hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az összefogás eredménye: pozitív
Továbbgyűrűzik a doppingbotrány

2005. 10. 04.
Több mint egy évvel az athéni olimpia után kezd tisztázódni, pontosan mi történt a doppingvétségen ért súlyemelőink háza táján. Komáromi Lajos, a Magyar Súlyemelő Szövetség napokban lemondott elnöke közölte: úgy értesült, hogy az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc nem a saját vizeletét adta le a vizsgálatra. A folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozó versenyző visszavonul, és nem veti alá magát a mindent eldöntő DNS-vizsgálatnak. 



Gyurkovics Ferenc. Athén óta ködösít Fotó: Reuters

A Súlyemelő Szövetség vezetését nyáron átvett Komáromi Lajos az előzetes tervek szerint Gyurkovics Ferenccel közösen hétfőn egy sajtótájékoztatón mondta volna el, hogy ismeretei szerint mi a valóság a sportoló doppingbotrányát illetően. Erre azonban nem került sor: Gyurkovics meggondoltra magát, Komáromi pedig – állítása szerint – fenyegető telefont kapott Dolovai Tamástól, a szövetség korábbi elnökétől, aki kilátásba helyezte, hogy a sportvezető "örökre megnézheti magát", ha kitálal. A sajtótájékoztató ugyan elmaradt, de kedden a Napkeltében az időközben elnöki posztjáról lemondott Komáromi elárulta: Imrő Dezső szövetségi kapitány augusztusban kereste fel őt, és egy négyszemközti beszélgetésen – melyet magnóra rögzített – elmondta neki, hogy mi történt Athénban. Eszerint Gyurkovics Bökfi János szövetségi edző vizeletét "használta" a doppingvizsgálat során, ám mivel az nem volt elég, Imrő Dezső "segítette ki" az ezüstérmet szerzett versenyzőt. A dologba azonban hiba csúszott, ugyanis a minta így is pozitív lett – valószínűleg egyikük valamilyen potencianövelő szert használt.

A kétéves eltiltását töltő, de az edzéseket tovább végző Gyurkovics egy nappal korábban szintén a Napkeltében cáfolta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövettek volna Athénban, azt azonban – miután edzője, Varga László megerősítette – beismerte, hogy folytak előzetes egyeztetések az "(ön)leleplező" sajtótájékoztatóról, amit végül is nem vállalt. (Kérdés, hogy Gyurkovics miről egyeztetett "kétszer-háromszor" Komáromival, ha valóban nem követett el semmit, és nem volt mit bevallania.) A műsorban azt is elmondta, hogy megfenyegette őt egy "magas rangú sportvezető", hogy ha nem megy el a sajtótájékoztatóra, akkor a következő doppingeredménye is pozitív lesz. A sportoló egyébként később bejelentette: visszavonul a súlyemeléstől. 

Komáromi Lajos, aki »főállásban« Gyurkovics klubjának, a Tatai Honvéd AC-nek az elnöke, éppen a doppingügyek kivizsgálását és a sportág renoméjának helyreállítását tűzte ki célul, amikor nyáron átvette a Súlyemelő Szövetség vezetését. "Imrő Dezsővel való beszélgetésem után mondtam Ferinek, hogy ha mindent őszintén elmond a nyilvánosság előtt, akkor »megdicsőül«, meg fognak neki bocsátani, és ott lehet Pekingben. Először hajlott erre, aztán sajnos, feltehetően az ügyvédei vagy Dolovai Tamás hatására, visszakozott" – mondta el lapunk megkeresésére Komáromi. Hangsúlyozta, hogy ő sohasem vádolta doppingolással Gyurkovicsot, csak azt nyilatkozta, amit hallott, és szerette volna, ha a sportoló maga teszi meg a bejelentést. "Nem lehetek biztos benne, hogy Imrő igazat mondott, de Feri reakciói szerintem mindent elárulnak. Vajon miért fejezte be éppen most, ilyen hirtelen a pályafutását? A választ másra bízom, azonban azt tudni kell, hogy a doppingellenes ügynökség, a WADA eltiltott versenyzőt is ellenőrizhet, ám aki
visszavonul, az mentesül minden ilyen kötelezettség alól" – magyarázta. Szerinte az is beszédes, hogy Gyurkovics nem vetette magát alá annak a DNS-tesztnek, amit a Nemzeti Sporthivatal (NSH) tett számára lehetővé. A nyálkahártyából vett mintát össze lehetne hasonlítani a sportoló athéni B mintájával, és ebből egyértelműen kiderülne, hogy tőle származik-e a vizelet, vagy nem. A Klubrádió élő műsorában egyébként az NSH vezetője, Ábrahám Attila sportügyi államtitkár felajánlotta ezt a lehetőséget Gyurkovicsnak, aki hosszú perceken keresztül "mellébeszélt", majd a sokadik kérdésre úgy válaszolt, hogy ő már visszavonult, ezért nem lehet ellenőrizni. Komáromi még egy érdekes momentumot említett. "A közelmúltban az egyik edzés ideje alatt egy fekete, sötétített üveg? autóval vendégek érkeztek hozzám. Ezt látva Gyurkovics edzője sietősen odatolatott a bejárathoz, a sportoló pedig úgy ahogy volt, edzőruhában, izzadtan beugrott az autóba, és elhajtottak. Azt hihette, hogy a WADA ellenőrei érkeztek meg" – mondta. A klubelnök elmondta, hogy ő kezdetektől igyekezett felkarolni Gyurkovicsot, aki "kiemelkedő tehetség". "Miután szerződése tavaly év végén lejárt, továbbra is havi 50 ezer forintot vett fel a klubtól, tovább lakhatott a szolgálati garzonlakásban, és teljes ellátást is kapott. 

A klub és a város több millió forintot ölt ebbe a fiúba, de sajnos csalódnunk kellett benne." Imrő Dezsőt lapzártánkig nem sikerült elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!