hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 09. 30. (IX/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin sokáig folytatná

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy maratonira nyúlt élő televíziós show-műsorban nézők kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy elnöksége éveiben gazdasági stabilitást adott az oroszoknak, és esélyt arra, hogy legalább terveket szőjenek az életükkel kapcsolatban. 

A visszavonulás éve

Néhány nap, és új évet köszöntenek Izraelben. A zsidó naptár szerinti óév utolsó politikai csatájában Ariel Saron miniszterelnöknek a Likud párt szavazásán sikerült elhárítania Benjamin Netanjahu volt kormányfő puccskísérletét.  Az eredmény természetesen nemcsak két markáns politikus hatalmi harcáról szólt, hanem a gázai kivonulás előtt elindult – és a mai napig zajló – politikai és társadalmi vitáról is, miszerint szabad-e zsidó lakosság által benépesített területeket önként, megállapodás nélkül átadni. Nagy feltűnést keltett, amikor szeptember közepén Ariel Saron az ENSZ közgyűlésén New Yorkban nyíltan beszélt a palesztin állam létrehozásának szükségességéről. Az ENSZ-küldöttek lelkes tapssal fogadták a nem olyan régen még véreskez? háborús bűnösnek tartott Saron beszédét, otthon azonban a jobboldali közvélemény árulót kiáltott, mondván: a kormányfő szembefordult azzal a programmal, ami alapján négy és fél éve megválasztották.

Elefánt-tájfun

Kínában több mint 200 ezer, Vietnamban mintegy 300 ezer embert kellett kimenekíteni a Damrey – khmerül elefántot jelentő – tájfun elől. Kínában 16, Vietnamban 5 áldozatot követelt az előbb 130 majd 180 kilométeres óránkénti sebességgel érkező vihar amellett, hogy mindkét térségben jelentős anyagi és gazdasági károkat okozott. A kínai hatóságok 10 milliárd juanra (240 milliárd forintra) teszik a károk értékét, míg Vietnamban 60 ezer hektár rizsföldet pusztított el a vihar, az ország legjelentősebb kávétermő vidékét (Brazília után Vietnam a világ második legnagyobb kávétermelő országa). A vihar Laoszt és Thaiföldöt is érintette, az előzőben nem okozott jelentős károkat, míg az utóbbiban százezreknek kellett menekülniük a hatalmas anyagi károkat okozó vihar elől.

Hatszáz hordó arany

Kincsvadászok egy csoportja hatszáz hordónyi aranyra bukkant a csendes-óceáni Crusoe-szigeten. A chilei kutatótársaság ügyvédje történelmi jelentőségűnek nevezte a felfedezést, amelynek értékét tízmilliárd dollárra becsülik. Az ötven méter mélyen fekvő mesés vagyonra egy különleges robot segítségével bukkantak. 1715-ben, a nagy dél-amerikai fosztogatások után Juan Esteban Ubilla y Echeverría spanyol hajós óriási vagyont rejtett el a szigeten. Chilei jelentések szerint a zsákmány tíz pápai gyűrűt és jó néhány sértetlen inka aranyszobrot is tartalmaz. 

Zarkavi palesztin tanítványai

Az izraeli titkosszolgálat értesülései szerint a Hamasz egyes sejtjei újabb támadásokat terveznek izraeli célpontok ellen annak ellenére, hogy az iszlámista szervezet vezetése hivatalosan továbbra is tarja magát az erőszaktól való tartózkodáshoz. Ezt az értesülést már alá is támasztotta a Hamasz, mikor a múlt héten elrabolta, majd kivégezte Sasson Nuriel jeruzsálemi lakost. Nuriel holttestét hétfőn találták meg Ramallah közelében, időközben pedig a Hamasz nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen az iraki emberrablásokhoz hasonlóan a megkötözött kez? és betakart arcú Nuriel látható, amint fogvatartói utasítására arab nyelven arra kéri az izraeli kormányt, hogy életéért cserébe engedje szabadon az összes bebörtönzött palesztint. A Hamasz nyilatkozatában kijelenti, hogy az izraeli hadsereg e héten végrehajtott tömeges letartóztatási akciójára adott reakcióként végezte ki Nurielt, figyelmeztetve Izraelt, hogy "ez még csak a kezdet", ugyanis további emberrablásokkal fenyeget a terrorszervezet.

