hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dubai Nagytarcsán
A Titanickal törne fel a Pest megyei kistelepülés

2009. 09. 05.
A Pest melletti település, Nagytarcsa rohamléptekben fejlődik: utak, lakóparkok épülnek, legutóbbi gyümölcsként pedig augusztusban adtak át egy modern óvodát. A több éve zajló infrastrukturális fejlesztések megkoronázásaként négy év múlva valósulna meg egy gigantikus projekt, melynek keretében a településen arab beruházók felépítenék a Titanic Waterparkot, benne az egykori luxushajó tökéletes mását, méghozzá természethű tengerparti környezettel körítve!

Jó úton haladnak a tárgyalások a nagytarcsai me-gaberuházás ügyében. Ha sikerül a településnek tető alá hozni a végleges szerződést az arab befektetőkkel, akkor megvalósul egy olyan, a dubai  gigaépítkezésre hajazó projekt, amelyre a helyiek eddig álmukban sem gondoltak volna. 2014-re Titanic Waterpark & Hotel néven - más hazai települések meghátrálását követően - a 3800 lelkes Nagytarcsa közelében, a fővárostól mintegy félórányira építenék meg az egykori luxushajó élethű mását, tengerparttal, pálmafákkal, trópusi környezettel és karibi hangulattal körítve. Az előzetes ismertető szerint télen-nyáron trópusi levegő- és vízhőmérséklet uralkodna itt, a mintegy ezer embert foglalkoztató gigantikus beruházás számtalan élményeleme „minden képzeletet felülmúlna". Sajtóhírek szerint a hajón belül egy négycsillagos szálloda kapna helyet, emellett konferencia- és rendezvénytermek, egy franchise-rendszerben működő Guinness-múzeum, valamint egy 50 viaszfigurát bemutató Madame Tussaud's panoptikum is látható lenne.

A hajótestet övező tóhoz kapcsolódna a 8 ezer férőhelyes „Mega Vízipark" is, amelynek belső, homokos tengerpartja és hullámmedencéje rossz időben hidraulikus tetővel fedhető. A tervezett „élményelemek" közé tartozik még a zenélő szökőkút, az amerikai mintára, interaktív kiállítóhelyként üzemeltetett „Tornádó Ház", a hatvan méter magas Eiffel-torony-másolat, az óriási versenyautóban elhelyezett Forma1 étterem vagy a Dinópark. A 60 milliárd forintos beruházás partnerei között szerepel három amerikai cég, a White Water West, a Landmark és az ITEC, továbbá a török POLIN, a Strabag és a Tér 64 építészeti stúdió.

A Titanic vízipark tulajdonképpen egy ambiciózus városvezetés pályacsúcsát jelentené. A 700 éves múlttal rendelkező, festői környezetben található, Pest melletti község, Nagytarcsa csak a rendszerváltás után tört ki a névtelenség homályából, azt követően, hogy a kilencvenes évektől megindult a főváros környéki agglomeráció felduzzadása. Ekkor lendült fel a városiak kiköltözési kedve, amit - többnyire a hiányos infrastruktúra miatt - az elmúlt években nagyarányú visszaáramlás követett. Nagytarcsa mindmáig megőrizte szívóhatását, ami a község menedzserszemléletű és az átlagosnál jóval kevésbé átpolitizált vezetésének köszönhető. Az elmúlt évtizedben mindinkább a munkahelyteremtő és családbarát beruházásokra tevődött a hangsúly, új utak épültek, kibővült a szolgáltatások köre, iskola, óvoda, bankfiók, egészségház nyílt, a településen élénk kulturális élet és vállalkozói tevékenység zajlik. Legfőképp a benépesült lakóparkok jelzik a település felfutását, az utcákat járva szembetűnően sok a gyermek és a fiatal. A település vezetői láthatóan világos prioritások mentén dolgoznak: míg a polgármesteri hivatal mindmáig őrzi szürke szocreál jellegét, addig most augusztusban adták át Nagytarcsa új óvodáját, amelyet pályázati bravúr és össznépi összefogás előzött meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!