinak tartott sajtó mellett kezd kirajzolódni egy többszereplős, erős, magántulajdonú konzervatív sajtóbirodalom képe is. 

Történelmi látogatás

Szimbolikus jelentőségűnek nevezte a Hit Gyülekezeténél tett látogatását Bozóki András kulturális miniszter, aki Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár társaságában kereste fel kedden a vallási közösség központját. A minisztert Németh Sándor vezető lelkész és Hack Péter, a Szent Pál Akadémia igazgatótanácsának tagja fogadta. 

Milliós a tét

Jogi skandalumnak nevezte a Magyar Rádió ügyvezető elnökének kinevezése körüli politikai purparlét egy lapunknak nyilatkozó médiajogász. A hetek óta tartó vita hátterében a milliós hallgatottságot produkáló közrádió feletti befolyás megszerzése a cél. Lapunk úgy értesült, hogy a kuratóriumi elnökség kompromisszumos jelöltjének, Such Györgynek a megválasztását a jobboldali elkötelezettség? civil kurátorok Orbán Viktor személyes utasítására akadályozták meg. Amíg nincs új rádióelnök, marad az anarchia és a jelenlegi vezetés. 

Megkezdődött a belga korszak

"Nem szükségszerű, hogy közéleti szereplők hatalomra jutva feladják addigi elveiket, erkölcsi hitvallásaikat" – nyilatkozta a Heteknek Schiffer András ügyvéd, a Sólyom László köztársasági elnöki jelölését támogató Védegylet egyik alapítója, az új államfő bemutatkozását kommentálva. Sólyom elődeitől eltérő politikát ígér, és elszántnak érzi magát, hogy bizonyítsa: lehet más a politika, mint a pártok elkeseredett hatalmi harca.

Újabb fordulatot vett a brókerbotrány

A stop.hu birtokába jutott videoszalag tanúsága szerint Kulcsár Attila álbróker meglehetősen baráti hangnemben folyó kihallgatásán néhány esetben a három ügyész és a védő együtt próbálták elmagyarázni a gyanúsítottnak, hogy ő mit csinált, meglehetősen kevés sikerrel: végül a vádlott helyett ők maguk diktálták jegyzőkönyvbe a "választ". 

Rákkeltő anyagot találtak

Rákkeltő anyagot találtak egy szennyvízelvezető-csatornában, amely a Richter Gedeon Rt., valamint az Onyx Magyarország Kft. esővizét vezeti a Kenyérmezei-patakba, mely a Dunába ömlik. Innen nyeri Esztergom az ivóvizét is. Mindkét vállalat tagadja, hogy tőlük származna a káros anyag, amit az iszapban találtak. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Főfelügyelőség nem tudta meghatározni a szennyezés eredetét, ezért mindkét céget és az önkormányzatot is kötelezte a kanális tisztítására. 

Hastífusz és hepatitisz-A ellen oltanak be

Hastífusz és hepatitisz-A ellen oltanak be kétszáz embert Kisújszálláson, miután augusztus elején nagy mennyiség? csapadék hullott a térségre. Nyolcvanöt házat árasztott el a víz, több emésztőgödröt, valamint kerti vécét kimosott, melyek tartalma sok helyen a házakba és kertekbe is befolyt. A fertőzések elkerülése végett az ÁNTSZ munkatársai hétvégén felkeresték a lakosokat, és tájékoztattak az oltás lehetőségéről. 

Biztonsági okokból kamerákkal szerelnék fel

Biztonsági okokból kamerákkal szerelnék fel a jövőben a BKV valamenynyi járművét – értesült a Reggel. A fő cél, hogy a rögzített képeket utólag elemezni tudják.

Mécs Imre valószínűleg szakít az SZDSZ-szel

A képviselő lapunknak elmondta: nagy az esélye annak, hogy jövőre nem liberális színekben indul a választásokon. Mint hozzátette, budai körzetében az utcán járva sok embertől – köztük nem kevés Fidesz-szimpatizánstól – kap bátorítást, miközben a párt vezetői közül többel nagyon megromlott a kapcsolata. A jelenlegi parlamentben ő az egyetlen 56-os képviselő, így mindenféleképpen indulni szeretne a jövőre esedékes választásokon, hogy hangja legyen sorstársainak. "Végső lehetőségként azt sem zárom ki, hogy függetlenként induljak" – közölte a Hetekkel a képviselő. Hiller István, az MSZP elnöke már jelezte a sajtóban, hogy ha rajta múlik, tenni fog érte, hogy Mécs Imre képviselő maradjon. 

