hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alonso az F–1 új királya

2005. 10. 04.
A vasárnapi brazil futamon a győztes McLarenek után harmadikként a Renault spanyol pilótája, Fernando Alonso ért célba, így a huszonnégy éves versenyző – az idei idény hátralévő két futamának végeredményétől függetlenül – minden idők legfiatalabb Forma–1-es világbajnoka lett.

"Tudtam, hogy előbb-utóbb megtörténik, és véget ér a vb-harc. Gratulálok Alonsónak, megérdemelten nyert. Sajnos a szezon közben rengeteg pontot elhullajtottunk, ezért nem lehettünk versenyben tovább" – nyilatkozta a verseny után a nagy rivális, a McLaren finn pilótája, Kimi Raikkönen, aki ugyanannyi futamot nyert, mint vetélytársa, de autójának problémái miatt nem tudott egyenletes teljesítményt nyújtani.

A versenyt követően Alonso szülővárosában, Oviedóban óriási ünneplés vette kezdetét. Több ezer ember tódult az utcákra, és önfeledten skandálta kedvencének nevét. János Károly spanyol király telefonon köszönte meg Alonsónak, hogy sikerével az ország minden lakójának nagyszer? napot szerzett. 

"Pontosan nem tudom megfogalmazni, mit érzek. Annyit tudok, hogy nagyon nehéz volt idáig eljutni. Olyan országból jövök, ahol nincs hagyománya az autóversenyzésnek, a Forma–1-nek. Három-négy embernek köszönhetem ezt a mostani eredményt" – mondta az újdonsült világelső, aki pályafutásának negyedik teljes szezonjában jutott fel a csúcsra. 

"Gratulálni szeretnénk Fernandónak, és azoknak a srácoknak, akik körülötte dolgoztak, fantasztikus munkát végeztek – mondta az elmúlt öt év bajnoka, Michael Schumacher. – Már jó ideje tudni lehetett, hogy ez előbb vagy utóbb, de meg fog történni, és azt kell mondjam, nem sajnálom, hogy elvesztettem a bajnoki címet. Már nagyon várom a következő szezont, mikor ismét harcba szeretnék szállni az új bajnokkal. Remélhetőleg képes leszek majd erre." 

"Egy kicsit szomorú vagyok – mondta Ron Dennis, a konstruktőrök versenyében élen álló McLaren igazgatója –, jobban szerettem volna, ha az évad utolsó versenyéig lett volna némi esélyünk az egyéni bajnoki cím megszerzésére, ám Alonso megérdemelten nyert." Az egyéni elsőség tehát már eldőlt, de a szezon még hátralévő két futamának is komoly tétje lesz: a konstruktőri világbajnoki cím megszerzése. (V. J.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!