hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 11. 18. (IX/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Üzenet a gonosztól

Az al-Kaidával foglalkozó szakértők szerint a Jordániában a múlt héten elkövetett hármas öngyilkos merénylet üzenet az Egyesült Államokkal és Izraellel szoros diplomáciai, gazdasági és titkosszolgálati kapcsolatokat fenntartó Jordánia számára, de azt sem zárják ki, hogy a terrorhálózat a közeljövőben izraeli célpontokat is megtámadjon. Ennek veszélyét növeli az, hogy a gázai kivonulást követően a napokon át nyitott egyiptomi határon az al-Kaidához tartozó terroristák is bejuthattak az övezetbe.

Peresz ment, Perec jött

Egy hete reng a föld a jeruzsálemi belpolitikában, mióta bejelentették, hogy az izraeli Munkapárt elnökévé Amír Perecet választották meg. A Hisztadrut szakszervezeti szövetség vezetőjének győzelme a pártelnöki posztért vívott harcban szűnni nem akaró vihart kavart az államapparátusban. A pártok már az előrehozott választásokra készülnek. 

Fekete rejtekhelyek

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kaptak azok a sajtóhírek, melyek szerint a CIA titkos börtönben bújtatott el és hallgatott ki fontos al-Kaida-foglyokat, mégpedig egy szovjet időkből származó kelet-európai táborban. Ezek a rejtekhelyek állítólag egy földalatti börtönrendszer részei, amelyet a CIA közel négy évvel ezelőtt létesített, és a különböző időszakokban nyolc országra terjedt ki, beleértve Thaiföldet, Afganisztánt és több kelet-európai demokráciát, valamint a kubai Guantanamo-öbölben lévő fogolytábort. 

Összeállt a nagykoalíció

Németország történetének második nagykoalícióját a jövendőbeli kormánypártok elsöprő többséggel szavazták meg hétfőn. A szavazások a Berlin-München-Karlsruhe "egyenlő oldalú háromszögben" zajlottak, szinte ellenszavazat nélkül. 

Bagdadban járt Kofi Annan

Minden előzetes bejelentés nélkül Irakba érkezett a hétvégén Kofi Annan. Az ENSZ-főtitkár érkezését, aki a Szaddám-rezsim bukása óta most először járt Irakban, biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Szaddámot védeni életveszély

Egy, a Reuters hírügynökség birtokába jutott levél szerint Szaddám Huszein két bűntársának jogi képviselője elhagyta Irakot, és menedékjogot kért Katarban, miután két kollégája merénylet áldozata lett. A múlt héten az ügyvéd, Thamer Hamoud al-Khuzaie épphogy túlélt egy támadást, amikor egy fegyveres tüzet nyitott arra a járműre, amelyben társával utaztak.

750 korbácsütés a Bibliáért

Egy szaúdi bíróság negyven hónap börtönre és 750 korbácsütésre ítélt egy tanárt "a vallás kigúnyolásának" vétsége miatt, miután a tanár a Bibliáról beszélt, és a zsidókat dicsérte diákjai előtt – jelentette egy szaúd-arábiai napilap múlt vasárnap. Az al-Madina lap szerint Mohammad al-Harbi középiskolai tanárt nyilvánosan fogják megkorbácsolni, azt követően, hogy tanártársai és diákjai feljelentették, mivel "gyanús ideológiát terjesztett, kigúnyolta a vallást, azt állította, hogy a zsidóknak igazuk van, a diákjainak az evangéliumról beszélt" – írja a lap, amely nem részletezi tovább a vádat. Szaúd-Arábiában, az iszlám szülőhazájában ma is az iszlám legszigorúbb, vahabita irányzata az uralkodó, és minden egyéb vallás gyakorlása tilos. Az Egyesült Államok múlt héten kiadott jelentése, mely a vallásszabadság helyzetét értékeli a világban, elítélte Szaúd-Arábiát azért, mert a "vallásszabadság gyakorlását kizárólag az uralkodó szunnita iszlám követői számára teszi lehetővé, mindenki más számára azonban megtiltja".