Hit és értékek

Dávid király palotája

Az utóbbi hónapokban a jeruzsálemi Óváros falain kívül elterülő Dávid városa (Ir David) a régészek csákányainak csattogásától visszhangzik. Bárhol hatolnak a mélybe szerszámaikkal: olyan leletekre bukkannak, amelyek szinte megelevenítik az Ó- és Újszövetség lapjain leírt történeteket. Itt van Siloám tava, ahová Jézus küldte a vakon születettet, hogy mosakodjék meg, és az visszanyerte látását. Itt van Ezékiás király csatornája, amellyel a Gihon-forrás vizét vezette be a városba. Itt van a jebuzeus kori városfal, melyet Dávid és Jóáb katonái ostromoltak. Csak a legfontosabbat nem találták meg: Dávid palotáját. Eddig.

HÁTTÉR

Nukleáris túszdráma

Irán határozott lépéssel közölte a világgal, hogy nem vár tovább: a héten eltávolították az iszfaháni urándúsító üzem berendezéseiről az utolsó ENSZ-pecséteket is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa ugyanakkor halogatni kezdte az iráni atomprogrammal kapcsolatos döntéshozatalt, ami az elemzők szerint annak a jele, hogy egyelőre nemzetközi szinten nincs egyetértés abban, hogyan kezeljék Teherán nukleáris ambícióit. George W. Bush amerikai elnök mindenesetre leszögezte: "nem akarjuk, hogy Iránnak atomfegyvere legyen". A BBC által "nukleáris túszdrámának" nevezett válságból nem tudni, hogy a Nyugat tárgyalóasztal mellett, vagy esetleg katonai erővel próbál meg kitörni.

A mámor ára

"Nem a pénz miatt vállaltam be" – nyilatkozta a Heteknek az a húsz-éves miskolci drogfutár, akit jelenleg egy ecuadori börtönben tartanak fogva. Az exkluzív interjúban a fiú beszámol arról, hogy cipője talpában másfél kiló kokaint próbált meg kicsempészni a dél-amerikai országból Madridba. A repülőtéren a vizsgálatokon ugyan átjutott, a hatóság azonban leszedte a gépről. "Beáldoztak, hogy az utánam jövő, aki öt kilót vitt, át tudjon menni. Úgy vettem észre, a reptéren majdnem mindent tudnak mindenkiről, csak korrupció és szervezés kérdése, ki megy át, és ki akad fenn" – panaszolta el H. Levente, aki, hogy megvédje magát a kolumbiai, perui, argentin és chilei rabtársai erőszakoskodásával szemben, egy kést vásárolt – amit, ha kell, használ is. Egy alkalommal szeme láttára lőtték agyon egyik társát. Egyelőre nem tudja, hogyan kerül haza. 

Last minute a halálgyárba

Hajnali három óra. Az előre egyeztetett időpontban hívom Leventét a cellájába csempészett mobilján. Fölveszi. 

Kalifornia fogadta az űrsiklót

"A Discovery hazatért. Jó újra itthon lenni" – mondta Eileen Collins, a Discovery űrsikló parancsnoka, miután a 9,3 millió kilométeres űrutazást követően sikeresen a földre tette a mintegy száztonnás űrsiklót a kaliforniai Edwards katonai légi támaszpont 22-es leszállópályáján. 

Elfüstölgött közpénzek

Immár húsz éve dübörög el hazánkba minden nyáron a "száguldó cirkusz". A Hungaroring Magyar Nagydíjért folytatott küzdelem mára "nemzetgazdasági jelentőség?" esemény lett – legalábbis a hivatalos meghatározások szerint. Ehhez a gazdasági jelentőséghez mérten aztán évi 3 milliárd forintot utalnak ki a szervezőknek az adófizetők pénzéből, holott a rendezvény megtérülését bemutató tanulmányok közül eddig még egyet sem óhajtottak közölni. Most azonban még jobban kilóg a lóláb. 2005. augusztus 1-jével ugyanis minden EU-tagországban tilos a dohányáruk hirdetése és reklámozása a rádióban, a televízióban, az írott sajtóban és az interneten, továbbá a tagállamokban tartott nemzetközi sportversenyeken és kulturális rendezvényeken. Ehhez képest a mogyoródi Forma–1-es reklámfelületüket – a hatékony dohánylobbinak és néhány gyors hazai jogszabály-módosításnak köszönhetően – már most 2011-ig borítékolhatják a cigarettagyártók…

Végtelen történet?

