hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi siker kapujában a Győr
BL-döntő: kétgólos előny a hazai visszavágó előtt

2009. 05. 16.
Tíz év után újra magyar csapat gyűjtheti be a legrangosabb európai kézilabdakupát. A Győri Audi ETO KC női kézi­labdacsapata idegenben megszerzett kétgólos előnnyel várhatja a szombati veszprémi döntőt.

Megismételné a Dunaferr 1999-es sikerét, és véget vetne saját pechsorozatának a Győri Audi. A Duna-partiak tíz éve – Zsiga Gyula vezetésével – hódították el a Bajnokok Ligája trófeáját, a győriek viszont az utóbbi két évben csak az elődöntőig jutottak, ráadásul ötször bukták el egyéb európai kupasorozatok döntőit.
1999-et megelőzően egyébként magyar csapat csak 1982-ben tudott győzni a legrangosabb európai kupasorozatban, a BL elődjének számító Bajnokok Európa Kupájában. A Mocsai Lajos vezette Vasasnak akkor az elődöntőben a tízszeres BEK-győztes Szpartak Kijevet kellett maga mögé utasítania, hogy a döntőben a Radniæki Beograddal játszhassanak, amely gyakorlatilag a jugoszláv válogatott keretet vonultatta fel.
Nem állítható, hogy ugyanilyen különbség lenne a dán Viborg HK és a Győri Audi között, ugyanakkor jelzésértékű, hogy az északiak négyszer akkora költségvetésből – mintegy 1,6 milliárd forintnak megfelelő összegből – gazdálkodnak, mint magyar riválisuk. Mindenestre bravúrként értékelhető, hogy a dániai Aalborg városában lezajlott odavágón – fantasztikus teljesítménnyel – Konkoly Csaba (kis képünkön) együttese legyőzte a Viborg gárdáját 26:24 arányban.
A lányokat mintegy háromezer győri szurkoló kísérte el a helyi, rendkívül erős bajnokság győz­tese elleni mérkőzésre.
A túlzott magabiztossággal pályára lépő dán bajnokcsapat legerősebb játékosa, Bojana Po­povic a lelátóról volt kénytelen biztatni csapattársait, ugyanígy a ma­gyar válogatott irányító, Görbicz Anita sem segíthette a pályán belül klubtársait.
A rendkívüli tehetség egy Ferencváros elleni mérkőzésen szenvedett súlyos keresztszalag-sérülést, ami miatt nem játszhatott az első mérkőzésen. Míg sokan reménykedtek Anita hatalmas akaraterejében, Vanyus Attila klubelnök egyértelműen kijelentette, hogy nem játszhat a visszavágón sem, akármilyen eredménnyel is jár az artoszkópos vizsgálat, mely eldönti, szükség van-e műtétre. Posztján Tomori Zsuzsanna játszott sikeresen, hét gólt szerezve. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Pálinger Katalin, aki több bravúros megoldást bedobva védte a góloktól kapuját. Mezőnyben a bal átlövő szerepben Kovacsics Anikó játéka volt figyelemre méltó, amit azonban a 25. perc után már nem élvezhettünk, ugyanis egyből piros lappal kiállította a német játékvezető. Így három gól szerepel a neve mellett. Vérten Orsolya hat, míg Herr Orsolya öt találattal járult hozzá a sikerhez.
„Úgy érzem, hogy védekezésben világszínvonalút nyújtott a Győr, és ennek köszönheti sikerét – nyilatkozta a sporthirado.hu-nak Imre Vilmos, a női válogatott szövetségi kapitánya. Majd hozzátette: – Ami nagyon fontos, hogy szakmailag nem volt gyenge pont a csapatban, mindenki magas szintű teljesítményt nyújtott. Már a mérkőzés előtt is azt nyilatkoztam, hogy Görbicz Anita pótlásához az kell, hogy mindenki egy picivel többet hozzon ki magából. A védekezés és persze Pálinger Katalin bravúrjai mellett a csapat egységének és küzdőszellemének köszönheti sikerét az ETO.”
A lányok május 16-án szombaton a Veszprém Arénában vívhatják ki a végső győ­zelmet a Viborg felett. „Még csak az első félidőn vagyunk túl. Remélem, nyerünk!” – nyilatkozta a dán csapat vezetőedzője, Jakob Vestergaard, aki szerint a csapata még egyszer nem tud ilyen rossz teljesítményt nyújtani. A 16 óra 15 perckor kezdődő mérkőzésnek azért Veszprém ad helyet, mert a győri pálya ekkora esemény  megrendezésére alkalmatlan. Így a Rába-parti alakulat nem tud saját otthonában játszani. A héten két nap alatt négy alkalommal is Veszprémben edzettek a lányok, hogy belakják a csarnokot. A legalább hatezer otthoni szurkoló minden valószínűséggel meg fogja teremteni a hazai pálya hangulatát, vagy még annál is jobbat. Hihetetlen érdeklődés és várakozás kíséri az összecsapást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!