Leszerelés titokban

A héten az IRA teljes fegyverkészletét megsemmisítette – állította a lefegyverzést ellenőrző független nemzetközi bizottság vezetője. Ian Paisley protestáns lelkész, a keményvonalas Demokrata Unionista Párt első embere szerint a lefegyverzés megtörténtét igazoló bizonyítékokat is látni szeretnék. 

Választási fordulatok

Az utóbbi hetekben két EU-tagországbeli választás is váratlan eredménnyel zárult. Míg Németországban közel két héttel a választások után sem dőlt el, hogy Gerhard Schröder vagy Angela Merkel lesz-e az új kancellár – vagy netán mindkettő –, Lengyelországban a szavazók megsemmisítő "csapást" mértek a korrupciós botrányairól hírhedtté vált kormányzó baloldalra, megnyitva az utat az időnként nacionalista-populista hangnemet megütő jobboldal előtt.

Zuhanórepülésben a siker felé

Alig egyszázalékos győzelmet aratott Ariel Saron izraeli miniszterelnök kihívójával, Benjamin Netanjahuval szemben a kormányzó Likud párt központi bizottságában a pártelnöki, egyben kormányfőjelölti választások időpontjáról tartott szavazáson. A látszólag technikai kérdésről döntő szavazás az izraeli jobboldal két legmarkánsabb politikusa közötti párviadal fontos ütközete volt, amely egyben az izraeli-palesztin viszony jövőjét is meghatározhatja.

Szlovákia válságban

A Pavel Rusko gazdasági miniszter eltávolítása utáni politikai válság után továbbra is kiszámíthatatlan a helyzet Szlovákiában. A parlament egy hétig nem tudta megnyitni az őszi ülésszakot, az egyre inkább szaporodó, a korrupciós vádak árnyékában működő független képviselők szavazatai döntenek minden parlamenti szavazásnál, miközben a kormányban is három "független" miniszter ül. Dzurinda miniszterelnök azonban továbbra is kitart, előrehozott választásokról hallani sem akar, jóllehet a kormánypártokat együttesen is csak a választók egyharmada támogatja a közvélemény-kutatások szerint.

Belföld

Alkotmánybíró kerestetik

Hiába bővült az Alkotmánybíróság (AB) létszáma, működése az elkövetkezendő években megbénulhat. Az új bírák beiktatásával ugyan tíztagú lett az Alkotmánybíróság, ám novemberben lejár Holló András elnök mandátuma, 2007-ig pedig további öt bíró köszön le.

Kampány előpróba

Csökken a különbség a két nagypárt támogatottsága között – ez derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb jelentéséből. 

Pörkölt és fieszta Battonyán

Volt, aki már szombat reggel kitelepedett kisszékével a főutcára, hogy láthassa a miniszterelnököt, aki – Karsai József meghívására – az Országos Nyugdíjas- és Civil Szervezetek találkozójának volt a vendége. A búzaégetőből szocialista parlamenti képviselővé avanzsált Karsai időről időre "dob egy nagyot", főleg akkor tesz ki magáért, amikor – saját pozícióit erősítendő – egy-egy politikai nagyágyút invitál meg körzetébe. A kormányfői vizit ezúttal "nagyot szólt": Gyurcsány mintegy tízezer idős gazda előtt szociális földosztó és értékesítő programot hirdetett meg. 

Halálos műszak

Szerdán békés taxisfelvonulással kísérték utolsó útjára Ber Gábort, a szeptember 21-én meggyilkolt taxist. A tatabányai taxisok és fuvarozók akciójukkal a bestiálisan elkövetett taxisgyilkosságokra is fel kívánták hívni a figyelmet. Az elmúlt tizenöt évben tizenöt sofőr vált áldozattá. 

