hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ibsen: Nóra
Színház

2005. 11. 22.
A József Attila Színház hagyományosan népszínház. A Gaál Erzsébet Stúdióban bemutatott darabok azonban "bevallottan" egy új irányt képviselnek, más réteget is igyekszenek megszólítani komolyabb vagy akár intellektuálisabb darabokkal, amilyen például Ibsen Nórája vagy Csehov Cseresnyéskertje.Fehér Anna 

A tizenharmadik előadását maga mögött tudó Nóra Háda János-rendezte változata nem törekszik mesterkélt modernségre. Végvári Zsófia jelmezei és díszletei korhűek, a Bánffy György és Fehér Anna nevével fémjelzett szereposztásban egy kicsiszolt darabot láthatunk, amelyet a mély érzelmek humort sem nélkülöző kifejezése jellemez. A kalitkájából kitörni készülő Ibsen-nőalak "babaháztörténete" a stúdió családias környezetében bontakozik ki igazán: a nézők mintha maguk is a darab egyetlen helyszínén, a polgári nappaliban ülnének. Az álarcok a darab végére lehullanak; a "velejéig romlott gazember" jóváteszi viselt dolgait, a kettétört sorsok összeforrnak. Viszont a feddhetetlenekről kiderül, hogy semmivel sem makulátlanabbak másoknál, és végül az jár pórul, aki nem néz a dolgok mélyére, csak önmaga és a látszat érdekli, előítéleteinek kliséiből kitörni nem tud, és nem is akar. 

Mint Ibsen darabjaiban általában, a feszültségek múltbéli eseményekből származnak. Az igazi ellentét azonban a látszat és a valóság, a képmutató hazugságok és az igazság keresése között feszül, amit a József Attila Színházban bemutatott változat elgondolkoztatóan ki is bont – a nézők legnagyobb megelégedésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!