hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 01. 16. (XIII/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Arányos és jogszerű

Izrael gázai hadművelete vegyes fogadtatásban részesült. Agresszió és népirtás, a palesztin holokauszt, gyerekgyilkos Izrael, náci zsidók: ilyen és ehhez hasonló szlogenek lepték el a világ nagyobb városainak utcáit. Az Izrael mellett tüntetőket Londonban és Oslóban is tettleg bántalmazták.

Beduinok a rakéták árnyékában

A Beér-Sevához közel eső Yeroham nevű kisvárostól alig tíz kilométerre egyszer csak vége szakad az autó­út­nak. Innen már a sivatagi homokban gyalogolva kell továbbmenni ahhoz, hogy megtaláljuk az „El Azazme” beduin törzs, még a térképen sem szereplő faluját.

Elkeseredés után erőszak

Összecsaptak a kormányváltást követelő tüntetők a rendőrökkel Lettország fővárosában, Rigában. Időközben Szófiában is megostromolták a parlamentet. Mindkét európai uniós tagországban a súlyos gazdasági helyzet miatt vonultak az utcára az elkeseredett emberek – Lettoszágban a jobboldali, míg Bulgáriában a szocialista vezetésű koalíció ellen.

Obama listája

Miközben George W. Bush a költözésre, Barack Obama arra készül, hogy a beiktatását követő naptól teljes lendülettel belevesse magát a munkába. A január 20-án hivatalba lépő új elnök számos komoly próbatétel előtt áll. A Barack Obamára váró legfontosabb kihívásokat vesszük sorra az alábbiakban.

Belföld

Rémálom egyenes adásban

Bár a történtek részleteit a rendőrség már feltárta, továbbra sem egyértelműek a múlt héten szerdán este a Csepel-sziget Alapítványi Általános és Szakiskolában történt kettős gyilkosság indítékai. A pedellusként dolgozó 52 éves Kun Tamás hidegvérrel kivégezteŰa 62 éves Takács József igazgatót, kerületi MSZP-s politikust és helyettesét, a 32 esztendős Papp Lászlót, majd magát is megsebesítette, hogy félrevezesse a rendőröket. Vele együtt előzetes letartóztatásba helyezték a 36 éves – szintén MSZP-s – Deme Gábort, az iskola általános részlegének korábban felmentett igazgatóját is, aki a mészárlásba torkollott találkozót szervezte, ám a lövések előtt nem sokkal távozott. Vele kapcsolatban a fenntartó alapítvány sikkasztás miatt folytatott vizsgálatot.

Hideg szobák, meleg szívek

A hideg még a tehetősebbnek tartott nyugati országrészt sem kerülte el. A gázzal fűtők ötezer forintos plusz támogatást kapnak, míg a kandallósok ingyen fát apríthatnak a hideg napokon. A  kihűlés, szélsőséges esetben megfagyás inkább azokat fenyegeti, akik nem kérnek, vagy nem kapnak időben segítséget.

A fagyhalál árnyékában

Az elmúlt két hét alatt több mint negyvenen fagytak meg Magyarországon. Háromnegyedük a saját fűtetlen lakásában halt meg, életük minimális odafigyeléssel megmenthető lett volna. Pozitívum, hogy a megelőzés érdekében komoly médiakampány indult, amelynek nyomán országszerte fel­erősödött az életmentő társadalmi összefogás.

A hét eseményei

Elfoglalták a Bazilikát

Fejetlen tévé

A Fidesz felmondta a megállapodást – állították lapunknak szocialisták, hogy miért járt kudarccal a közszolgálati televízió elnöki tisztének betöltése. Ha ez igaz, akkor ezzel együtt az a feltételezett alku is borult, amelyben kormányoldal és ellenzék megállapodott: mely újságírók és szerkesztők dolgozhatnak a tévében, és kik nem.

Befenyít az IMF - Ha trükközünk, nincs hitel

Miközben kormánykörökben már decemberben köztudott volt, hogy baj van a magyar költségvetéssel, újra külső segítség, az IMF delegációjának megjelenése kellett ahhoz, hogy az ország vezetői minderről a lakosságot is tájékoztassák. Úgy tudjuk, a Fidesz már azon dolgozik, hogy 2010-ig – várható kormányra kerülésükig – jó kapcsolatot építsenek ki az IMF-fel, mivel nekik is szükségük lesz a Valutaalap segítségére.

Hit és értékek

Ne higgy, csak élj!

„Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódj tovább, kezdd el élvezni az életet!” – ez az üzenet áll mostantól számos busz oldalán Nagy-Britanniában, ahol egy szűk csoport szervezett kampány keretében igyekszik ellensúlyozni az állítólagos vallásos túlsúlyt, és hangot adni saját nézeteinek. A válasszal a másik oldal sem késlekedett: máris panaszt tettek a reklámokat szabályozó hatóságnál, amiért a kampány szervezői dokumentumokkal nem igazolható állítást tettek közzé.

