hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Médiaklónok az iskolában
Céltalanság, lógás, kezelhetetlen ifjúság

2005. 11. 22.
Pedagógusok szerint egyre nehezebben kezelhető nemzedékek kerülnek ma az iskolákba. A felnőtt társadalom hajszoltsága és kiégettsége teljes egészében leképeződik a gyerekek iskolai pályafutásán is: céltalanul és jövőkép nélkül ugyanis nincs értelme a tanulásnak sem.Lapunknak nyilatkozó tanárok szerint a legtöbb fiatalnak nincs egyénisége, nincs jelleme, olyanok, mintha klónok lennének. Kis győzikék, kis mónikák, a média produktumai. "Ma ott tartunk, hogy már a 15-16 éves lányok is együtt élnek valakivel – sokuk 25-30 éves férfiakkal, egyébként a legtöbb magatartási probléma is velük van." 

Általános tapasztalat, hogy ha valaki normális családból jön, akkor sem kallódik el, ha nem olyan jó képesség? – ellenben rossz körülmények között egy kiemelkedő tehetségnek sincs nagy jövője.

Mintegy öt évvel ezelőtt a 15-29 éves magyar fiatalok értékvilágában az anyagiak álltak az első helyen. A megkérdezettek szerint a jólét és az anyagi biztonság volt a legfontosabb. Egy 2004-es kutatás szerint ma a fiatalok a pénznél és a biztos anyagi megélhetésnél jobban értékelik a családi és érzelmi biztonságot. 

Az Ifjúság 2004 kutatás szerint a mai fiatalok körében felértékelődtek az élettársi kapcsolatok, és valamelyest háttérbe szorult a partnerváltogató életmód. Bár az igény megvan a tartós kapcsolatok iránt, mégis csökken a házasodási kedv. Csupán néhány év leforgása alatt a 25–29 éves nők körében 12 százalékkal csökkent a férjezettek aránya: ma 43 százalékuk él házasságban, 22 százalékuknak élettársa van, és 35 százalékuk egyedül él.

Cikkeink:

Céltalanság, lógás, kezelhetetlen ifjúság - Médiaklónok az iskolában

Munkanélküli bevándorlók - Párizs csak előjele a bajnak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!