hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Turullal alázzák a zsidókat

2009. 01. 17.
Jogerős bírósági ítélet ellenére fél éve nem bontatja le a IX. kerületi önkormányzat az Istenhegyi út – Böszörményi út sarkán (XII. ker.) építési engedély nélkül felállított turulszobrot egy sajátos jogértelmezés alapján. Az immár több mint három éve érinthetetlennek tűnő emlékmű antiszemita zarándokhellyé vált, ahol a szónokok olykor nyíltan zsidóznak.

Aligha vádolható a magyar zsidóság azzal, hogy generálisan támadja az ősi magyar jelkép, a turulmadár szoborként való megjelenítését a köztereken. Hiszen több mint 300 ilyen motívummal ellátott emlékmű áll az országban, Tatabányától a budapesti Várig, amelyek túlnyomó többsége ellen semmiféle kifogás nem merült fel. Pedig a zsidóság jelentős része a karmai között kardot tartó és hatalmasra növelt turulmadár-verzió második világháború után felállított példányait elsősorban a nyilasok szimbolikájaként értelmezi.

A 2005 októberében építési engedély nélkül felállított hatalmas turulszobor humanista körökben azért verte ki a biztosítékot, mert azt – többek között – 410 zsidó származású magyar állampolgár emlékművére helyezték. Ez olyan, mintha a szovjetek által Csepelről malenkij robotra elhurcolt, és Szibériában elpusztult vasgyári munkások emlékművére egy hatalmas ötágú vörös csillagot helyeznének, arra hivatkozva, hogy ez a csillag a munkásmozgalom régi jelképe.

A XII. kerületi önkormányzat a jogerős bírósági ítéletre fittyet hányva ismételten fennmaradási engedélyt kért az építési hatóságként kijelölt I. kerületi önkormányzattól, amely azt július 3-án annak ellenére megadta, hogy korábban egyszer már elrendelte a turul bontását. A Közigazgatási Hivatal másodfokon megváltoztatta ezt a határozatot és annak harminc napon belüli bontását rendelte el. Egyben 2008. július 15-én végre elvette az építésügyi hatósági hatáskört az I. kerülettől, és a IX. kerületi önkormányzatot jelölte ki a turulszobor bontásának végrehajtására. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere július 24-én pert indított a Közigazgatási Hivatal határozata ellen, egyben arra kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy amíg e perben nem születik döntés, addig függessze fel a még 2008. március 4-én hozott, a turulszobor lebontását jóváhagyó jogerős ítélet végrehajtását. A Fővárosi Bíróság ugyanazt a bírót – Dr. Réti Editet – jelölte ki, aki egyszer már jogerősen helyben hagyta a bontási határozatot. A bírónő most is elutasította az ítélet felfüggesztését, de Pokorniék a Fővárosi Ítélőtáblához vitték az ügyet, igaz – szerintük – a posta miatt túl későn. A jogvitát előre láthatólag 2009. február 12- én dönti majd el az Ítélőtábla, és azért éppen ő, mert a Fővárosi Bíróság március 3-ára napolta el a hegyvidéki szobor fennmaradási engedélye ügyében indított per tárgyalását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!