hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 09. 04. (XIII/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Afganisztán lehet Obama Vietnamja?

Az afganisztáni háború legalább annyi buktatót jelenthet az Obama-adminisztráció számára, mint amennyire az iraki háború megtépázta George W. Bush volt amerikai elnök tekintélyét – írja vezércikkében a Financial Times.

Perrel akarják tisztázni, hol született Obama

Hol született Barack Obama? Honoluluban, Vancouverben vagy Mombassában? Erre az egyszerű kérdésre sok amerikai számára nem egyértelmű a válasz. Közel hétszázezren írták alá azt a petíciót, melyben azt követelik, hogy a hawaii hatóságok tegyék közzé az elnök eredeti születési dokumentumait. A Fehér Ház és a demokraták szenátusi szóvivője nevetségesnek tartják a kérdést. A – természetesen nagy többségében republikánus – kritikusok azonban az alkotmányra hivatkoznak. A tét nem csekély: az Egyesült Államok elnöke csak olyan személy lehet, aki az Államok területén született.

Olajért merénylőt?

Kínos üggyé vált a brit kormány számára a hírhedt lockerbie-i merénylő elengedése körüli vita. A véres merénylet megszervezéséért életfogytiglani börtönre ítélt Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahit „olajért” engedték szabadon skóciai börtönéből – állítja a The Sunday Times. A vezető brit vasárnapi lap hírét a brit és a skót kormány is cáfolta.

Terroristából hadügyminiszter

A meghamisított választást, majd a teheráni tiltakozásokat követően Ahmadinezsád többségében titkos szolgákból és a világméretű terrorhálózat irányításáért és működtetéséért felelős Iszlám Forradalmi Gárda tábornokaiból álló lojális kormányt nevezett ki magának. A hadügyminiszter a kilencvenes évek egyik legsúlyosabb terrorcselekménye miatt nemzetközi körözés alatt áll.

Belföld

Dubai Nagytarcsán

A Pest melletti település, Nagytarcsa rohamléptekben fejlődik: utak, lakóparkok épülnek, legutóbbi gyümölcsként pedig augusztusban adtak át egy modern óvodát. A több éve zajló infrastrukturális fejlesztések megkoronázásaként négy év múlva valósulna meg egy gigantikus projekt, melynek keretében a településen arab beruházók felépítenék a Titanic Waterparkot, benne az egykori luxushajó tökéletes mását, méghozzá természethű tengerparti környezettel körítve!

Vita az újinfluenza elleni vakcináról

Tart az újinfluenza elleni védőoltások beadásától a háziorvosok egy része. Azt mondják, nem tudni, mi van a vakcinában, és annak milyen esetleges mellékhatásai vannak. Köreikben is terjed az összeesküvés-elmélet, miszerint az újinfluenza-járványt a gyógyszergyártók találták ki.

Romagyilkosságok - Összekuszált szálak

Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.

Akikért a harang szólt

Budapesten, a szlovák nagykövetség épülete előtt mintegy ötszázan tüntettek a szlovák államnyelvtörvény ellen kedden, a jogszabály életbelépésének napján. Közfelkiáltással elfogadták a petíciót, melyben  követelik a szlovák parlamenttől, hogy törölje el azt, helyette inkább kisebbségi törvényt alkossanak, valamint vessenek véget a Szlovákiában tapasztalható magyargyűlöletnek és magyarveréseknek. A felvidéki Dunaszerdahelyen ugyanekkor tízezer ember demonstrált a DAC stadionban, ahová érkeztek magyarok a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Magyarországról is. Délután három órakor egész Magyarországon és a világ több pontján megszólaltak a harangok.

Viktoriánus világkép - Már a kormánylistán agyalnak a Fideszben

Nem szokványos hatalomváltásra készülnek a Fideszben. Az MSZP a várakozásoknál is rosszabbul áll, a jelenlegi állapotában nem jelent ellensúlyt, miközben Orbán Viktornak nem kell gesztusokat tennie a jobboldalon senkinek, egy erőcsoporttal sem kell kiegyeznie. Információink szerint a nyár azzal telt, hogy elkezdődtek a helyezkedések a Fideszben, de az új kormánynévsor csak egy helyütt található: a pártelnök fejében.

Hit és értékek

Lesz-e új faj az ember után?

Miközben arra törekszünk, hogy a betegségek leküzdésére minél hatékonyabb és kreatívabb orvosi kezeléseket fejlesszünk ki, és a lehető legjobban késleltessük az öregedési folyamatokat, szemmel láthatóan elkerülhetetlen lesz, hogy megváltozzon az „embernek lenni” fogalma. A 21. században már egyre nehezebb különbséget tenni a mesterséges és a természetes dolgok között - mondta Ian Kerr, az „embergép egyesítési kutatások” nemzetközi díjakkal elismert szakértője. Az Ottawai Egyetem Etikai, Jogi és Technológiai Kutatások Tanszékének vezetőjével a Jobb ember készül? című előadása után beszélgettünk.

HÁTTÉR

Ez még nem a vég

Miután a két legerősebb uniós ország gazdasága növekedésbe fordult, sok elemző már a válság mélypontját látja. Úgy vélik, innen már a fellendülés következik. Egy lapunknak nyilatkozó elemző szerint nem ilyen egyszerű a kérdés, akár öt év múlva is érezhetjük a válság hatásait.

