hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 05. 15. (XIII/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ammantól Jeruzsálemig: a Közel-Keleten járt a pápa

Ellentmondások és politikai viták sorozata kíséri XVI. Benedek szentföldi zarándokútját, amely lapzártánk után fejeződik be. A pápa nyolcnapos útja során 22 helyszínt keresett fel. A katolikus egyházfőtől Izraelben azt várták, hogy nyíltabban beszéljen a holokausztról, és hiányolták az áldozatok felé a személyes együttérzés szavait is. A pápától muzulmán részről is bocsánatkérést vártak egy korábbi beszéde miatt. Az egyházfő igyekezett minden irányba gesztusokat tenni, de úgy tűnik, politikai üzeneteivel inkább a palesztinok tudtak azonosulni.

Arcátlanságból jeles

Plazmatévék, luxushotelek, pornófilmek. Ezekre és hasonló, munkájukhoz „nélkülözhetetlen” dolgokra költik a brit kép­viselők válság idején is az adófizetők pénzét – derült ki azokból a dokumentumokból, amelyeket folytatásokban hozott nyilvánosságra a brit The Daily Telegraph.

„Silvio papi” kalandjai

A miniszterelnök válásától hangos az olasz sajtó. Silvio Berlusconi felesége megelégelte férje kilengéseit, és rövid úton miniszterré, képviselővé avanzsáló nőismerőseit, akiknek érdemei inkább a külsejükön, mint a teljesítményükön alapulnak. Az utolsó cseppet egy 18 éves lány jelentette, akinek a 73 éves kormányfő – „Silvio papi” – pazar ajándékot vitt születésnapjára.

Belföld

A hét eseményei

Rossz a kajaHetvennyolcan, többségükben kisiskolások kaptak hasmenést szerdára virradóra a főváros XI. kerületében, közölte az ÁNTSZ, amelynek kerületi intézete megkezdte a járványügyi és élelmezés-egészségügyi kivizsgálást.

Esélytelenek nyugalma

„Akár te is lehetsz uniós képviselő, ha jelentkezel! Kétnaponta sorsolás, még 40 hely kiadó a listán” – kecsegtetett nem akármilyen lehetőséggel az euró-pai parlamenti választásra készülő In­­ter­­netes Demokrácia Pártja. A nagy pártok árnyékában feltörekvő „kicsik” komoly média- és anyagi hátteret nélkülözve folytatják szélmalomharcukat többek között olyan célokért, mint a képviseleti demokrácia megújítása, a tőkések megregulázása vagy éppen a Szent Korona védelme. Ugyanakkor még a listaállításhoz szükséges kopogtató­cédulák összegyűjtése is keveseknek sikerült.

Autósnyúzás 2009

A múlt hét egyik reggelén titokzatos csomagot találtak több szerkesztőség postaládájában is, amely az egyik belvárosi parkolóőrök ellenőrzésével foglalkozó cég lízingszerződését tartalmazta egy 67 millió forintos Ferrarira, amit a befolyó profitból vásároltak. Hogy ki és miért juttatta el a szerződést az újságokhoz, máig kérdéses, bár a korábbi helyett egy esetleges másik céggel kötendő új megállapodás egészen más megvilágításba helyezné az ügyet.

Nemzetközi terror itthon

Magyarországra és Romániába is ad el fegyvereket a Hezbollah libanoni terrorszervezet – állította egy kuvaiti professzor az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban vetített előadásában. A Nemzetbiztonsági Hivatalnál és a Nemzeti Nyomozó Irodánál nem tudnak a beszéd elhangzásáról, így a kijelentés valóságtartalmáról sem nyilatkoztak lapunknak. Szakértők szerint ugyanakkor nem lenne meglepő, ha az egyre inkább radikalizálódó hazai szélsőséges csoportok nemzetközi kapcsolatokra tettek volna szert.

Tanulópénz

Nyomon vannak a rendőrök annak a bandának a felderítésében, amelyik idősebb szí­né­szektől, képző­mű­vé­szektől, tudósoktól és íróktól csalt ki több tízmillió forintot. A jó­hi­szemű áldozatok egy „belsős” tippadót sejtenek a háttérben.

Hit és értékek

Ki volt Wagner? - Egy művész vallása

Idén is megrendezik a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat, melyeknek keretében a világon alighanem egyedülálló módon, egymást követő estéken mutatják be a bayreuthi zeneszerző nagyszabású kompozícióját két alkalommal is: A Nibelung gyűrűjét, valamint a Grál-lovagról szóló Parsifalt Fischer Ádám vezényletével. Míg a monumentális vállalkozás résztvevői joggal büszkélkedhetnek azzal, hogy Wagner eredeti elképzelései szerint viszik színre a Ringet, addig a mestertől vett idézetekkel szélsőségesen antiszemita honlapokon találkozunk.

