hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támad a por
Egy szmogriadó tanulságai

2009. 01. 17.
A gázcsap elzárása után azzal kellett szembenéznünk, hogy szmogriadó miatt korlátozásokat vezettek be a közlekedésben. Azóta a levegő tisztult, így fellélegezhetnek azok, akik autó nélkül nem is tudják elképzelni a hétköznapokat. Az igazán mély lélegzetvétellel azonban még várniuk kell a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban élőknek.

Az 1952-ben Londonban tapasztalható szmog volt az első olyan jelentős esemény, amely rávilágított, hogy milyen katasztrofális egészségügyi hatásai lehetnek az emberi tevékenységnek. A halálozási statisztikák megmutatták, hogy összességében 6 ezer ember életét követelte a füstköd. A mostani budapesti szmog abban hasonlít a londonihoz, hogy hasonló időjárási helyzetben alakult ki.

„A téli időszakban Magyarországon rendszeresen előfordul olyan, a levegő szennyezettsége szempontjából kedvezőtlen meteorológiai helyzet, amelynek során az alsóbb légrétegek keveredése gátolt, így a kibocsátott szennyezőanyagok feldúsulnak, nem tudnak felhígulni a tisztább légrétegekkel” – tájékoztatta lapunkat Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese. A londoni helyzethez képest lényeges különbség az, hogy az akkor jellemző széntüzelésnek „köszönhetően” főleg a kén-dioxid szennyezte a levegőt, míg ma a szálló por okozza a legtöbb nagyvárosban a problémát.

A szálló por forrásai a közlekedés, lakossági fűtés és kisebb mértékben az ipari tevékenység. A pornak az a része veszélyes, amely 10 mikrométernél kisebb átmérőjű, mert ez le tud jutni a mélyebb légutakba. Páldy Anna, az Országos Környezetegész­ségügyi Intézet főigazgató-helyettese elmondta a Heteknek, hogy a legveszélyesebb a 0,5 és az 1,5 mikron közötti por, mert az a léghólyagokból bejuthat a tüdőszövetbe, ott gyulladást okozhat, és beindíthatja a vérrögök képződését is. Így hozzájárulhat infarktus, embólia és trombózis kialakulásához. A főorvos asszony azt tanácsolja, hogy magas légszennyezettségi értékek esetén különösen azok, akik veszélyeztetettek, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és ott lehetőleg ne végezzenek fizikai munkát, és ne sportoljanak. Érdemes beszerezni por ellen védő maszkot is, például barkácsboltból vagy kerékpáros szaküzletből.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!