hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Liberális perselyadó
Gusztos megadóztatná az adományokat

2005. 11. 22.
Az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatos indítványában a hitéleti közösségeket gyakorlatilag kizárná a közhasznú szervezetek köréből. Gusztos Péter vasárnapi nyilatkozatában a feudális privilégiumok felszámolását követelte. Elképzelései szerint a perselypénzt, az adományokat meg kellene adóztatni, a különféle adómentességeket pedig fel kell számolni – mindezt az egyházak, a hívők és az adófizető polgárok érdekében. 



Istentisztelet egy protestáns gyülekezetben Fotó: Reuters

"Nem" – hangzott Gyurcsány Ferenc egyértelm? és tömör válasza a Magyar Rádió riporterének azon kérdésére, hogy kíván-e a kormány változtatni a vatikáni szerződésen. Gusztos Péter képviselő felvetését pedig "valamelyik párt valamelyik politikusának" a szabad véleménynyilvánítás keretei között elhangzott magánvéleményének tekinti. 

Gusztos Péter vasárnap az SZDSZ nevében az egyházaknak nyújtott "feudális privilégiumok" felszámolását követelte. "Mi, liberálisak, valljuk: ez legalább annyira az egyházi szervezetek és egyházi személyek érdeke, mint amennyire valamennyi adófizető polgárnak az érdeke" – hangoztatta Gusztos, hozzátéve: a különböző felekezetek akkor tudnak szabadon működni, hogyha a mindenkori kormányzat befolyásaitól mentesek. A szabaddemokrata képviselő kiemelte a felszámolandó egyházi "kiváltságok" közül a gépjárm?adó és az építmények utáni helyi adó alóli mentességet, az egyházfenntartói járulék, a különböző adományok és a perselypénz adómentességét – holott éppen ez az alapja az egyházak anyagi függetlenségének –, illetve azt, hogy az egyházak ugyanazokért a szociális feladatokért – szerinte – másfélszer akkora támogatást kapnak, mint az állami és önkormányzati intézmények.

A politikus javaslata azonnal az egyházak támadásainak kereszttüzébe került: Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára katolikus- és keresztényellenes provokációnak nevezte azt. Veres azért tartja katolikusellenesnek a felvetést, mert az csupán a vatikáni megállapodás felülvizsgálatát említi, miközben hasonló egyezmények más egyházakkal is köttettek. Keresztényellenesnek pedig azért, mert a szabaddemokraták elképzelései "érdekes módon" csak a keresztény egyházakat érintették. "A hívők adója is befolyik az állami költségvetésbe, és azt bizony az SZDSZ-re is fordítják" – mondta a püspök a szabaddemokraták azon felvetésére reagálva, hogy a személyi jövedelemadó felajánlható részének egyről két százalékra történő emelése után a híveknek kellene finanszírozniuk az egyházak tevékenységét. Veres András értelmezése szerint a javaslat csupán egy újabb kísérlet arra, hogy a kisebbik koalíciós partner az egyházak felhasználásával növelje szavazótáborát.

A Hit Gyülekezete közleménye

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!