hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fekete rejtekhelyek
Titkos börtönrendszert állított fel a CIA

2005. 11. 22.
Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kaptak azok a sajtóhírek, melyek szerint a CIA titkos börtönben bújtatott el és hallgatott ki fontos al-Kaida-foglyokat, mégpedig egy szovjet időkből származó kelet-európai táborban. Ezek a rejtekhelyek állítólag egy földalatti börtönrendszer részei, amelyet a CIA közel négy évvel ezelőtt létesített, és a különböző időszakokban nyolc országra terjedt ki, beleértve Thaiföldet, Afganisztánt és több kelet-európai demokráciát, valamint a kubai Guantanamo-öbölben lévő fogolytábort. 

A titkos hálózat a CIA terrorizmus ellen folytatott háborújának központi elemét képezi, a külföldi hírszerző szolgálatok együttműködésére támaszkodik, és még a legcsekélyebb tájékoztatást is megtagadja a nyilvánosságtól. A titkos fehér házi, CIA-, igazságügy-minisztériumi és kongresszusi okmányok által "fekete rejtekhelyeknek" nevezett táborok fennállásáról csak maroknyi vezető tud az Egyesült Államokban, az otthont adó országokban pedig csak az államelnök és a hírszerzés néhány vezetője. A CIA és a Fehér Ház nemzetbiztonsági megfontolásokra és a program értékére hivatkozva eltérítette a törvényhozást attól, hogy nyilvános meghallgatást tartson azokról az állapotokról, amelyekben a foglyokat tartják. A Pentagon nyilvános jelentések és tanúvallomások egész sorával igyekezett védelmébe venni fogolytartási gyakorlatát az iraki Abu Garib és a Guantanamo-öböl börtöneiben elkövetett bántalmazásokat követően. A CIA azonban még csak el sem ismerte ezeknek a "fekete rejtekhelyeinek" fennállását. A programról tájékozott hivatalos közegek szerint az ilyen lépés jogi kihívások elé állította volna az amerikai kormányt, különösen külföldi bíróságokon, nem beszélve annak politikai elmarasztalásáról mind bel-, mind külföldön. 

Az Egyesült Államokban törvényellenes, hogy a kormány elszigeteltségben tartson foglyokat titkos börtönökben, ezért vitte őket külföldre a CIA. Jogi szakértők és hírszerzési vezetők szerint a CIA fogolytartási gyakorlata ellenkezik egyes olyan országok törvényeivel is, amelyek otthont adnak az ilyen táboroknak. Ezek az államok ugyanis az USA-hoz hasonlóan aláírták az ENSZ-egyezményt, amely megtiltja a kínzás, egyéb kegyetlen és embertelen, avagy megalázó bánásmód, illetve büntetés alkalmazását. A CIA kihallgató közegeinek a külföldi helyszíneken engedélyük van a saját szervezetük
által jóváhagyott úgynevezett "fokozott vallatási módszerek" foganatosítására, amelyek tilosak az ENSZ-egyezmény, sőt az Egyesült Államok katonai törvényei értelmében is. 

Hol lehetnek?

Az Egyesült Államok kelet-európai börtönökben tartja fogva az al-Kaida letartóztatott tagjait – közölte a Washington Post november elején. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet pedig néhány nappal később úgy nyilatkozott, hogy bizonyos listákon, melyekkel rendelkeznek, Románia és Lengyelország neve mindenképpen szerepel. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!