HÁTTÉR

A hét eseményei

Yahoo-elnöknőMégsem a korábban nagy esélyesként beharangozott jelenlegi elnök, Susan Decker került ismét a gondokkal küzdő internetes kereső élére. A pozíciót végül a 60 éves Carol Bartz nyerte meg, aki előtte 14 évig vezette az Autodesket, egy sikeres, tervezőszoftvereket gyártó céget.

2009. január 16-ai számunkban írták

Vallásügyi figyelmeztetés

A Hálón vesd ki a hálód!

Sajnálatos módon a gazdasági válság nagymértékben sújtja a kisvállalkozókat. Ilyenkor a kis cégek vezetői megpróbálják meghúzni az amúgy is szűk nadrágszíjat, és a költségek lefaragásával igyekeznek talpon maradni. A válság idején azonban egyáltalán nem mindegy, mely kiadások kerülnek a megnyirbálásra szánt kosárba.

Zavar az erőben

A hazánkban 2008 őszén kibontakozó pénzügyi és gazdasági válság a legtöbb embert előbb-utóbb választás elé állítja: valamilyen kiadásáról le kell mondania. Ilyenkor rendszerint a luxuskiadásnak nevezett tételek kerülnek előtérbe. Kérdés azonban, hogy a mára már életünk szerves részét képező mobiltelefonálás is ide tartozik-e?

Legnehezebb a sikerből tanulni

Állítólag volt Önben egy kis drukk a hétfő délelőtti edzés előtt. Három olimpiai győzelem után miért?–ŰÚjabb négyéves ciklust kezdtünk el. Ha ennek tisztességes és eredményes elvégzése előtt az emberben nincs meg az a feszültség, ami élete legelső edzése előtt megvolt, akkor az eredmény sem lesz jó. És ez így helyes. Aztán az edzés közben rájöttem, hogy nem nekem kell drukkolnom, inkább oldanom kell a fiatal és a válogatott edzésén először részt vevő játékosok drukkját.

Turullal alázzák a zsidókat

Jogerős bírósági ítélet ellenére fél éve nem bontatja le a IX. kerületi önkormányzat az Istenhegyi út – Böszörményi út sarkán (XII. ker.) építési engedély nélkül felállított turulszobrot egy sajátos jogértelmezés alapján. Az immár több mint három éve érinthetetlennek tűnő emlékmű antiszemita zarándokhellyé vált, ahol a szónokok olykor nyíltan zsidóznak.

Polgári őstörténet

Magyarországon kétféle történelemszemlélet létezik: egy „hivatalos”, akadémiai és egy másik, amit az illendőség kedvéért nevezzünk egyszerűen csak „alternatív”-nak. Az alternatív történelemszemlélet, „kutatás” alapvetően a magyar történelem két végpontjánál, a magyar őstörténetnél, illetve a 20. század történelménél csúcsosodik ki; ezek azok a történelmi korok, amelyekkel kapcsolatban a honfiúi kebel irtózatos mennyiségben elkezdte gyártani a fércműveket.

Jurassic Park élőben

Kézzelfogható közelségbe került a genetika egyik Szent Grálja, a mamutklónozás, miután amerikai és orosz kutatóknak sikerült feltérképezniük a mamut genetikai állományának mintegy nyolcvan százalékát. A nemzetközi kutatócsoport tagjai Szibériában megfagyott mamutok szőrzetéből nyerték ki a meglepően jól konzerválódott DNS-darabkákat, amelyekből végül sikerült a genom nagy részét rekonstruálni.

Hulljon a férgese?

A klónozással kapcsolatban szűnni nem akaró viták egy része etikai síkon zajlik. A megválaszolatlan kérdések sora tavaly újabbakkal gyarapodott, amikor Angliában tizenegy embriót hoztak létre egy család megbízásából, hogy ki­szűr­jék a mellrákra való hajlamot a soron következő gyermeknél. A génmutációt nem hordozó öt utód életben maradhatott, a többit egyszerűen megsemmisítették.

KÁVÉSZÜNET

Támad a por

A gázcsap elzárása után azzal kellett szembenéznünk, hogy szmogriadó miatt korlátozásokat vezettek be a közlekedésben. Azóta a levegő tisztult, így fellélegezhetnek azok, akik autó nélkül nem is tudják elképzelni a hétköznapokat. Az igazán mély lélegzetvétellel azonban még várniuk kell a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban élőknek.

Életünk megédesítője

Ha a hideg reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered, fertőtleníts mézzel! Kortyold a vele készült teát, vagy kend a bőrödre, hajadra! A méz a természet egyik legízletesebb és legsokoldalúbb vitaminbombája is: az a csodálatos táplálék, amely a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.

Kislányok nagykövete

Ilyen nincs – mondhatnánk, ha Waris Dirie személye nem volna élő bizonyíték. Egy kelet-afrikai nomád, sátorlakó család sarjaként Waris kijut nyugatra, befut mint a ’90-es évek egyik legkeresettebb szupermodellje, páratlan hírnevét mégis gyerekkora és megnyomorítása nyilvánosságra hozatalával és ezzel összefüggésben emberi jogi küzdelmével öregbíti. Mindehhez alapjaiban elég volt szomáliainak – pontosabban szomáliai nőnek – születnie.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!