hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi terror itthon
Flores volt a kapocs a militáns iszlám és a magyar szélsőjobb között?

2009. 05. 16.
Magyarországra és Romániába is ad el fegyvereket a Hezbollah libanoni terrorszervezet – állította egy kuvaiti professzor az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban vetített előadásában. A Nemzetbiztonsági Hivatalnál és a Nemzeti Nyomozó Irodánál nem tudnak a beszéd elhangzásáról, így a kijelentés valóságtartalmáról sem nyilatkoztak lapunknak. Szakértők szerint ugyanakkor nem lenne meglepő, ha az egyre inkább radikalizálódó hazai szélsőséges csoportok nemzetközi kapcsolatokra tettek volna szert.

Az al-Dzsazíra által közreadott előadásában Al-Nafiszi professzor  (kis képünkön) arról beszélt, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrorakciók eltörpülnének egy tömegpusztító fegyverekkel az Egyesült Államok területén végrehajtott támadás mellett. A tudós, aki a kuvaiti parlamenti elnök volt tanácsadója, elmondta, hogy a Hezbollahnak - mint ahogy más terroristáknak is - vannak laboratóriumai, ahol vegyifegyverek előállításán dolgoznak. Reményét fejezte ki abban, hogy az iszlamisták antraxszal követnek majd el merényletet, amelyben több százezer amerikai leli halálát. A professzor szerint a libanoni terrorszervezet Magyarországra és Romániába is ad el fegyvereket.

Lapunk érdeklődésére a Nemzeti Nyomozó Irodánál és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) is azt közölték: nem tudnak a szóban forgó beszédről. A nyomozóiroda illetékese ehhez azt is hozzátette, hogy a téma nem az ő hatáskörükbe tartozik, próbálkozzunk az NBH-nál. Megkerestük Libanon budapesti nagykövetségét is, ám Stephan Charbel nagykövet közölte: ők sem tudnak semmit a kuvaiti professzorról és a Hezbollah állítólagos magyarországi tevékenységéről.

A témáról az al-Dzsazíra felvételei alapján beszámoló ATV-nek nyilatkozva Kiss Álmos Péter katonai szak-értő nem zárta ki, hogy kapcsolat van a magyar szélsőségesek és a libanoni terrorszervezet között. „Magyarország éppúgy nincs elfelejtve, mint Spanyolország, vagy mint ahogyan nincs elfelejtve a Balkán. Azt üzenik az al-Dzsazíra hallgatóinak és nézőinek, hogy Magyarországot megint a térképre tesszük, megint meg akarjuk hódítani" - fogalmazott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!