Szárnyalva a világ előtt

Bár Európát még nem fenyegeti az Ázsiában pusztító madárinfluenza, a héten – kísérleti jelleggel – védőoltást kapott Rácz Jenő szakminiszter, Bujdosó László tisztifőorvos, valamint Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. Bár az oltóanyagot csak járvány esetén kezdik el gyártani, lapunk úgy értesült: a világhálón 110 dollárért hozzá lehet jutni madárinfluenza elleni gyógyszerhez. 

Harminc éve titok fedi a Malév 240-es, bejrúti járatának tragédiáját

Harminc éve titok fedi a Malév 240-es, bejrúti járatának tragédiáját. Metes György, a Jobbik közlekedési kabinetjének elnöke szerint Izraelnek állhatott érdekében a gép lelövése. Állítása szerint – a tragédia idején légiirányítóként dolgozott a Malévnél. 

Nem függesztik fel Kövér László mentelmi jogát

Nem függesztik fel Kövér László mentelmi jogát – határozott 9:1 arányban a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság keddi ülésén. A bizottság szocialista elnöke, Géczi József lapunk kérdésére felelevenítette a történteket: Kövért egy 2002-es beszéde miatt közösség elleni izgatásért feljelentették. Miután a bíróság a vádat nem látta megalapozottnak, becsületsértésként folytatódott tovább az ügy, ennek keretében idézték be Kövért vádlottként – a bíróság ezzel megsértette a képviselő mentelmi jogát. (H. J.)

A héten született ítélet Nagy Károly gödöllői református lelkész ügyében

A héten született ítélet Nagy Károly gödöllői református lelkész ügyében, aki felettesei szerint egyházát megrágalmazva állította, hogy a városban található oktatási intézményük jogosulatlanul igényelt és kapott az államtól 500 millió forint kiegészítő normatívát. Az ügy pikantériája, hogy a líceum igazgatónője Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterének nővére. 

Hit és értékek

Amerikából jöttek

"Közel egy hónapot töltöttem el tavaly a délkelet-ázsiai cunami sújtotta területeken. Hazatérve azonban most a dél-amerikai államokból azt kell hogy mondjam, hogy a Katrina pusztítása ugyanilyen rombolást végzett az amerikai partokon" – nyilatkozta lapunknak a Baptista Szeretetszolgálat amerikai mentőcsapatának vezetője. Gál Dávid szerint igaza van a CNN-nek, amikor azt állítja, hogy ez volt Amerika cunamija. 

Hittel a hurrikán ellen

"Ahhoz képest, hogy milyen lehetett volna, ezt egészen jól megúsztuk" – nyilatkozta Rick Perry, Texas állam kormányzója, aki csodának nevezte, hogy nem követelt tömeges emberáldozatot a szombaton partot ért Rita hurrikán. Perry a vihar partot érése előtt arra kérte honfitársait, hogy "mondjanak egy imát Texasért". Ahogy néhány hete a Katrina hurrikán pusztítása után, úgy most is sok megindító történetről számolt be az amerikai sajtó, amelyekből kiderült: az Istenbe vetett hit még a mindenüket elvesztett embereknek is valóságos reményt ad az újrakezdésre.

HÁTTÉR

Alacsony hatékonyság

A mai tankönyvek jelentős része gyerekszemmel nézve érthetetlen, és rengeteg felesleges információt tartalmaz. Hemzsegnek bennük a hosszú mondatok, az idegen szavak, és a magolásra építenek ahelyett, hogy használható tudást nyújtanának. Ennek egyik oka, hogy a tankönyvek engedélyezési folyamata nem szűri ki eléggé a taníthatatlan kiadványokat. 

Vállalják őket

"Hölgyem, Ön és a férje egyszerűen őrültek, hogy megtartották ezt a babát!" – mondta az orvos Zsuzsa szemébe, aki még alig állt a lábán. Előző nap született meg várva várt gyermeke, akinél több hónappal korábban egy gerincproblémát diagnosztizáltak. Azóta a gyermek gyönyörű, vidám iskolássá fejlődött, ám mivel tolószékkel közlekedik, nem ritka, hogy ismeretlenek akár a füle hallatára siránkozni kezdenek állapotán, vagy minden előzmény nélkül az édesanyának szegezik a kérdést: Miért? Miért vállalta be ezt a gyereket? 

