hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hulljon a férgese?
Bizonytalan az embriók és a klónok sorsa

2009. 01. 17.
A klónozással kapcsolatban szűnni nem akaró viták egy része etikai síkon zajlik. A megválaszolatlan kérdések sora tavaly újabbakkal gyarapodott, amikor Angliában tizenegy embriót hoztak létre egy család megbízásából, hogy ki­szűr­jék a mellrákra való hajlamot a soron következő gyermeknél. A génmutációt nem hordozó öt utód életben maradhatott, a többit egyszerűen megsemmisítették.

Évezredek óta kérdés, hogy mikortól számít embernek az ember. Egyes nézetek szerint a fogantatás pillanatától, hiszen már a római jog szerint is feltételes öröklési képessége volt a méhmagzatnak, azaz ha az örökhagyó elhunyt, és élve született a csecsemő, akkor örökölhetett utána.

Az Európai Parlament Politikai Bizottsága közel húsz évvel ezelőtt kimondta, hogy „az élethez való jog a fogantatás pillanatában kezdődik”, és egy évvel később elfogadták az úgynevezett „Rothley” jelentést, mely szerint „az ember soha nem tekinthető tárgynak, hanem mindig el kell ismerni személyiségét. Jogi és politikai rendszerünknek ez az alapelve kategorikusan megtiltja, hogy az emberi lény totálisan mások rendelkezésére álljon”.

A gyakorlat azonban nem ennyire fekete-fehér. Az 1997-es oviedói páneurópai egyezmény – amelyet Magyarország 2002-ben törvénnyel hirdetett ki – védi az emberi lény méltóságát, ugyanakkor rendelkezik embriókon végzett kutatásról, amely megkérdőjelezi, hogy valóban emberi lénynek tekinti-e azokat. A nemzetközi egyezményektől függetlenül a legtöbb országban szabadon végezhető abortusz a terhesség meghatározott szakaszáig, illetve végezhetőek kutatások megtermékenyített petesejtekkel. Magyarországon például a terhesség 12. hetéig van lehetőség az anya válsághelyzetére hivatkozva annak megszakítására, ekkorra az embrión – vagy a magzaton, hiszen az orvostudomány a három hónapot határozza meg választóvonalként – már megjelenik az alkar, a felkar, a kéz, a láb, az ujjak, az ujjpercek körömmel, és a fej gömbölyű és elhatárolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!