Csak nem akar véget érni a németországi magyar vállalkozók 2004 áprilisában kirobbant drámája (lásd még Hetek, 2005. május 13. és június 10.) A nemzetközi sajtóban (az Eichmann-féle náci Sonderkommando után szabadon) csak SoKo-razziának csúfolt munkaügyi ellenőrző akciók ügyében most újabb fejleményekről számolt be a napi sajtó. "Néhány magyar cég beismerő vallomást tett" – olvasható a szalagcímekben. A kijelentés érdekessége csak annyi, hogy az érintettek szerint semmi ilyesmi nem történt. Sőt, az időközben rekordszámú ülést tartó német–magyar vegyesbizottság értekezései sem hozták meg a kívánt eredményt. A németországi munkavállalási szabályokról készített segédanyag összeállításán kívül ugyanis legfeljebb a "kávékevergetés világbajnokságát" sikerült nyélbe ütniük a jelenlevőknek – nyilatkozta a Heteknek Tóth Boldizsár, a Nemzetközi Vállalkozók Egyesületének (NVE) elnöke.

Ki viszi el a flottát?

A magyar kormány nem először próbál túladni "szárnyas pénznyelőjén", a Malévon. Az első versenyt 2004 decemberében írták ki, és ez a tender egészen 2005 áprilisáig tartott, míg a másodikat idén július 12-én hirdették meg – szintén eredménytelenül. Ha a jobboldali sajtóorgánumokon múlna, akkor valószínűleg ez a mostani akció sem járna sikerrel. A nemzetközi összeesküvésen keresztül az oroszok flotta-kannibalizációjáig már minden lehetséges érvvel megpróbálták aláásni az egyik nagy esélyes pályázó, az Airbridge Rt. lehetséges győzelmét. A Hetek megkeresésére Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) sajtófőnöke kommentálta az eseményeket.

Nyugalom és lassuló növekedés

Megtorpant a szárnyalás a magyar piacon. A BUX 1,24 százalékos esés után 21 089 ponton zárt a keddi kereskedési napon. A vezető részvények közül a legnagyobb árfolyamvesztést a Fotex (10,2 százalék) és az FHB (7,13 százalék) szenvedte el. Ez utóbbinak annak ellenére sem sikerült elérnie egy héttel ezelőtti árfolyamát, hogy a kedden közzétett gyorsjelentése szerint 30 százalékkal magasabb adózás utáni eredményt ért el a tavalyi év hasonló időszakához képest.  Nem szerepeltek jól a gyógyszergyári papírok sem, az Egis 6,14 százalékot, a Richter 5,64 százalékot esett egy hét leforgása alatt. A Richter esésében közrejátszhatott, hogy bár jó eredménnyel zárta a második negyedévet, az oroszországi ártámogatási rendszer jövő évi változása jelentős negatív hatással lehet rá. A legnagyobb (2,79 százalék) növekedést a Magyar Telecom érte el, miután 920 forinton zárt kedden. Úgy tűnik, hogy a Mol is töretlen lendülettel emelkedik tovább, hiszen kedden 21 550 forinton fejezte be a napot. 

Magyar Sziget

Magyarország egy bizonyos területét Magyar Szigetnek elnevezni kicsit olyan, mintha a Szaharában lekerítenénk egy részt, és kiírnánk, hogy homokozó. Persze, komolyan is vehetjük a verőcei kempingben immár ötödször megrendezett fesztivált. "Valami letűnt világot keresünk mindannyian a mai globazilált, arctalanított környezetünkben" – írja beköszöntőjében Toroczkai László főszervező. Ez esetben azonban fel kell tennünk a kérdést: mitől magyar a Magyar Sziget? Jó, a hullarészeg lányt a bejárat előtt tekinthetjük magyar sajátosságnak. A kannás bort és a Nagy-Magyarországról ábrándozó ifjakat úgyszintén. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!