Belföld

Liberális perselyadó

Az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatos indítványában a hitéleti közösségeket gyakorlatilag kizárná a közhasznú szervezetek köréből. Gusztos Péter vasárnapi nyilatkozatában a feudális privilégiumok felszámolását követelte. Elképzelései szerint a perselypénzt, az adományokat meg kellene adóztatni, a különféle adómentességeket pedig fel kell számolni – mindezt az egyházak, a hívők és az adófizető polgárok érdekében. 

Ki fizeti a lelkészt?

"A szabaddemokraták szerint a magyarországi egyházak esetében az állam számos, nyereséggel járó, tipikusan vállalkozási tevékenységet is nem gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősít. Ilyen formában az egyház szinte felmérhetetlen adómentes jövedelemhez jut, jelentős mértékben károsítva ezzel a magyar gazdaságot."

Kötődő testület

Ismét teljes létszámmal működhet az Alkotmánybíróság (AB). A parlament alkotmánybíróvá választotta Balogh Elemér szegedi jogtörténészt, Holló Andrásnak, a testület volt elnökének mandátumát pedig újabb kilenc évre meghosszabbították a honatyák.

Szupergyomok

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kedden látványos akcióval hívta fel a budapestiek figyelmét a génmódosítás veszélyeire. A szervezők aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy – harminc magyar településhez hasonlóan – Budapest is váljon génmódosítás-mentes övezetté. 

Fertőző rajzfilmek

A médiatörvény módosítását javasolja Csapody Miklós. Az MDF-es képviselő hétfőn napirend előtti felszólalásában ostorozta a Cool TV egyik rajzfilmjét, valamint nyíltan felszólalt olyan műsorok ellen, amelyek a homoszexualitást propagálják. 

Összefognak a roma pártok

Összefognak a roma pártok, hogy nagyobb esélyekkel indulhassanak a 2006-os választásokon. A tervbe vett erőegyesítés részleteit még homály fedi, többen magával a kezdeményezéssel sem értenek egyet.

Alakulóban a jövőnk.

A Fidesz által kezdeményezett Nemzeti Garanciatörvényt ismertetné Pokorni Zoltán az MSZP következő ülésén, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a találkozótól a javaslat kibővítését várja. Lendvai Ildikó azonban elutasította a kérést, szerinte ugyanis az Áder János és Kövér László által összeállított családtámogatási rendszer visszaállítaná a 2002-es igazságtalan szisztémát, ami ismét a jómódú családokat részesítené előnyben a szegényebbek kárára.

Válogat a filmszerepek között Kulcsár Attila.

A volt bróker nem kívánt szerepelni Obersovszky Péternek a K&H-ügyről készült dokumentumfilmjében, amely "Tényleg hülyének néznek minket?" alcímmel ezen a héten kerül a hazai filmszínházakba. A milliárdos sikkasztással vádolt egykori üzletágvezető meglehetősen rossz véleménnyel volt az alkotásról, amit saját bevallása szerint már látott.

Ügynöktörvény újra

Újra a T. Ház elé kerül az ügynöktörvény – értesült a Hetek. Mécs Imre és Fodor Gábor heteken belül beterjeszti az általuk jegyzett törvénytervezetet, amely kiterjesztené az átvilágítást, például az egyházi elöljárókra vagy a pártokban, illetve a szakszervezetekben vezető funkciót betöltő személyekre is.

Hit és értékek

Óriásnév a cserépen

Az elmúlt hetekben sorra kerültek elő olyan régészeti leletek Izraelben, amelyek méltán vonták magukra a világsajtó figyelmét. A Meggidóban talált ókeresztény imahely után az elmúlt héten Dávid ellenfelének, a filiszteus óriásnak a neve került elő egy bekarcolt cserépdarabról a Tell es-Safiban folytatott ásatáson, amit a régészek Gáthtal, Góliát szülőhelyével azonosítanak.