Jó szomszédi iszony

Sok elemző szerint a mélyülő szlovák-magyar ellentétek oka abban keresendő, hogy Robert Fico miniszterelnök el akarja hódítani a nacionalista szlovák tömegeket koalíciós társától, a szélsőjobboldali  Slotától, és ennek egyik hatékony eszköze a magyarellenesség. Ön mit gondol erről?

Az ufók génbanknak tekintik az emberiséget?

Az oroszok majd a franciák után a britek is hozzáférhetővé tették ufóaktáiknak egy részét a szélesebb publikum számára. A hidegháború idején tagadták, ma már mindenki előtt nyilvánvaló, hogy az európai nagyhatalmak állami szinten foglalkoztak az azonosítatlan repülő tárgyak - az ufók - megfigyelésével és az összegyűjtött információk rendszerezésével.

Máté és az első pofon

Sokféleképpen össze lehet hasonlítani a gyermekeiket nevelő családok mindennapi életét. Ennek alapja lehet a testvérek száma, a szülők iskolázottsága vagy akár a sokszor csaknem mindent meghatározó anyagi helyzet. Van azonban egy ezektől teljesen független s mégis meghatározó tényező. Amíg az egyik helyen el-elcsattan néha egy-egy tekintélyt parancsoló apai vagy éppen anyai pofon, addig máshol mindez elő nem fordulhat!

Segélyfalu - Prügy: frontközség a Taktaközben

Prügyön, a 2750 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen becslések szerint mintegy 1300 cigány él, közöttük a munkanélküliség mintegy 95 százalékos. Az önkormányzati segélyezettek között a kisebbséghez tartozók 70-80 százalékot tesznek ki. A község polgármestere és jegyzője egyaránt részt vett a Szerencsi Kistérség 2008-ban készült közös dokumentumának megfogalmazásában, melyben 18 polgármester a segélyezési rendszer megszigorítását kezdeményezte.

Európa szűkítené a kereszténység mozgásterét

Európa-szerte általános felháborodást váltott ki az Európai Parlament által még áprilisban megszavazott – a Miniszterek Tanácsa elé novemberben kerülő – új direktíva, amely a jogalkotók szerint az életkor, a fogyatékosság, a szexuális irányultság és a vallás alapján történő diszkriminációt hivatott felszámolni. Az irányelv előbbi két pontját természetesen senki sem kifogásolja, annál hevesebb vita bontakozott ki az európai egyházak képviselői, a homoszexuális csoportok és az európai jogvédők között.

Nincs nyugvópont a meleg­felvonulás ügyében

Ismét vihar dúl a melegparádé körül. A homoszexuálisok jogait védő szervezetek és a baloldali pártok szerint a homofóbok hazugságai, a  „csendes többség” álláspontját képviselők szerint pedig a meleglobbi minden ellenvéleményt össztűz alatt tartó agresszivitása keresendő a viták hátterében. Az indulatok egy meglepetésszerűen megtartott sajtótájékoztató után szabadultak el a politika és a média porondján egyaránt.

KÁVÉSZÜNET

Nem a labdára éhesek

A csaknem két hete tartó muszlim böjti időszak, a ramadán kapcsán újból fellángolt a vita: mennyiben befolyásolja a böjt a sportolók teljesítményét. A kérdés leginkább a professzionális labdarúgást érinti, hiszen a játékosoknak a bajnoki idényben folyamatosan a maximumot kell nyújtaniuk, hogy kiszolgálják a nézők és a menedzsment igényeit. Ugyanakkor a minél jobb eredményt célul kitűző trénerek könnyen „megégethetik magukat”, ha nem politikailag korrekt módon közelítenek a témához.

Rád is vár még egy dal

Szeptember 13-a a Magyar Dal Napja. Huszonkét helyszínen, köztük kilenc vidéki városban, ezen a napon ünneplik a magyar zenét. A szervezők úgy tervezik, hogy a jövőben minden szeptember második vasárnapja a Magyar Dal Napja lesz. A kezdeményezés Presser Gábor álma.

Tényleg egészséges a mangalica és a szürke marha?

Mára a hazai fogyasztókban is egyértelműen kialakult az igény a természetes vagy „bio” termékek iránt. Az egészséges táplálkozás iránti vágy újra a középpontba állította az egykor őshonos ridegtartáson nevelkedett állatokat, a mangalica sertést és a szürke marhát: ódákat hallani a telítetlen zsírokról, márványos húsokról. Népszerűségük növelésére még fesztiválokat is rendeznek, mint például a hétvégén Gyulán.

Vonalkód helyett fénykód

A vonalkód vetélytársát mutatták be a közelmúltban amerikai kutatók. A Bokode 3 milliméter átmérőjű, akár 20 méterről is leolvasható, és tízezerszer több információt lehet tárolni rajta, mint egy hagyományos vonalkódon.

A szabadság vándora és áldozata

Chris McCandless mindig is az igazira, az őszintére vágyott. Kivonult tehát a civilizációból, maga mögött hagyva a pénz és a képmutatás kötöttségeit. A teljes harmóniát kereste a természetben, ahol felépítette egyszemélyes világát, és a boldogságot kutatta lankadatlanul. Nem drogokkal lázadt, és nem akart erőszakkal változatni a társadalom visszásságain. Mégis anélkül halt meg egy elhagyatott alaszkai buszban, hogy bárkit is jobbá tett volna.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!