Törvényes anarchia

2006-tól a művészeti és egyházi oktatás kivételével megszűnik a jól megszokott főiskolai és egyetemi képzés, januártól már nem lehet a hagyományos tanári szakokra jelentkezni. A T. Ház még májusban elfogadta az új felsőoktatási törvényt, viszont mivel Mádl Ferenc nem írta alá, az esedékes változások hatályba lépéséhez az Alkotmánybíróság minél előbbi állásfoglalására van szükség, de legalábbis a régi felsőoktatási törvény módosítására, hogy a jövő évi felvételi tájékoztató még időben, azaz decemberre elkészüljön.

Egy elkerülhetetlen lépés

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, Naszr al-Kidva "külügyminiszter" és Szaeb Erekat, a PFSZ főtárgyalója Izrael gázai kivonulását, a területen lévő 21 zsidó település felszámolását és 8500 zsidó telepes (köztük 4000 gyermek) lakóhelyétől való megfosztását követően is ezt állítják: a Gázai övezet "megszállt palesztin terület" maradt. Al-Kidva szerint Izrael a Gázai övezet part menti vizeit és légterét továbbra is ellenőrzi, így a jogi státus változatlan. Erekat arra hivatkozik, hogy a Gázai övezet és a Nyugati Part – az oslói megállapodás alapján – oszthatatlan területi egység. Amíg Izrael ki nem üríti a Nyugati Partot és Jeruzsálemet, a "terület" megszállva marad. Mahmúd al-Zahar, a Hamasz gázai vezére Izraelt magát is "megszállt palesztin területté" nyilvánította. "Palesztina egésze a mi földünk." "Izrael nem, csak zsidó települések léteznek"– jelentette ki al-Zahar.

6,1 százalék a hiány

Az idén az eredményszemléletű, nyugdíjreformmal korrigált hiány a GDP 6,1 százaléka lesz –, míg a jövő évi költségvetésben a tervezett deficit a GDP 4,7 százaléka – mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán, a jövő évi költségvetés tervezetét véglegesítő kormányülést követően.

Szlovákia: euró 2007-ben

Az OECD 2005-ös országjelentése szerint sikeres volt a szerkezeti reform a szlovák gazdaságban, amely igen kedvező változáson ment keresztül az elmúlt években A jelenlegi pénzügyi mutatók alapján hitelesnek tűnik az a célkitűzés, miszerint az ország 2007-re teljesíteni akarja az euróátvétel kritériumait. Ugyanakkor az egyik legsúlyosabb probléma továbbra is a tartósan magas strukturális munkanélküliség. Emellett a szlovák oktatási rendszer nem készíti fel megfelelően a szlovák fiatalokat, illetve az alacsony képzettség? felnőtteket az új gazdasági környezet kihívásaira. Az OECD-tanulmány ezért az alap-, közép- és felsőoktatás átfogó reformját javasolja. A jelentés szerint ideje lenne tervbe venni a minimálbér csökkentését és a munkaadók szociális hozzájárulásának lefaragását. További negatívumként a korrupciót és a jogi környezet nem kellő kiszámíthatóságát említik, amelyek kedvezőtlenül hathatnak a gazdasági fejlődésre, és számos befektetőt távol tartanak.

Hetvenmillió szegény Európában

Az Európai Unió állampolgárainak 16 százaléka, azaz mintegy 72 millió ember él a szegénységi kockázatot jelentő küszöb alatt – derül ki az Eurostat legújabb, a 2003-as helyzetet tükröző, de a jelenlegi 25 tagú EU-ra vonatkozó jelentéséből. A küszöb alattinak azok a háztartások számítanak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem éri el az országos mediánátlag 60 százalékát. Ennek alapján Magyarországon a lakosság 10 százalékát fenyegeti a szegénység, amivel hazánk Luxemburggal és Szlovéniával holtversenyben a második legjobb helyen áll; az arány csak Csehországban kisebb, mindössze 8 százalék. 

