hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vállalják őket
Sérült gyermekek integrálása

2005. 10. 04.
"Hölgyem, Ön és a férje egyszerűen őrültek, hogy megtartották ezt a babát!" – mondta az orvos Zsuzsa szemébe, aki még alig állt a lábán. Előző nap született meg várva várt gyermeke, akinél több hónappal korábban egy gerincproblémát diagnosztizáltak. Azóta a gyermek gyönyörű, vidám iskolássá fejlődött, ám mivel tolószékkel közlekedik, nem ritka, hogy ismeretlenek akár a füle hallatára siránkozni kezdenek állapotán, vagy minden előzmény nélkül az édesanyának szegezik a kérdést: Miért? Miért vállalta be ezt a gyereket? 

A mai szülők generációja számára különösen problémás a sérült emberekhez egészségesen viszonyulni, mivel az ő gyerekkorukban az ilyen személyek speciális intézetekben éltek elkülönítve. Gyakorlatilag nem volt lehetőség megtanulni együtt élni velük, így nagyon sok szülő vagy megpróbál tudomást sem venni a sérült gyermeket nevelő családokról, vagy kínosan feszeng a láttukra.

Néha persze nem egyszer? egy hirtelen szituációban az egészséges gyermek szülőjének saját gyermeke rácsodálkozó kérdésére úgy felelni, hogy az ne legyen bántó sem a sérült gyermek, sem a szülei számára. 

Kerekes Adrienn konduktor tapasztalata szerint a sérült gyerekekkel való ismerkedést olyan hétköznapi kérdéssel kezdhetjük, amivel akkor indítanánk, ha az illető nem lenne a megszokottól eltérő megjelenés? vagy képességű. Egy gyerektől megkérdezhetjük például, hogy mi a kedvenc játéka, vagy szeret-e rajzolni. A szakember a lefagyott helyzetek ellenszerének tartja, hogy a társadalom számára láthatóvá tegyük a sérült embereket.


Cikkünket itt olvashatják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!