hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Befenyít az IMF - Ha trükközünk, nincs hitel

2009. 01. 17.
Miközben kormánykörökben már decemberben köztudott volt, hogy baj van a magyar költségvetéssel, újra külső segítség, az IMF delegációjának megjelenése kellett ahhoz, hogy az ország vezetői minderről a lakosságot is tájékoztassák. Úgy tudjuk, a Fidesz már azon dolgozik, hogy 2010-ig – várható kormányra kerülésükig – jó kapcsolatot építsenek ki az IMF-fel, mivel nekik is szükségük lesz a Valutaalap segítségére.

Mint arról korábban írtunk, az MSZP vezérkara és a kormány előtt már decemberben világos volt, hogy a romló európai gazdasági helyzet miatt változtatni kell a költségvetésen. (Jön a hét szűk esztendő? – Hetek, 2008. december 31.) A helyzetet a közvélemény előtt Dominique Strauss-Kahn, az IMF igazgatójának váratlan megjelenése tette egyértelművé, aki villámlátogatása során végiglátogatta a magyar politikai és gazdasági élet vezetőit. Találkozott a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel, Orbán Viktorral és az Ország­gyűlés Költségvetési Bizottságának fideszes elnökével, Varga Mihállyal, illetve a Magyar Nemzeti Bank vezetőivel és vezető bankárokkal is.

Mind kormánypárti, mind ellenzéki forrásokból úgy értesültünk, hogy a magyar politikai elit letette a „nagy esküt”, hogy hazánk tartja a tavaly októberben kikönyörgött IMF-hitel egyik feltételeként megszabott 2,6 százalékos államháztartási hiányt. Bár az IMF vezetője nem fogalmazott élesen, jelenléte és fellépése mégis azt sugallta, hogy ha nem így történik, akkor felmerülhet az országot tavaly a pénzügyi csődtől megmentő hitel folyósításának leállítása. Ez egyébként újra felvetné az államcsőd rémét, mert – egybehangzó bankárvélemények szerint – a piacról jelenleg nem kölcsönöz senki sem a magyar államnak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az állampapírpiacunk továbbra is annyira befagyott állapotban van, hogy az állam jelenleg ki sem megy a piacra árulni a papírjait. Másik lehetőségként – az IMF-hiteltől való elesés miatt – olyan mértékű megszorító csomagra lenne szükség, melyet az ország még soha nem élt át.

A kormányfő azonban megígérte az IMF-delegációnak, hogy tartják a megígért útirányt, cserében Strauss-Kahn a sajtótájékoztatóján megdicsérte Magyarországot, mondván, eddig jó teljesítményt nyújtottunk. Az igazgató látogatását a Fidesz meglepően visszafogottan fogadta, kerülte az éles és kritikus nyilatkozatokat. Két forrásból is úgy értesültünk, hogy emögött többek között az a számítás áll, hogy amennyiben 2010-ben a jobboldal zászlóshajója jut kormányra, akkor elemi érdeke lesz az IMF-fel való harmonikus együtt­működés, különösen azért, mert a most felvett hitelek többnyire abban az időszakban kerülnek törlesztésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!