hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita az újinfluenza elleni vakcináról
Oltások és mellékhatások

2009. 09. 05.
Tart az újinfluenza elleni védőoltások beadásától a háziorvosok egy része. Azt mondják, nem tudni, mi van a vakcinában, és annak milyen esetleges mellékhatásai vannak. Köreikben is terjed az összeesküvés-elmélet, miszerint az újinfluenza-járványt a gyógyszergyártók találták ki.

„Angliában a háziorvosok ötven százaléka nem engedi magát beoltatni.” „Mi sem tudunk semmi biztosat arról, hogy milyen összetevők vannak az oltóanyagban. Azt szeretnénk kérni, hogy legyen rá bizonyíték, hogy amit beadunk, az meg fogja védeni a betegeket, és nem okozunk nekik kárt” – fogalmazott lapunknak Keszthelyi Gyula, Tard község háziorvosa.  A doktor azt is elpanaszolta, jogszabály kötelezi őket arra, hogy a nem kötelező oltásokat csak térítési díj ellenében adhatják be, ugyanakkor egy bizonyos csoport – például várandós asszonyok, krónikus betegek – esetében ezt mégis „nulla forintért” kell megtenniük.
Falus Ferenc, az ÁNTSZ főigazgatója ugyanakkor az ATV Jam című műsorában elmondta, a plusz munkáért plusz finanszírozást fognak kapni a háziorvosok. Ennek mértéke azonban még egyeztetés alatt van. Hozzátette: mintegy 3,5 millió azoknak a száma, akiknek jár az ingyenes védőoltás. Az országos tisztifőorvos szerint a háziorvosok aggodalma inkább az elégtelen finanszírozással áll összefüggésben.
A vakcinát gyártó Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt a kockázatok és mellékhatások tekintetében lapunknak elmondta, a klinikai vizsgálatokat követően, ha meglesznek az eredmények, az Országos Gyógyszerészeti Intézet információja után meg fogják tenni a szükséges tájékoztatási lépéseket. Egyébként nem várnak kockázatot okozó szövődményeket az oltóanyagtól.
Múlt héten kezdődtek az első beoltások Pilisvörösváron és Veszprémben. Megkerestük azt a pilisvörösvári háziorvost, aki már több mint kétszáz felnőttnek beadta az oltást. Tamás Ferenc elmondta, hogy az eddigi visszajelzések alapján az oltás jól tolerálható, és biztonságosnak mondható. A gyermekek oltása ezen a héten kezdődött, ezt Veszprémben végzik.
A gyermekek beoltása kapcsán Keszthelyi Gyula szerint komoly etikai kérdés, sőt akár bűncselekmény gyanúja is felmerülhet. „A cselekvőképtelen gyermekeket a szülők beviszik a rendelőbe, és olyan anyagot oltatnak beléjük, amiről nem lehet tudni, hogy lesz-e mellékhatásuk vagy sem. Nem értjük, miért erőltetik ezt. Legalább a gyerekkísérleteket hagyják abba, ez nem Auschwitz! Az orvosnak mindig azt a vezérelvet kell követnie, hogy ne ártson. Ez az én erkölcsi koordináta-rendszeremben megengedhetetlen. Egyébként a gyerekgyógyászok is a hajukat tépik emiatt” – állítja a tardi háziorvos.
Szerinte az is kérdés, hogy ha valami gond történik az oltás után, akkor kié a felelősség. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is úgy véli, ez a kérdés nincs tisztázva jogilag, és megérti azt, hogy a háziorvosok ódzkodnak a felelősségvállalástól, hiszen kártérítési követelések merülhetnek fel.
A gyártónak kellene vállalnia a felelősséget, vagy az államnak – vélekedett.
Keszthelyi Gyula összeesküvés-elméletet is sejt a háttérben. „Ez csak az üzleti érdekekről szól, vagyis nem azért oltunk – ezt a biológusok is beismerik –, hogy védettek legyünk az influenza ellen, hanem azért, hogy ne omoljon össze a vakcinagyártó. Ezért a kormány kötött velük egy szerződést, ami alapján a védőoltás arra való, hogy életben tartsuk a vakcinagyártási kapacitást. Tény, hogy lehet akkora veszély, hogy egyszer majd szükség lesz rá, de ez nem jelenti azt, hogy agyba-főbe kell oltani mindenkit” – fogalmazott.
Erre reagálva az oltóanyaggyártó cég szóvivője azt mondta: „Mindenkinek, aki részt vesz a világjárvány elleni védekezésben, pontosan meghatározott feladatai vannak. Cégünknek a megfelelő időben, előírt mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre bocsátania a magyar lakosság védelméhez szükséges oltóanyagot. Mi ennek eleget is fogunk tenni, ezért tiszta a lelkiismeretünk. A világjárványt egyébként nem a gyógyszergyártók találják ki. A jelenség ténykérdés, azt az Egészségügyi Világszervezet deklarálta” – mondta Németh Zsolt.
„Több ponton is meg fogjuk támadni a jelenlegi gyakorlatot, például az ÁNTSZ-nek nem fogunk ingyen dolgozni, nem fogunk ingyen beoltani, nem fogjuk ingyen tárolni és szállítani az oltóanyagot. Tehát: indul a meccs!” – fogalmazott végül Keszthelyi Gyula.

