hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki volt Wagner? - Egy művész vallása

2009. 05. 16.
Idén is megrendezik a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat, melyeknek keretében a világon alighanem egyedülálló módon, egymást követő estéken mutatják be a bayreuthi zeneszerző nagyszabású kompozícióját két alkalommal is: A Nibelung gyűrűjét, valamint a Grál-lovagról szóló Parsifalt Fischer Ádám vezényletével. Míg a monumentális vállalkozás résztvevői joggal büszkélkedhetnek azzal, hogy Wagner eredeti elképzelései szerint viszik színre a Ringet, addig a mestertől vett idézetekkel szélsőségesen antiszemita honlapokon találkozunk.

Richard Wagner kétségtelenül hatalmas életművet hagyott hátra. Olyan komponista volt, aki zenéjével, operáival, tetteivel, írásaival vihart kavart már életében, és azóta is megosztja a zenésztársadalmat. Gyerekkorában korántsem volt biztos a hivatását illetően, csaknem minden művészeti ággal próbálkozott: festészettel, irodalommal, majd minimális zenei előképzettség után vált az operairodalom vezéralakjává. Tevékenysége viszont nem csupán a zeneszerzésre irányult, személyében egyesül az író, a rendező, a színész, a gondolkodó is.

A művész-forradalmár gyökerei

Richard Wagner 1813-ban született Lipcsében, egy kispolgári család kilencedik és egyben legkisebb fiúgyermekeként. Egy területen sem ért el kimagasló eredményeket, első zongoratanára úgy vélekedett, zenész bizonyára sosem válik majd belőle, végül azonban mégis a zene mellett döntött. Színházakban kezdett el dolgozni, majd miután 1839-ben adósságai miatt szökni kényszerült, elhatározta, hogy Párizsba megy szerencsét próbálni. Ám első igazán wagnerinek mondható operáját, a Rienzit nem fogadták a francia színházak. Csalódottságában párizsi élményeit novellában örökítette meg, melyben megfogalmazta ars poeticáját is. Mondataiból világosan látható, hogy életét teljes mértékben a művészetnek szentelte, és azt magasabb rendű valóságként állította be nemcsak önmaga előtt, hanem az egész művésztársa­dalom előtt is, amivel lerakta egyfajta művészetvallás alapjait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!