hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dubai Nagytarcsán
A Titanickal törne fel a Pest megyei kistelepülés

2009. 09. 05.
A Pest melletti település, Nagytarcsa rohamléptekben fejlődik: utak, lakóparkok épülnek, legutóbbi gyümölcsként pedig augusztusban adtak át egy modern óvodát. A több éve zajló infrastrukturális fejlesztések megkoronázásaként négy év múlva valósulna meg egy gigantikus projekt, melynek keretében a településen arab beruházók felépítenék a Titanic Waterparkot, benne az egykori luxushajó tökéletes mását, méghozzá természethű tengerparti környezettel körítve!

Jó úton haladnak a tárgyalások a nagytarcsai me-gaberuházás ügyében. Ha sikerül a településnek tető alá hozni a végleges szerződést az arab befektetőkkel, akkor megvalósul egy olyan, a dubai  gigaépítkezésre hajazó projekt, amelyre a helyiek eddig álmukban sem gondoltak volna. 2014-re Titanic Waterpark & Hotel néven - más hazai települések meghátrálását követően - a 3800 lelkes Nagytarcsa közelében, a fővárostól mintegy félórányira építenék meg az egykori luxushajó élethű mását, tengerparttal, pálmafákkal, trópusi környezettel és karibi hangulattal körítve. Az előzetes ismertető szerint télen-nyáron trópusi levegő- és vízhőmérséklet uralkodna itt, a mintegy ezer embert foglalkoztató gigantikus beruházás számtalan élményeleme „minden képzeletet felülmúlna". Sajtóhírek szerint a hajón belül egy négycsillagos szálloda kapna helyet, emellett konferencia- és rendezvénytermek, egy franchise-rendszerben működő Guinness-múzeum, valamint egy 50 viaszfigurát bemutató Madame Tussaud's panoptikum is látható lenne.

A hajótestet övező tóhoz kapcsolódna a 8 ezer férőhelyes „Mega Vízipark" is, amelynek belső, homokos tengerpartja és hullámmedencéje rossz időben hidraulikus tetővel fedhető. A tervezett „élményelemek" közé tartozik még a zenélő szökőkút, az amerikai mintára, interaktív kiállítóhelyként üzemeltetett „Tornádó Ház", a hatvan méter magas Eiffel-torony-másolat, az óriási versenyautóban elhelyezett Forma1 étterem vagy a Dinópark. A 60 milliárd forintos beruházás partnerei között szerepel három amerikai cég, a White Water West, a Landmark és az ITEC, továbbá a török POLIN, a Strabag és a Tér 64 építészeti stúdió.

A Titanic vízipark tulajdonképpen egy ambiciózus városvezetés pályacsúcsát jelentené. A 700 éves múlttal rendelkező, festői környezetben található, Pest melletti község, Nagytarcsa csak a rendszerváltás után tört ki a névtelenség homályából, azt követően, hogy a kilencvenes évektől megindult a főváros környéki agglomeráció felduzzadása. Ekkor lendült fel a városiak kiköltözési kedve, amit - többnyire a hiányos infrastruktúra miatt - az elmúlt években nagyarányú visszaáramlás követett. Nagytarcsa mindmáig megőrizte szívóhatását, ami a község menedzserszemléletű és az átlagosnál jóval kevésbé átpolitizált vezetésének köszönhető. Az elmúlt évtizedben mindinkább a munkahelyteremtő és családbarát beruházásokra tevődött a hangsúly, új utak épültek, kibővült a szolgáltatások köre, iskola, óvoda, bankfiók, egészségház nyílt, a településen élénk kulturális élet és vállalkozói tevékenység zajlik. Legfőképp a benépesült lakóparkok jelzik a település felfutását, az utcákat járva szembetűnően sok a gyermek és a fiatal. A település vezetői láthatóan világos prioritások mentén dolgoznak: míg a polgármesteri hivatal mindmáig őrzi szürke szocreál jellegét, addig most augusztusban adták át Nagytarcsa új óvodáját, amelyet pályázati bravúr és össznépi összefogás előzött meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!