HÁTTÉR

Törpéből agyaglábú óriás

Az Európai Unió történetének legnagyobb bővítését hajtotta végre öt évvel ezelőtt. Annak ellenére, hogy a hivatalos brüsszeli álláspont szerint a régi és az új tagállamok egyaránt nyertek, a bővítés vegyes érzelmeket, sőt sok esetben csalódást kelt az unió mindkét felén. A várakozások ugyanis jóval nagyobbak voltak, főként a csatlakozó államok részéről.

Mérlegvonás ideje

Mit tudunk felmutatni az elmúlt öt évből? Megérte-e az Európai Unióhoz csatlakozni? Az ötéves évforduló a mérlegvonás ideje. Talán túl nagy várakozással indultunk el - így nem véletlen, ha mára mi lettünk a legszkeptikusabbak az egész unióban.

Ötvenkétezer tanú

A közép-kelet-európai régióban elsőként, Európában a berlini Freie Universität után másodikként érhető el Magyarországon, a Közép-európai Egyetem (CEU) könyvtárában a Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumának anyaga, amely holokauszt- túlélőkkel készített videointerjúkat tartalmaz. A kezdeményezés Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendezőtől származott, aki 1994-ben alapított egy intézetet azzal a céllal, hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásait videointerjúk formájában rögzítse.

Haláltábor, szükséglakás, utca

A 83 éves asszonyt ki akarták tenni 22 négyzetméteres budafoki szükséglakásából. Ez így önmagában is húzós hírmondat, hát még ha azt is hozzátesszük, hogy a 83 éves mama roma származású holokauszttúlélő.

Hitler és a melegek

Jonathan Littel A jóakaratúak című könyve egy meleg náci tiszt szemüvegén keresztül tárja elénk a vészkorszak borzalmait. A sok helyütt nyílt pornográfiát tartalmazó leírások több olyan kérdést is felvetnek, amelyek régóta foglalkoztatják a holokauszt témája iránt nem csak felszínesen érdek­lődőket. Hogyan viszonyultak a nácik a homoszexualitáshoz? Milyen politikát folytattak melegkérdésben? Legenda vagy valóság a homoszexuálisok holokausztja?

Egy hungarikum küzdelmei

Délután két óra: a Hollóházi Porcelángyárban lejárt a nyolcórás műszak. Néhány tucat ember távozik a gyárkapun át, egy részük a buszmegállóban várakozik. „Amikor még tonnaszámra gyártottuk a porcelánt, műszakváltáskor akár fél órán keresztül is özönlöttek az emberek” – feleli érdeklődésünkre egy középkorú munkás.

Miért nem jön a gyerek?

Eddig is sokan halogatták a gyermekvállalást, de a családtámogatási rendszer megkurtítása ezt még inkább fölerősítheti. Ha a gyermektelenség tömegessé válik, elfogadottsága is megnő. A folyamat egyik nagy nyertesei az antibébi tabletták gyártói.

Az MSZP Waterlooja

A drámai pécsi választási eredmények miatt az MSZP-ben sokan szembenézést sürgetnek a Gyurcsány-korszakkal. A Fidesz politikusai viszont egyre közelebb érzik magukhoz a kormányrúd megszerzését és a kétharmados győzelmet. Nem alaptalanul.

KÁVÉSZÜNET

Történelmi siker kapujában a Győr

Tíz év után újra magyar csapat gyűjtheti be a legrangosabb európai kézilabdakupát. A Győri Audi ETO KC női kézi­labdacsapata idegenben megszerzett kétgólos előnnyel várhatja a szombati veszprémi döntőt.

Plasztik-angyalok

Úgy tűnik, hogy a Vatikán tanult A Da Vinci-kód körüli botrányból. A most filmre vitt Dan Brown-történettel kapcsolatban alig nyilatkoznak, elkerülve ezzel, hogy ingyenreklámot szerezzenek a könyvnek. Csalódott is volt a rendező, Ron Howard, hogy senki nem tüntetett a római filmbemutatón. Igaz, az Angyalok és démonok nem a kereszténység alapigazságait, hanem „csak" a katolikus egyházat támadja.

Majsa forever!

Kiskunmajsa fiatal város a Dél-Alföldön, a Duna-Tisza közén. Hangulatos utcái, a deszkaoromzatos, napsugaras házak kellemes sétákhoz adnak keretet, miközben számos látnivalóval gazdagodhatunk. Itt is kőolajkutatás közben tört fel a gyógyvíz, mely a reumatikus és ízületi panaszokra különösen kedvezően hat.

Rudolf Diesel rejtélyes halála

Rudolf Diesel nélkül más lenne a világ. A feltaláló tragikus módon, mindössze 55 évesen vesztette életét, ám halálát a mai napig homály és rejtélyek övezik. 1913. szeptember 29-én éjszaka Antwerpenből a Dresden nevű hajón indult Angliába, hogy vállalata számára egy vadonatúj üzemet nyisson Ipswichben. Amikor azonban a komp kikötött, Diesel már nem volt a fedélzetén. Kabinjában lévő ágyát is érintetlennek találták. Néhány nap elteltével tengerészek halászták ki tetemét a tengerből, ám az azonosítás után – a kor szokásainak megfelelően – örökre hullámsírba temették.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!