hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Majsa forever!

2009. 05. 16.
Kiskunmajsa fiatal város a Dél-Alföldön, a Duna-Tisza közén. Hangulatos utcái, a deszkaoromzatos, napsugaras házak kellemes sétákhoz adnak keretet, miközben számos látnivalóval gazdagodhatunk. Itt is kőolajkutatás közben tört fel a gyógyvíz, mely a reumatikus és ízületi panaszokra különösen kedvezően hat.

Gépjárművel a helyszín megközelíthető az M5-ös autópályán a kiskunfélegyházi lejárótól Kiskunhalas irányába. A látnivalók a Petőfi tértől néhány perces sétával elérhetők. Így a Konecsni György Helytörténeti Múzeum is, melyben állandó és időszaki kiállítások láthatók. Az állandó kiállítások közül mindenképpen érdemes megtekinteni a néprajzi kiállítást, mely a város történelmét mutatja be; az itt született és európai hírnevet szerzett Konecsni György grafikusművész munkásságát bemutató kiállítást, illetve Járicz Józsa Kiskunmajsán készített képzőművészeti alkotásainak gyűjteményét is. A múzeumhoz szorosan kötődik a Tájház: az 1850 körül épült nádtetős, háromosztatú, középpadkás, szabadkéményes építmény a Kiskunság jellegzetes népi építészeti emléke.
1999 márciusában avatták fel az ország első és mindmáig egyetlen ’56-os múzeumát. Az alapító Pongrátz Gergely, a Corvin köz legendás főparancsnoka, aki saját erőből állított emléket 1956 hőseinek. A múzeum – a várostól mintegy 4 kilométerre – a Szegedre vezető főút mellett, az egykori népiskola épületében kapott helyet. A kiállított relikviák, dokumentumok, képzőművészeti alkotások jó részét az egykori bajtársak ajánlották fel. A Hadtörténeti Múzeum révén korabeli arzenál is megtekinthető a Molotov-koktéltól a T–55-ös harckocsiig.
A város legkiemelkedőbb idegenforgalmi objektuma a Jonathermál Zrt. által működtetett termálfürdő. Az üdülőtelepet a Jászszentlászlóra vezető úton lehet elérni, de kerékpárút is összeköti Majsával. Elsősorban a mozgásszervi betegségekben szenvedők találnak itt enyhülést, de az impozáns, fedett csarnokban úszómedence és szauna is várja a pihenni vágyókat. A szabadban gyönyörűen parkosított strand, fákkal övezett gyógymedence, gyermekpancsoló, valamint „háromgenerációs fürdő”, játszótér található. Az élményfürdő és a csúszdapark között 2005 nyarán adták át a hullámmedencét, amely 80 cm-es hullámokkal idézi fel a tenger hangulatát. A termálfürdő tőszomszédságában európai színvonalú üdülőfalu várja a vendégeket: a Lópofa Csárda és Lovarda, amely felhőtlen kikapcsolódási lehetőséget kínál a lovassport szerelmeseinek (túralovaglás, kocsikázás).
A környék felfedezéséhez remek közlekedési eszköz a Jakab kispöfögő: a Kiskunmajsáról induló, kecskeméti végállomású kisvasút. Soltvadkert irányába 4 km-re találjuk a vidék ritka természeti értékeit, a Bodoglári homokbuckákat. A 720 hektáros igazi kiskunsági buc­kavidéket 1984-től védetté nyilvánították. A meredek oldalú buckák sok szépséget rejtenek a pannon jellegű és kontinentális elemekben gazdag, nyílt homokpusztagyeppel és a gazdag cserjeszintű galagonyás-nyáras erdőfoltokkal. Amikor tavasszal virágba borul, feledhetetlen látványt nyújt. A területen kijelölt utak vezetnek a legszebb és legjellegzetesebb helyekre. Nyár elején a virágzó árvalányhaj kényezteti el az arra járó utazót. Ám a rózsaszín virágú, nyúlánk, úgynevezett tartós szegfű – mely vadvirág kizárólag itt él a világon – igazi hungarikumnak számít.
A mezőket járva a sétáló turisták találkozhatnak az állatvilág jellemző fajaival, köztük őzekkel, nyulakkal, fácánokkal. A térség jellegzetes madara a gólya, mely épületek kéményére, villanykaróra építi hatalmas fészkét. Legféltettebb állattani értéke az igen ritka ugartyúk. Barangolás közben érdemes megnézni a környék jellegzetes tanyavilágát is: a települések körül szétszórtan épületcsoportok, tanyák találhatók, melyek lakói elsősorban földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, és sajátos folklórral rendelkeznek az Alföldön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!