hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mámor ára
Szigorúbban ítélkezne a lakosság

2005. 08. 16.
"Nem a pénz miatt vállaltam be" – nyilatkozta a Heteknek az a húsz-éves miskolci drogfutár, akit jelenleg egy ecuadori börtönben tartanak fogva. Az exkluzív interjúban a fiú beszámol arról, hogy cipője talpában másfél kiló kokaint próbált meg kicsempészni a dél-amerikai országból Madridba. A repülőtéren a vizsgálatokon ugyan átjutott, a hatóság azonban leszedte a gépről. "Beáldoztak, hogy az utánam jövő, aki öt kilót vitt, át tudjon menni. Úgy vettem észre, a reptéren majdnem mindent tudnak mindenkiről, csak korrupció és szervezés kérdése, ki megy át, és ki akad fenn" – panaszolta el H. Levente, aki, hogy megvédje magát a kolumbiai, perui, argentin és chilei rabtársai erőszakoskodásával szemben, egy kést vásárolt – amit, ha kell, használ is. Egy alkalommal szeme láttára lőtték agyon egyik társát. Egyelőre nem tudja, hogyan kerül haza. 

Egy januárban készült Medián- felmérés szerint a magyar lakosság sokkal keményebben lépne fel a kábítószer-élvezőkkel és -forgalmazókkal szemben, mint a törvényalkotók. A legnagyobb "bűnnek" azt tartják az emberek, ha egy felnőtt korú fiatalkorúnak ad el kábítószert. Négy megkérdezettből hárman börtönbüntetésre ítélnék az illetőt, holott a hatályos jogszabályok ezt jóval enyhébben szankcionálják. Ehhez képest a házibulin alkalmanként "füvező" kamaszt a válaszadók csupán egynegyede büntetné meg. 

A politika ugyanakkor továbbra is megosztott ebben a kérdésben: a baloldali-liberális kabinet megengedőbb, míg a konzervatív oldal az Orbán-kormány elrettentő drogpolitikáját folytatná. 

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) egykori államtitkára, Hende Csaba szerint a kormány jelenleg úgynevezett mulasztásos alkotmánysértésben van, hiszen – a megsemmisített drogtörvény helyébe – az Alkotmánybíróság május 31-ig adott haladékot a kifogásolt passzusok korrekciójára. A polgári körök koordinátora dilettantizmussal vádolta meg az MSZP–SZDSZ-kormányt. Mint mondja: "olyan hülyék, mint az atom".

Hankó Faragó Miklós, az IM jelenlegi államtitkára ugyanakkor lapunknak kifejtette: továbbra is a megelőzést és a gyógyítást tartják megoldásnak a drogfogyasztás
elterjedésének mérséklésében. 

"A megtévedt kamaszoknak is az iskolában, a családban a helyük, és nem a börtönben" – tette hozzá.

(interjúnkat itt
olvashatják)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!