A magyar vakcina olcsóbb és jobb

„Világjárvány, második spanyolnátha, megelőzhetetlen influenza.” Ilyen és ezekhez hasonló jelzőkkel illetik különböző médiumok az új, H1N1 típusú influenzát. De vajon mennyire indokolt a világvége-hangulat, illetve hogyan védekezhetünk a vírussal szemben?
„Az újinfluenza lefolyásában semmiben nem különbözik a szezonális influenzától. A különbség abban rejlik, hogy míg az utóbbi évente csak enyhe mutáción megy át, így a lakosság 96-97 százaléka immunis rá, az új típusú vírus ellen még senki nem rendelkezik antitesttel. Az igazi problémát a tömeges megbetegedések lehetősége, nem pedig a betegség súlyossága jelenti” – mondta el lapunknak Ócsai Lajos járványügyi főorvos.
Hozzátette: az egészségügyi és szociális dolgozók, továbbá az állam működéséhez elengedhetetlen szervezetek dolgozói és a krónikus betegek ingyenesen beoltathatják magukat. A napokban dől el, hogy a gyermekközösségbe járók (gyermekek, pedagógusok, óvónők) kaphatnak-e ingyenesen védőoltást.
„A várandós édesanyák jogosultsága azonban a gyártón múlik, hiszen sehol nem teszteltek rajtuk védőoltást, így nincs olyan tapasztalat, ami alapján a gyártó vállalhatná a termékfelelősséget” – jegyezte meg a doktor. Az oltóanyag ára egyébként nem lesz több kétezer forintnál, a beoltás pedig még ennél is kevesebbe kerül majd. A főorvos hangsúlyozta: a védőoltást még egészséges állapotban kell beadatni, a receptre a nevet és a TAJ-számot rá kell írni.
A külföldi gyártású vakcinákról Ócsai Lajos elmondta, nálunk már októberben elkezdődik a vakcina használata, míg külföldön legjobb esetben is csak januárban készül el kellő mennyiségű és hatékonyságú védőoltás. Ráadásul a magyar vakcina egyetlen oltással eléri azt, amit a külföldi csak kettővel, továbbá olcsóbb is lesz. Persze érdemes a fertőzés veszélyét is csökkenteni. „Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, igyekezzünk kerülni a tömeget, vagy legalább gyakran mossunk kezet! Kerüljük a puszizkodást, illetve a közös tányér, pohár és evőeszköz használatát! Fokozottan figyeljünk a gyakran érintett tárgyak tisztán tartására, és ne felejtsük el a gyakori szellőztetést sem!” – mondta a főorvos. (Hack Sára)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!