hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fekete rejtekhelyek
Titkos börtönrendszert állított fel a CIA

2005. 11. 22.
Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kaptak azok a sajtóhírek, melyek szerint a CIA titkos börtönben bújtatott el és hallgatott ki fontos al-Kaida-foglyokat, mégpedig egy szovjet időkből származó kelet-európai táborban. Ezek a rejtekhelyek állítólag egy földalatti börtönrendszer részei, amelyet a CIA közel négy évvel ezelőtt létesített, és a különböző időszakokban nyolc országra terjedt ki, beleértve Thaiföldet, Afganisztánt és több kelet-európai demokráciát, valamint a kubai Guantanamo-öbölben lévő fogolytábort. 

A titkos hálózat a CIA terrorizmus ellen folytatott háborújának központi elemét képezi, a külföldi hírszerző szolgálatok együttműködésére támaszkodik, és még a legcsekélyebb tájékoztatást is megtagadja a nyilvánosságtól. A titkos fehér házi, CIA-, igazságügy-minisztériumi és kongresszusi okmányok által "fekete rejtekhelyeknek" nevezett táborok fennállásáról csak maroknyi vezető tud az Egyesült Államokban, az otthont adó országokban pedig csak az államelnök és a hírszerzés néhány vezetője. A CIA és a Fehér Ház nemzetbiztonsági megfontolásokra és a program értékére hivatkozva eltérítette a törvényhozást attól, hogy nyilvános meghallgatást tartson azokról az állapotokról, amelyekben a foglyokat tartják. A Pentagon nyilvános jelentések és tanúvallomások egész sorával igyekezett védelmébe venni fogolytartási gyakorlatát az iraki Abu Garib és a Guantanamo-öböl börtöneiben elkövetett bántalmazásokat követően. A CIA azonban még csak el sem ismerte ezeknek a "fekete rejtekhelyeinek" fennállását. A programról tájékozott hivatalos közegek szerint az ilyen lépés jogi kihívások elé állította volna az amerikai kormányt, különösen külföldi bíróságokon, nem beszélve annak politikai elmarasztalásáról mind bel-, mind külföldön. 

Az Egyesült Államokban törvényellenes, hogy a kormány elszigeteltségben tartson foglyokat titkos börtönökben, ezért vitte őket külföldre a CIA. Jogi szakértők és hírszerzési vezetők szerint a CIA fogolytartási gyakorlata ellenkezik egyes olyan országok törvényeivel is, amelyek otthont adnak az ilyen táboroknak. Ezek az államok ugyanis az USA-hoz hasonlóan aláírták az ENSZ-egyezményt, amely megtiltja a kínzás, egyéb kegyetlen és embertelen, avagy megalázó bánásmód, illetve büntetés alkalmazását. A CIA kihallgató közegeinek a külföldi helyszíneken engedélyük van a saját szervezetük
által jóváhagyott úgynevezett "fokozott vallatási módszerek" foganatosítására, amelyek tilosak az ENSZ-egyezmény, sőt az Egyesült Államok katonai törvényei értelmében is. 

Hol lehetnek?

Az Egyesült Államok kelet-európai börtönökben tartja fogva az al-Kaida letartóztatott tagjait – közölte a Washington Post november elején. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet pedig néhány nappal később úgy nyilatkozott, hogy bizonyos listákon, melyekkel rendelkeznek, Románia és Lengyelország neve mindenképpen szerepel. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!