hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üzenet a gonosztól
Izraelt fenyegeti az al-Kaida

2005. 11. 22.
Az al-Kaidával foglalkozó szakértők szerint a Jordániában a múlt héten elkövetett hármas öngyilkos merénylet üzenet az Egyesült Államokkal és Izraellel szoros diplomáciai, gazdasági és titkosszolgálati kapcsolatokat fenntartó Jordánia számára, de azt sem zárják ki, hogy a terrorhálózat a közeljövőben izraeli célpontokat is megtámadjon. Ennek veszélyét növeli az, hogy a gázai kivonulást követően a napokon át nyitott egyiptomi határon az al-Kaidához tartozó terroristák is bejuthattak az övezetbe.



Bill és Hillary Clinton a felrobbantott ammani szálloda halljában. Ez nem béke Fotó: Reuters

Az ötvenhét halálos áldozattal járó jordániai "szeptember 11-e" elkövetésében első ízben vett részt házaspár. Az al-Kaida által kiadott nyilatkozat szerint a hölgy saját maga döntött úgy, hogy elkíséri férjét a "mártírságba". Azonban ez nem sikerült neki, ugyanis nem tudta működésbe hozni a robbanószerkezetet. Jordánia és a térség televíziónézőinek milliói láthatták, ahogy Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi derekán a robbanószerkezettel rész-letesen beszámolt arról, hogyan szerelte fel férje a pokolgéppel. 

A hölgyet Amman egyik külvárosában tartóztatták le egy bérelt lakásban. Elmondása szerint férjével és a másik két elkövetővel négy nappal a támadás előtt érkeztek Irakból Jordániába hamis útlevelekkel. Az al-Kaida az eseményeket követően kiadott nyilatkozatában megpróbált "magyarázatot" adni a muzulmán áldozatokra: kijelentették, hogy mindenki ellen harcolnak, aki támogatja az úgynevezett megszállókat. 

Álláspontjuk szerint ezek az ammani szállodák iszlámellenes háború elindításának központjai voltak, ahol amerikai, izraeli, jordániai, egyiptomi és szaúd-arábiai titkosszolgálati tisztek gyűltek össze. 

A Radisson SAS hotel egyébként korábban is az al-Kaida célpontja volt, 1999 decemberében a jordániai rendőrség letartóztatott egy palesztin harcost, aki tizenöt társával együtt támadásokat tervezett a millenniumi évfordulóra a szállodában. 

A merényletek azonban egyes vélemények szerint jelentős változást hozhatnak a jordániai közvéleményben. Annak ellenére, hogy a kormány szoros kapcsolattal rendelkezik az Egyesült Államokkal, Izraellel pedig béke-megállapodást írt alá, a jordániai lakosok több mint hatvan százaléka legitim ellenállási csoportnak tekintette az al-Kaidát. A többség nem szereti Amerikát, ki nem állhatja Izraelt, és támogatja az iraki ellenállást. Többen úgy vélték, ez most megváltozott, ugyanis a merényletek hatására a jordániaiak a támadók "nemes" célja helyett az áldozatokkal kezdenek együtt érezni. Ahogy elterjedt a híre annak a merénylőnek, aki felállt egy székre, hogy még több áldozat legyen a Radisson SAS hotelben tartott jordániai esküvőn, a lakosok a terrorizmus ellen kezdték fölemelni szavukat. Nagy tüntetések zajlottak az országban, ahol Abu Muszab az-Zarkavi halálát követelték.

Sok titkosszolgálati szakértő rendkívül aggasztónak tartja, hogy Zarkavi ilyen támadásokat végre tud hajtani Jordániában, és hogy Irak a térség terrortámadásainak főhadiszállásává válhat. Európában is többen fejezték ki félelmüket amiatt, hogy várhatóan Zarkavi a "távoli ellenség" ellen is komoly támadásokat indít. Múlt hónapban négy Zarkavi-tanítványt ítéltek el Düsseldorfban zsidó célpontok elleni támadás előkészítése miatt. A tanúvallomások alapján megállapították, hogy egyesek közülük rendszeres telefonkapcsolatban álltak Zarkavival, és pénzt is gyűjtöttek neki. Egy német titkosszolgálati vezető szerint jelek mutatnak arra, hogy muzulmán szélsőségesek Európából Irakba mennek, hogy ott Zarkaviért harcoljanak, de nem azért, mert Zarkavi hálózata toborozta őket, hanem csupán a siker inspirálta őket a csatlakozásra.

Egy izraeli szakértő, Yoram Kahati szerint csak az időn múlik, hogy mikor válik Izrael nagyszabású al-Kaida támadások célpontjává. Zarkavi esküdt ellensége Izraelnek, célja Izrael eltörlése a térképről. Az ammani öngyilkos merényletek után Kahati elmondta, hogy egyre közelebb van annak a veszélye, hogy egy nagyszabású támadás éri valamelyik központi, sűrűn lakott helyet. Nem tartja kizártnak, hogy az al-Kaida már korábban beszivárgott a Gázai övezetbe. Állítását izraeli védelmi erők kulcsvezetőinek médiában is megjelent kijelentéseivel támasztja alá. Ezek szerint a gázai kivonulást követően az úgynevezett Philadelphia-folyosón (a Gázai övezetet a Sínai-val összekötő területen) keresztül juthatott be az al-Kaida, mikor is a rafahi átkelőhely úgymond mindenki számára megnyílt. Kahati leszögezi, hogy ez nem az első alkalom, hogy al-Kaida-sejtek megpróbáltak beszivárogni Izraelbe. 2000 júniusában a Shin Bet (izraeli titkosszolgálat) letartóztatta Nabil Oukal-t a gázai határátkelőhelyen. Oukal állítólag elmondta a nyomozóknak, hogy őt az al-Kaida toborozta, hogy alakítson egy hálózatot a palesztin területeken. Ugyanebben az évben a Shin Bet elfogta Jamal Aqelt, egy kanadai állampolgárságú palesztint, aki al-Kaida-sejtet akart létrehozni Gázában, és izraeliek valamint zsidók megtámadását tervezte világszerte. Az al-Kaida már toborzó röpiratokat is osztott szét Gázában, és állítólag sok Hamasz-tag elhagyta szervezetét, hogy az al-Kaidához csatlakozzon, ugyanis a Hamasz szerintük nem elég radikális szervezet. A gázai határátkelőhelyek palesztin kézbe való átadása pedig szabad mozgást biztosít a terroristák számára, sokak szerint az övezet Dél-Libanonhoz válhat hasonlóvá, és úgy vélik, Izrael létezésének egyik legnehezebb időszaka elé néz. 

Atomtámadásra készültek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!