HÁTTÉR

Médiaklónok az iskolában

Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem.Lapunknak nyilatkozó tanárok szerint a legtöbb fiatalnak nincs egyénisége, nincs jelleme, olyanok, mintha klónok lennének. Kis győzikék, kis mónikák, a média produktumai. "Ma ott tartunk, hogy már a 15-16 éves lányok is együtt élnek valakivel – sokuk 25-30 éves férfiakkal, egyébként a legtöbb magatartási probléma is velük van." 

Fortélyos félelem igazgat 2.

Káromkodik. Intrikál. Rágalmaz. Zsarol. Az aszódi általános iskola igazgatónője évek óta vezeti botrányok és általános felháborodás közepette a rá bízott intézményt, ám úgy tűnik, egy láthatatlan erő nem engedi elmozdítani pozíciójából. 

Vége a szemlesütős korszaknak

Bár az MSZP nem támogatja a könny? drogok legalizálását, kampányában mégis a bulihangulatra épít. A pártelnök szerint a szocialisták határozott kampányt folytatnak, de nem fogják átlépni a durvaság határát.

Médiaklónok az iskolában

Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem. Az alább megszólaló pedagógus öt évnyi küzdelem után mondott fel iskolájában.

Párizs csak előjele a bajnak?

Az öregedő és fogyatkozó Európa gondjaira a bevándorlás jelentheti a választ – gondolták eddig sokan. Csakhogy úgy tűnik, a zömében többgenerációs arab bevándorlók nem annyira az aktív keresők, hanem egyre inkább az eltartottak népesedő táborát gyarapítják Európa-szerte, ami csak fokozza az idegengyűlöletet, s a szakemberek szerint félelmetes társadalmi feszültségek forrásává válhat a vén kontinensen.

A gyűlölet forgatókönyve

A gyűlöletnek ez a különleges története talán 1945 májusában kezdődött Algériában. Politikai célkitűzés nélkül 103 európait gyilkoltak meg arab csoportok az amúgy békés Constantine-ban. Válaszul a francia hadsereg egész falvakat törölt le a térképről: Ahmed Ben Bella, a francia oldalon harcoló katonatiszt a háborúból hazatérve vérfürdőben találta a faluját. Akkor határozta el: bosszút áll a francia hatalmon, minden lehetséges eszközzel harcolni fog ellenük Algéria függetlenségéért.

Rendet akarnak

A zavargások kitörése utáni huszadik napra Franciaországban a helyzet "kvázi normálissá vált." Erről számolt be szerdán Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki szokásos napi jelentésében elmondta: az előző éjszakán "csak" 160 autót gyújtottak fel, és mindössze 50 embert tartóztattak le. Az erőszak tényleges csökkenése mellett a belügyminiszter egy komoly politikai sikert is elkönyvelhetett, az Ipsos-Le Point közvélemény-kutatása szerint ugyanis a lakosság 68 százaléka értékeli pozitívan a belügyminiszter ténykedését. A közvélemény-kutatás szerint azonban a lakosság 54 százaléka elégedetlen Jacques Chirac magatartásával, igaz, a felmérés a francia elnök hétfő esti beszéde előtt készült. 

Teljes foglalkoztatottságot ígér Orbán

"Mindegy, milyen szín? a macska, csak fogja meg az egeret" – idézett egy kínai közmondást Demján Sándor Orbán Viktornak címezve a Gazdasági Konzultáció szerdai rendezvényén. Demján a legnagyobb vállalkozói szervezet, a VOSZ elnökeként kifejtette, feladatának tekinti a politika rákényszerítését arra, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, melyek révén felzárkózhat az ország az Európai Unió színvonalához. 

Elnök kontra lázadók

A mintegy tízmilliárd forint évi forgalmat bonyolító Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány (MNÜA) hét kurátora az alapítvány elnökének fejét követeli. Pedig Karácsony Mihály elnöklete alatt az üdülési csekkek forgalma megötszöröződött, és míg 2002-ben ötezer, idén már százezer szociálisan rászorultat támogattak. A többnyire szakszervezeti szférából érkező kurátorok vádja, hogy Karácsony autoriter vezető. 

