hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárnyalva a világ előtt
Tesztelik a madárinfluenza elleni oltóanyagot

2005. 10. 04.
Bár Európát még nem fenyegeti az Ázsiában pusztító madárinfluenza, a héten – kísérleti jelleggel – védőoltást kapott Rácz Jenő szakminiszter, Bujdosó László tisztifőorvos, valamint Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. Bár az oltóanyagot csak járvány esetén kezdik el gyártani, lapunk úgy értesült: a világhálón 110 dollárért hozzá lehet jutni madárinfluenza elleni gyógyszerhez. 

"A magyar szakemberek oltóanyag előállításában híresen jók" – nyilatkozta lapunknak Ritoók Emese. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta: a kutatókra jelenleg nemcsak gyorsaságuk miatt lehetünk büszkék, hanem a választott módszerük is megfelelőbbnek tűnik, mint angol vagy amerikai kollégáiké, akik nem az egész elölt vírust, hanem annak bizonyos részeit használták fel a szérum előállításához. A szóvivő tájékoztatása szerint három hétre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: az önkéntesek szervezete termelt-e ellenanyagot. "A tisztifőorvos jelenleg jól van, sőt az oltás helye sem fáj neki" – tette hozzá tréfálkozva Ritoók Emese.

Az oltóanyag gyártását azonban a megfelelő immunreakciók esetén sem kezdik meg, csak akkor, ha ténylegesen kitör a járvány. Sőt, a veszélyeztetett ázsiai országokba utazókat sem oltják be – a szakemberek azt tanácsolják, ne menjenek baromfipiacra, illetve mindig megfelelően hőkezelt húst egyenek. A Hetek információi szerint az interneten már 110 dollárért kínálnak olyan gyógyszert, ami bár a kór kialakulását nem akadályozza meg, de az emberi szervezetben megjelent vírust hatékonyan támadja.

Egyelőre nem tudni, hogy a hazai kutatások és az oltóanyag előállítása mennyibe került. Németországban a Robert Koch Intézet becslése szerint az új oltóanyag ottani előállításához szükséges kísérletek és berendezések ára csaknem százmillió euró. Az intézet számításai szerint a teljes német lakosság oltóanyaggal való ellátásának összege pedig mintegy 400 millió euró lenne. 

A madárinfluenza világjárvány kitörésének sem helyét, sem idejét nem lehet hitelt érdemlően előre meghatározni. Más országokhoz képest Magyarország viszonylag jól áll a felkészülésben: ebben az évben a szokásos influenzaterv mellé készül a kórházaknak madárinfluenza-terve is. Jól állunk oltóanyaggyártó-kapacitással is, de ez sajnos nem mondható el a világ minden részéről, hiszen a gyártók összes jelenlegi kapacitása évi legfeljebb 250 millió adag, világjárvány esetén viszont akár 2,5-3 milliárd adagra is szükség lehet. Egyelőre felmérhetetlen, hogy mi történne azokban az országokban, ahol nem tudnak védekezni a vírus ellen. Egyes virológusok már apokaliptikus képet festenek a madárinfluenza lehetséges pusztításáról: Nigel Higson a
The Times cím? napilapnak azt mondta, hogy Afrika lakosságának jelentős része nem élné túl a lehetséges járványt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!