hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arányos és jogszerű
A Hamasz elleni hadművelet és a nemzetközi jog

2009. 01. 17.
Izrael gázai hadművelete vegyes fogadtatásban részesült. Agresszió és népirtás, a palesztin holokauszt, gyerekgyilkos Izrael, náci zsidók: ilyen és ehhez hasonló szlogenek lepték el a világ nagyobb városainak utcáit. Az Izrael mellett tüntetőket Londonban és Oslóban is tettleg bántalmazták.

Az Arab Liga és országai jogellenes agressziót emlegetnek és a zsidó államot népirtással vádolják. Mindemellett kritikai hangok is megszólaltak: a Hamasz elkerülhette volna a háborút, ha tiszteletben tartja a korábbi tűzszünetet.

A Nyugat egyértelműen az iszlám terrorszervezetet vádolja a háború kirobbantásával és hangsúlyozza: Izraelnek joga van megvédeni polgárai biztonságát. Ám hozzáteszik: a zsidó államnak ezt a jogát a nemzetközi jog keretein belül kell érvényesítenie.

A leggyakoribb vád, hogy a zsidó állam aránytalan erőt alkalmazott és ennek köszönhető az arab oldalon a nagyszámú polgári áldozat. Ezt hangoztatta Ban-Ki Mun ENSZ-főtitkár és a világszervezet emberi jogokkal foglalkozó főbiztosa, Richard Falk, a szervezet rapportőre, Nico­las Sarkozy francia köztársasági elnök, Gordon Brown és külügyminisztere, David Miliband, valamint a magyar külügyminisztérium nyilatkozata is. Ettől eltérő hangok is megjelentek: Franco Frattini volt igazságügyi biztos és az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány szóvivője szerint is Izrael szorosan tartotta magát a nemzetközi jog előírásaihoz és emiatt bírálat nem érheti. George Bush, távozó amerikai elnök is kiállt Izrael önvédelmi joga mellett. Ennek értékéből levon, hogy az ENSZ BT tűzszüneti felhívásának elfogadtatását az amerikai küldött tartózkodása tette lehetővé. A kritikusok célja a hadműveletek befagyasztása volt. A BT-határozatot azonban mindkét fél, a Hamasz és Izrael is elutasította.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!