Profitrobbanás Kínában

Csaknem 50 százalékkal nőtt a kínai nagyvállalatok nettó nyeresége 2004-ben, ami összesítve meghaladta a 100 milliárd dollárt – derül ki a kínai statisztikai hivatal jelentéséből. A nagyvállalati összprofit tavaly 102 milliárd dollárt tett ki, ami 49,5 százalékos növekedés 2003-hoz képest. A kínai gazdasági társaságok összesített forgalma 1560 milliárd dollár volt, azaz 26,3 százalékkal bővült a tavalyi adatokhoz képest.

KÁVÉSZÜNET

Mester és tanítványai

Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Cseh László – olimpiai és világbajnokok. Közismert nevek Túri György egykori és jelenlegi tanítványai közül. A mesteredző véleménye szerint az úszás nemcsak a versenyzők számára kiváló sportág, hanem az "átlaggyerekeknek" is, hiszen az edzéseken a fiataloknak olyan rendszerbe kerül az életük, melyben megtanulják az idejüket és erejüket beosztani, munkafegyelemhez és kitartáshoz szoknak.

Százas japánok

A japánok élnek a legtovább a világon, közülük huszonöt-ezer ember már elmúlt 100 éves. A megfelelő táplálkozás, a fejlett egészségügy, a gazdasági jólét okozta létbiztonság annak ellenére működőképes, hogy nem mozognak, nem túl vallásosak, s – különösen a férfiak – dohányoznak és isznak is.

Nyilvános kivégzés

Kate Moss brit szupermodell nyilvános kokainfogyasztása karrierjének végét sejteti: a médiabotrány nyomán megbízói sorra felbontották vele a csillagászati összeg? reklámszerződéseket. A divat világában persze nem a drogozás ténye az újszerű, hanem az, hogy a rajtaütés ekkora nyilvánosságot kap, és van még a földön olyan ország, ahol az ilyesmi komoly botrányt kelt.

Kerülj elé

"Nem biciklizhetek a többiekkel, nem labdázhatok, nem látogathatom meg a barátomat, mert macskájuk van, nem mehetek táborba, mert ott nincs folytonos felügyelet." A gyerekek, akik között kétszer olyan gyakori az asztma, mint a felnőtteknél, ilyen és ehhez hasonló negatív élményekkel határozták meg egy angol felmérésben, mit is jelent számukra együtt élni ezzel a súlyos betegséggel. Szerencsére ma már nemcsak a hirtelen rohamok ellen van segítség, hanem megelőző terápia is a rendelkezésünkre áll. 

Az összefogás eredménye: pozitív

Több mint egy évvel az athéni olimpia után kezd tisztázódni, pontosan mi történt a doppingvétségen ért súlyemelőink háza táján. Komáromi Lajos, a Magyar Súlyemelő Szövetség napokban lemondott elnöke közölte: úgy értesült, hogy az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc nem a saját vizeletét adta le a vizsgálatra. A folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozó versenyző visszavonul, és nem veti alá magát a mindent eldöntő DNS-vizsgálatnak. 

Alonso az F–1 új királya

A vasárnapi brazil futamon a győztes McLarenek után harmadikként a Renault spanyol pilótája, Fernando Alonso ért célba, így a huszonnégy éves versenyző – az idei idény hátralévő két futamának végeredményétől függetlenül – minden idők legfiatalabb Forma–1-es világbajnoka lett.

Befektető a jövő héten

A kormány a költségvetésből ugyan nem áldozna a Fradira, de segít a klubnak befektetőt találni. Az esetleges mecénás azonban továbbra is csak a "jövő héten" érkezik.

Cím nélkül

Ezüstérmet szerzett Ritter Árpád (piros mezben) a szabadfogású birkózók 74 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon Fotó: Reuters

BNV 2005: Fogd és vidd

Fogd és vidd! – mondhatnánk az immár óriási zsibvásárra emlékeztető Budapesti Nemzetközi Vásárról, amely most zárta be kapuit a fővárosban. A jobb napokat is látott rendezvényen ezúttal dübörgő heavy metal zene szólt, és jóformán minden azonnal elvihető volt a féltenyérnyi üvegteknőstől a hidromasszázskádig, a reklámpólóktól a masszírozó fotelekig vagy a perzsaszőnyegekig – természetesen mindez "csak most és csak itt" óriási kedvezménnyel. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!