KÁVÉSZÜNET

Akik tűzben edződnek

Balesetek, tűzesetek, öngyilkosságok. Háromnaponta 24 órás készenlét, évi tízezer riasztás, csak a fővárosban. Palotai Zs. Gábor tűzoltó őrnaggyal, az év tűzoltójával beszélgettünk.

Vásárlási böjt

Vásárlási böjtöt hirdetett a Tudatos Vásárlók Egyesülete: Ne Vásárolj Semmit! cím? akciójára november 25-én kerül sor. A cél: a karácsonyi nagybevásárlás előtt emlékeztetni mindenkit, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Állati temető

A házi kedvencek kultusza az utóbbi néhány évben új erőre kapott. Már nemcsak direkt erre a célra készített kabátkát, kutya- vagy cicabútort, esetleg kozmetikai full-szervizt igényelhet a lelkiismeretes gazdi, hanem végtisztességben is részesítheti a házi kedvencet. 

Lopakodó büszkeség

Hát a félelmetes Lopakodót is "mi" szedtük le. A kilencmilliárd forintos F 117-est, a hadibüszkeség top gunját, amelyből másikat soha-sehol-senki nem tudott lelőni. Csak mi, magyarok. Egy közülünk (one of us) rakétájával a magas égből. Szombat este derült ki ez a tévéből. Persze, hogy onnan. 

Sportolók mikrofonnal

Maradona, Matthäus, Kokó. Közös tulajdonságuk, hogy sportkarrierjük után – vagy azzal párhuzamosan – sikerrel eveztek át a média világába. Az már más kérdés, milyen minőséget képviselnek új szerepkörükben. A tévécsatornák számára pedig nem kérdés. Lényeg a nézettség. 

Emelt fővel távozhatnak

Ahogy az A válogatottunknak nem sikerült a soron következő világeseményre kijutnia, úgy az U21-es válogatottnak sem sikerült kiharcolnia az Európa-bajnoki részvételt. Mégis, micsoda különbség! Amíg a felnőttek a csoportjukban csak a negyedik helyet szerezték meg, (a nem túl acélos Izlandot és Máltát sikerült csak maguk mögé utasítani) addig fiataljaink Horvátország mögött a második helyet kaparintották meg csoportjukban, megelőzve többek között a futballban jóval erősebbnek tartott svédeket és bolgárokat, így elnyerték a pótselejtezőre a jogot. 

Gera gyorsan gyógyul

"A műtét után egyből lábra tudtam állni, elmúlt minden fájdalmam. Már el is tudtam kezdeni a rehabilitációs munkát" – nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán keddi sérv-műtétje után. A West Bromwich Albion magyar középpályásának négy hetet mindenképpen ki kell hagynia.

Ibsen: Nóra

A József Attila Színház hagyományosan népszínház. A Gaál Erzsébet Stúdióban bemutatott darabok azonban "bevallottan" egy új irányt képviselnek, más réteget is igyekszenek megszólítani komolyabb vagy akár intellektuálisabb darabokkal, amilyen például Ibsen Nórája vagy Csehov Cseresnyéskertje.

Will Eisner: Cion bölcseinek jegyzőkönyve

"Nem csak zsidóknak és antiszemitáknak! Cion bölcseinek jegyzőkönyve – az igazság." A meghökkentő idézet nem egy provokatív mondat csupán, hanem az Ulpius Ház legújabb kiadványának kísérőszövege. Will Eisner szóban forgó képregénye ugyanis a Cion bölcseinek jegyzőkönyve cím? hírhedt brosúrának a történetét dolgozza fel, amelyet keletkezésétől fogva napjainkig alapműnek tekint minden rasszista és antiszemita csoport a neonáciktól a Ku-Klux-Klánon át az iszlám fundamentalistákig.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!